Американски биолози откриха ген при маймуни и мишки, една от

...
Американски биолози откриха ген при маймуни и мишки, една от
Коментари Харесай

Откриха ген, блокиращ смъртоносни вируси

Американски биолози откриха ген при маймуни и мишки, една от разновидностите на който блокира ХИВ, ебола и други рискови вируси. Хората също имат този ген, само че в първичната му форма, без разновидности. Ако може да бъде модифициран, това ще бъде пробив в битката против доста смъртоносни вирусни инфекции, считат създателите. Резултатите от проучването са оповестени в списание " Cell ", съобщи NOVA.

Генът CHMP3 играе основна роля в клетъчните процеси, които са жизненоважни за поддържане целостта на клетъчната мембрана, междуклетъчната сигнализация и клетъчното разделяне при хора и животни. Изследователи от Медицинския отдел на Университета в Юта и Университета Рокфелер в Ню Йорк са открили, че мишките и маймуните имат изменена версия на този RetroCHMP3 ген, който кодира съответния изменен протеин, имащ доста значима функционалност - да блокира способността на вирусите да напущат инфектираната клетка и по този метод да предотвратява инфекцията на прилежащите кафези. Става дума за ХИВ, ебола и някои други вируси, които проникват в клетъчните мембрани и по-късно излизат от клетката гостоприемник и по този метод се популяризират в тялото. RetroCHMP3 забавя този развой, наименуван ESCRT път, задоволително дълго, с цел да може вирусът към този момент да не се развъжда и да почине.

„ Ние сме разчувствани от този резултат, тъй като преди време показахме, че доста вируси с обвивка употребяват пътя на ESCRT за излизане от клетките “, сподели Уес Сундквист, началник на катедрата по биохимия в Университета на Юта. „ Винаги сме считали, че има метод, по който клетките могат да се защитят против такива вируси, само че не знаехме по какъв начин това може да се случи, без да се намесват в други доста значими клетъчни функционалности. Смятахме, че вируси като ХИВ и ебола постоянно могат да употребяват пътя на ESCRT, като избуяват и заразяват нови кафези ", продължава той. " Но се оказва, че имат слабост. RetroCHMP3 прави вирусите уязвими. В бъдеще се надяваме да извлечем урок от това изобретение и го използваме за битка с вирусни болести. " Авторите считат, че от еволюционна позиция появяването на такива променени генни разновидности съставлява нов вид имунитет, който може бързо да се прояви за отбрана против краткосрочни закани.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР