Американската шистова революция е напът да се превърне в най-големият

...
Американската шистова революция е напът да се превърне в най-големият
Коментари Харесай

Накъде ще тръгне битката между САЩ и ОПЕК?

Американската шистова гражданска война е напът да се трансформира в най-големият нефтен и газов взрив в историята, трансформирайки страната, която в миналото бе зависеше от милостта на задграничния импорт в световен състезател. Сеизмичната смяна разруши господството на Саудитска Арабия и картела ОПЕК, карайки ги да влязат в алианс с дългогодишния противник Русия, с цел да опитат още малко да задържат властта си над международните пазари, написа Bloomberg.

Засега необикновеният съюз работи - запасите на нефт в света се стопяват, а цените на " черното злато " са на двугодишен връх. Но до момента в който ОПЕК и Русия се готвят за значима среща във Виена тази седмица, с цел да удължат рестриктивните мерки в добива, министрите нямат никаква визия по какъв начин ще отговори Съединени американски щати през 2018 година

" Намалението на добива бе ефикасна мярка - безусловно вярно решение, а фактът, че реализираха договорка с Русия бе жизненоважно ", счита Паоло Скарони, вицепредседател на NM Rothschild & Sons и някогашен изпълнителен шеф на италианския петролен колос Eni SpA.

И въпреки всичко " ОПЕК няма същата мощност. Съединени американски щати се трансформират в най-големият производител на нефт в света и това е трагична смяна ", счита той.

За членовете на картела, залогът не може да е по-висок. Коронованият принц на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман стартира радикална икономическа промяна на кралството, в това число частична ликвидация на държавната петролна компания, което може да се трансформира в най-голямото първично обществено предложение на акции в историята. Венецуела, замаяна от годините криза и натежаващия дълг, е на ръба на политическа детонация.

Усилията на страните-производителки на нефт да изчистят остатъка на петрол стартират да се отплащат. През тази година непотребните ресурси понижиха със 183 милиона барела - или над половината, като в този момент те са към 140 милиона барела.

Този триумф съумява да се опълчи на изказванията, че ОПЕК, от господстваща мощ през 70-те и 80-те години на предишния век, през днешния ден се трансформира в конструкция съвсем без значение. Въпреки че 14-те членки създават 40 % от петрола по света, техният дял се срина спрямо преди години.

Има дори и знаци, че главните съперници - американските компании, губят инерция. Компаниите към този момент понижиха задоволително разноските и усилиха добива и вложителите към този момент упорстват облагата да им бъде изплащана, вместо реинвестирана.

Прогнозата за тях е толкоз замъглена, че когато предходната седмица публични лица от ОПЕК поканиха специалисти от промишлеността, с цел да ги брифират, в последна сметка се оказаха още по-объркани от разнопосочните отзиви.

И въпреки всичко главният абсурд пред картела е, че колкото повече съумяват да вдигнат цените, толкоз повече мощност дават и на конкурентните си./money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР