Новият президент на Тайван Лай Чинг-те заяви в речта си

...
Новият президент на Тайван Лай Чинг-те заяви в речта си
Коментари Харесай

Новият президент на Тайван призова Китай да прекрати военните заплахи

Новият президент на Тайван Лай Чинг-те съобщи в речта си при встъпването в служба, че желае мир с Китай и го прикани да спре военните си закани и заплашването на самоуправляващия се остров, който Пекин афишира за своя територия , оповестява АП.

" Надявам се, че Китай ще се изправи пред действителността на съществуването на (Тайван), ще почете избора на тайванския народ и добросъвестно ще избере разговора пред борбата ", съобщи Лай, откакто постави клетва.

Лай даде обещание " нито да отстъпва, нито да предизвика " Пекин и съобщи, че се стреми към мир в връзките с Китай. Но той акцентира, че островната народна власт е решена да се пази " пред лицето на многочислените закани и опити за навлизане от страна на Китай " .

Партията на Лай, Демократичната прогресивна партия, не се стреми към самостоятелност от Китай, само че твърди, че Тайван към този момент е суверенна страна.

Китайското ведомство, отговарящо за тайванските въпроси, подлага на критика речта на Лай при встъпването му в служба като насърчаваща " заблудата на сепаратизма " , подстрекаваща към борба и разчитаща на непознати сили в устрема му към самостоятелност.

" Никога няма да толерираме или да утвърждаваме каквато и да е форма на сепаратистка активност за " самостоятелност на Тайван ", съобщи Чен Бинхуа, представител на Службата по въпросите на Тайван към Държавния съвет на Китай.

" Без значение по какъв начин се трансформира обстановката на острова, без значение кой е на власт, това не може да промени обстоятелството, че двете страни на Тайванския пролив принадлежат на един Китай... и не може да спре историческата наклонност за дефинитивно обединяване на родината ", сподели Чен.

Китайското министерство на търговията разгласи наказания против Boeing и две други компании в региона на защитата за продажба на оръжие на Тайван.

64-годишният Лай поема поста от Цай Инг-уен, която води Тайван през осем години на икономическо и обществено развиване макар пандемията COVID-19 и възходящите военни закани от страна на Китай. Пекин гледа на Тайван като на отцепническа провинция и ускорява заканите си да го анексира със мощ, в случай че се наложи.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР