Американската поетеса и есеист Луиз Глюк е носител на Нобеловата

...
Американската поетеса и есеист Луиз Глюк е носител на Нобеловата
Коментари Харесай

Луиз Глюк спечели Нобеловата награда за литература

Американската поетеса и есеист Луиз Глюк е притежател на Нобеловата премия за литература за 2020 година Писателката е родена в Ню Йорк през 1943 година и дебютира през 1968 година с " Първороден ", а последната й книга „ Вярна и добродетелна нощ “ завоюва Националната премия за книга за лирика през 2014 година в Съединени американски щати. Паричният еквивалент на Нобеловата премия е 10 милиона шведски крони, които се равняват на съвсем 1 млн. евро.

" Нобеловата премия за литература за 2020 година се присъжда на американската поетеса Луиз Глюк за нейния непогрешим лиричен глас, който със своята строга хубост прави самостоятелното битие универсално ", разгласи Нобеловият комитет по време на церемонията през днешния ден.

77-годишната писателка е 16-тата жена с влиятелната премия и е първата американка от няколко години насам. Преди нея Тони Морисън получи оценката през 1993 година Глюк е член на Американската академия за изкуства и литература, канцлер е на Академията на американските поети. Тя е притежател е на десетки литературни награди в Съединените щати, в това число премиите " Пулицър " и " Болинген ", Националната премия за книга, премията на Националния кръг на критиците на книгата и други

Книгата й " Селски живот " влезе в класацията на Business Insider за 32 книги, които всеки човек би трябвало да прочете през живота си, паралелно с класики като " Да убиеш присмехулник " на Харпър Лий, " "  на Джордж Оруел и " " на Габриел Гарсия Маркес. Глюк към момента няма книги, преведени на български, а името й не беше измежду догатките на букмейкърите за евентуален победител в конкуренцията.

Миналата година Нобеловата премия за литература бе присъдена на австрийския белетрист, стихотворец и драматург. Решението провокира интернационален скандал и няколко страни бойкотираха церемонията, тъй като създателят неведнъж е изразявал обществена поддръжка към някогашния сръбски президент Слободан Милошевич.  

Нобеловата премия за литература е учредена през 1901 година Изборът на лауреатите прави Шведската академия по литература в Стокхолм. От всичките 117 носители на Нобелова премия за литература 16 са дами, а първата от тях е шведската писателка Селма Отилиана Лувиса Лагерльоф. 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР