. Американската космическа компания СпейсЕкс изстреля за рекорден 14-ти път

...
. Американската космическа компания СпейсЕкс изстреля за рекорден 14-ти път
Коментари Харесай

УСПЕХ: СпейсЕкс изстреля рециклирана степен за рекорден 14-ти път, изведе спътници в орбита!

.

Американската галактическа компания СпейсЕкс изстреля за рекорден 14-ти път една и съща рециклирана степен по време 41-вия орбитален полет на компанията за 2022 година. Също по този начин за пръв път горната степен на ракетата “Фалкън 9 ” организира петкратно запалване на мотора си, а самият Илон Мъск удостовери, че това бе една от най-сложните задачи на СпейсЕкс до този миг. В космоса бе изведен спътникът “Блу Уокър 3 ”, издигнат от американската компания AST SpaceMobile, както и 34 спътника от групировката на Мъск “Старлинк ”.

“Блу Уокър 3 ” ще разгърне в космоса голяма антена с размер 64 квадратни метра, с цел да показва способността си да предава мобилни данни и интернет към региони с неприятно покритие. Заради тази гигантска антена се чака спътникът да се трансформира в най-яркия обект на нощното небе след Луната. Докато се случи това обаче ще мине известно време – през идващите няколко седмици екипите ще ревизират бордовите системи, преди да пристъпят към разгръщането.

Сухата статистика от днешния полет: ракетата “Фалкън 9 ” излетя тази нощ в 04:20 ч. българско време от Площадка №39А на галактическия център Кенеди. Първата степен е известна под сериен номер “B1058 ” и тя има 13 полета зад тила си – дебютира през май 2020 година по време на първата пилотирана задача на СпейсЕкс с кораба “Крю Драгън ” и астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли, по-късно изпрати в космоса товарен транспортен съд “Карго Драгън ”, информационен сателит, две задачи за споделен транспорт на потребен товар “Транспортър ” и осем задачи “Старлинк ”. Днешният рекорден 14-ти полет бе още веднъж безпроблемен за степента, като на 9-тата минута след старта тя извърши меко кацане върху плаващата платформа “Недоимък за достолепие ”. Вероятно в близко бъдеще “B1058 ” ще се трансформира в първата степен на СпейсЕкс, летяла на 15 задачи.

Напомням на читателите, че СпейсЕкс вкара в употреба версия “Блок 5 ” на възвръщаемите ракети “Фалкън 9 ” през 2018 година, като Илон Мъск оповести, че версията е усъвършенствана за 10 полета с минимална поддръжка и до 100 полета с малко повече поддръжка. От тогава до в този момент СпейсЕкс слага от ден на ден и повече върхове в областта на възвръщаемостта.

Видеозапис от полета – Youtube връзка

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР