Американската космическа агенция НАСА съобщава, че по време на изследването

...
Американската космическа агенция НАСА съобщава, че по време на изследването
Коментари Харесай

Марсоходът Curiosity откри „каменно цвете“ на Марс

Американската галактическа организация НАСА оповестява, че по време на проучването на повърхността на Марс е намерено образувание от седиментни скали, чиято форма е сходна на цвете. Съответното известие се появи в формалния Twitter акаунт на Curiosity. Размерът на обекта е единствено 1 см.

При проучване на „ каменното цвете “ е употребен бордовият оптичен инструмент Mars Hand Lens Imager (MAHLI), инсталиран на роботизираната ръка на марсохода, който прави няколко фотоси на обекта. След това от получените изображения е формирана една много ясна картина, която дава опция да се оцени размера на образуването и да се направи съмнение за естеството на неговия генезис.
`Марсоходът

Учените от НАСА настояват, че това са клъстери от диагенетични кристали, а „ каменното цвете “ се състои от сулфати. Странната форма се е образувала вследствие на ерозията на седиментни скали. Устойчивите сулфати, циментирани от богати на минерали подпочвени води, не са подложени на изветряне.

Подобни изследвания към този момент са осъществявани и от марсохода Opportunity, който преди този момент откри формирания, наречени " марсиански боровинки ", защото обектите са кръгли и с дребен диаметър. Инструментът MAHLI, употребен за снимане на изображенията, най-общо казано съставлява мобилна версия на увеличителна леща, употребена от геолози по време на полеви експедиции.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР