Американската компания Jacobs Engineering Group е подписала две рамкови споразумения

...
Американската компания Jacobs Engineering Group е подписала две рамкови споразумения
Коментари Харесай

Американска компания ще изведе от експлоатация британските бързи реактори в Даунри


Американската компания Jacobs Engineering Group е подписала две рамкови съглашения с английската организация Dounreay Site Restoration Limited (DSRL), която ръководи нуклеарният център Даунри със спрените реактори на бързите реактори DFR и PFR. Договорът е за период от 4 години и се отнася за дейностите по извеждане на обекта Данури от употреба.

Сумата на първия контракт се прави оценка на 12 – 15 млн. лири или 15 – 19 млн. щатски $ (конкретната сума ще бъде конкретизирана в хода на осъществяване на дейностите). Работата, която ще се извърши в границите на контракта включва: планиране и моделиране, ръководство на строителните работи, реабилитация на територията, създаване на проект за връщане на радиоактивни боклуци отделени при извеждането от употреба.

Вторият контракт касае застраховане на радиационната и пожарна сигурност в хода на осъществяване на дейностите и се прави оценка на сумата от 8 – 10 млн. лири.

Механизмът за сигурност и партньорска инспекция ще е сред 8 – 10 млн. лира. Дейностите ще се реализират посредством съглашения и ще включват в себе си друго равнище на детайлни доклади за сигурност, радиационна и пожарна оценка, а също по този начин изчерпателен разбор за сигурността и сходството.

Компанията Jacobs Engineering Group е компания, която работи в атомния бранш, както и в областта на космоса. Компанията има 23-годишен опит в Съединени американски щати, обвързван с извеждане от употреба на атомни обекти. Сключените контракти са първите на интернационалния пазар.

Ядреният център Даунри е ситуиран на брега на Атлантическия океан на 9 благи източно от град Терсо, Северна Шотландия. Центърът стартира работа през 1954 година, като в него са се експлоатирали два бързи реактора – DFR с мощ от 15 МВт, работещ от 1962 година до 1977 година и PFR, работещ от 1975 до 1994 година

Първоначално този обект, съгласно atomic-emergy.ru е претендирал за първата в света промишлена АЕЦ на бързи неутрони, само че истината е, че DFR и PFR от самото начало на съществуването си са били със статут на проучвателен реактори, защото не са могли да осъществят безпроблемна работа в разстояние на много дълго време. Фактически първата промишлена АЕЦ с реактори на бързи неутрони е станала Шевченсковая АЕЦ с реактори БН-350 в някогашния Съюз на съветските социалистически републики (сега в Казахстан), работила от 1973 до 1999 година Сега единствената в света промишлена АЕЦ с реактори на бързи неутрони е Белоярската АЕЦ в Русия с реактори БН-600 и БН-800.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР