Американската Агенция за международно развитие (USAID) обяви започването на специална

...
Американската Агенция за международно развитие (USAID) обяви започването на специална
Коментари Харесай

САЩ започват програма "срещу пагубното влияние на Кремъл" в Източна Европа

Американската Агенция за интернационално развиване (USAID) разгласи започването на специфична стратегия " Противодействие на пагубното въздействие на Кремъл " в помощ на вярващите в демокрацията руснаци и поддръжка на борещите се против корупцията, за совобдни медии, непоклатимост на стопанската система и демокрацията и за господство на закона в някогашни руски републики и страни от някогашния Варшавски контракт.

Документът Countering Malign Kremlin Influence (CMKI), оповестен на уеб страницата на организацията, загатва Русия, Украйна, Молдова и страните от Западните Балкани. Програмата е " в сходство със тактиката за национална сигурност " и задачата на USAID " да оказва помощ на държавни управления, гражданското общество и частни лица ".

" Съединени американски щати от дълго време считат, че мощна, процъфтяваща и свободна Европа е витално значима за американските стратегически ползи. Правителството на Русия и доверениците му се стремят да отслабят влианието на Съединени американски щати по света и да откъснат от нас нашите съдружници и сътрудници ", се споделя още в CMKI. " Те употребяват подривни ограничения за намаляване на доверието към уговорките на Америка към Европа, подронване на трансатлантическото единение и намаляване на европейските институции и държавни управления. "

" Ще продължим да поддържаме руснаците в търсенето на истината. Ще създадем мъчно за олигарсите на Путин да натрупат в нашите финансови институции извоюваното с противозаконни средства благосъстояние, както и да се любуват на свободите и откритостта на Запада, до момента в който отхвърлят същото на елементарния съветски жител в Русия ", съобщи в обособена обява Брок Биърман, за.-директор на Бюрото на USAID за Европа и Евразия.

Рамка на програмата на USAID
" Руснаците би трябвало да знаят, че Съединени американски щати и съдружниците ни не са врагове на Русия. Поддържането на открит поток от информация и продължение построяването на мостове с нашите съветски другари е толкоз значимо, колкото преди 30 години.

Ще отвръщаме пагубното въздействие на Кремъл като подкрепим демокрацията и свободата в пространството на някогашния Съюз на съветските социалистически републики и Варшавския контракт. Ще поддържаме нашите другари, когато се изправят против брутално държание. И няма да изоставяме руснаците. Вярвам, че един ден те ще видят една демократична Русия, която оказва помощ на хората си. "

В известието за програмата не се показват съответни планове или суми. Но се изреждат секторите, в които тя ще работи:

1. Демокрация и господство на закона

Рамката за развиване на CMKI е построена към концепцията да се помогне за усилване на организациите от гражданското общество, осъществяване на избори, в които жителите имат доверие, инстиуционализиране на прозрачността и отговорността на държавните институции и поддръжка за върховенството на закона. Това ще включва основаване на принадлежности в помощ на новаторски настроени водачи и дейни представители на гражданското общество за битка с корупцията, която сътрудници на Кремъл постоянно употребяват в интерес на стратегическите ползи на Москва.

Сред изброените ограничения са усилване на контрола върху разделянето на управляващите и съпротивата на гражданското общество против опитите на властта да лимитира, затормозява и опетнява самостоятелните неправителствени институции. Ще се работи за понижаване податливостта на политическия и изборния развой към въшна интервенция и поляризиране.

2. Независими медии

Свободни и самостоятелни от властта медии, както и опцията за репортажи, учредени на обстоятелства, са основни за отбрана на жителите от съветските старания да се манипулира информацията. Финансирането от USAID ще подкрепя стратегии за медийна просветеност, с цел да могат жителите да разпознават движени от Кремъл опити за дезинформация.

Мерките тук са усилване потенциала на локални медии да дават професионално подкотвени вести и информация, на която може да се има доверие. Увеличаването на медийната просветеност би трябвало да ускори и условията на обществото за високо качество и самостоятелни репортажи. Ще бъде усъвършенствана и регулаторната и правна среда в интерес на свободата на медиите.

3. Енергийна самостоятелност

За понижаване зависимостта на Европа и Евразия от Русия помощта на USAID ще включва работа с съответни страни за основаване на ефикасни и стимулиращи растежа правни и регулаторни рамки и ще им оказва помощ да се включат в добре функциониращи локални и районни енергийни пазари. USAID ще поддържа ефикасни и самостоятелни регулаторни управляващи и ще укрепи кибер сигурността на районните енергийни обекти. Освен понижаване на зависимостта от съветски енергоизточници порграмата планува възстановяване на вътрешния и външния контрол и ръководство на енергийния бранш на страните.

4. Икономическа самостоятелност

USAID е подготвена да помогне на сътрудниците в Европа и Евразия да отстранен непродуктивните ограничавания върху частния бранш и дейностите на свободния пазар, да се борят с корупцията, да усилят консолидираното си със западни стопански системи и да отворят нови пазари за американския бизнес. Ще подкрепяме частния бранш да разнообрази страните, в които изнася, да се конкурира по-успешно на западните пазари и да дава отговор на високите стандарти на интернационалните пазари. Една от ограниченията е усилване способността на финансовите пазари в тези страни да подхождат на интернационалните стандарти и практики.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР