Фасадата на Националния дворец на културата ще бъде осветена в

...
Фасадата на Националния дворец на културата ще бъде осветена в
Коментари Харесай

19 май: Световен ден за борба с възпалителните чревни заболявания

Фасадата на Националния замък на културата ще бъде осветена в лилаво като знак на поддръжка към пациентите с възпалителни чревни болести (ВЧЗ), оповестиха от Българската асоциация болест на Крон и улцерозен колит.

На 19 май означаваме Световния ден за битка с възпалителните чревни болести. Глобалната самодейност е за 14-а поредна година в поддръжка на хората по света, които живеят с тези болести. Целта е да се насочи вниманието на обществото и да се предизвика по-доброто му схващане за страстите, болката, изолацията и хроничното страдалчество, с които пациентите с ВЧЗ се оправят всеки ден, показаха от асоциацията.

„ Възпалителните чревни болести нямат граници “ е мотото за 2024 година на Световния ден за битка с тях, което Европейската федерация на асоциациите на пациентите с болест на Крон и с улцерозен колит дефинира, с цел да подчертае световния темперамент на тези болести и нуждата от групови дейности. Само с сложна грижа, включваща терапия и смяна в метода на живот, ВЧЗ могат да бъдат доведени най-бързо до ремисия или близо до нея положение, което да разрешава на пациентите да правят пълноценно всекидневните си действия, допълниха от пациентската организация. От асоциацията са организирали за през днешния ден срещи с пациенти с ВЧЗ, които ще се състоят в София и в Пловдив.

Повече от 6,8 милиона души по света живеят с възпалително чревно заболяване. В България липсва указател на засегнатите пациенти. Едно от главните провокации, свързани с ВЧЗ, е забавянето и компликацията за навременна и точна диагностика на тези положения, което попречва ефикасното лекуване на пациентите и контрола на болестта. Липсата на еднакъв достъп до профилирани заведения за лекуване на ВЧЗ и до здравни експерти, изключително в отдалечените региони, също нерядко води до забавено и компрометирано лекуване. Често хората с тези болести са обезсърчени да търсят медицински грижи заради боязън, стигма, лимитирана информираност, нерядко и заради финансови аргументи, показаха още от асоциацията.

ВЧЗ са група неинфекциозни болести на храносмилателната система, които засягат дебелото или тънките вътрешности. Двете съществени разновидности са заболяването на Крон и улцерозният колит, прочут и като гноен колит. Улцерозният колит е oколо два пъти по-често срещан от заболяването на Крон. Смята се, че са автоимунни болести – при тях имунната система нападна детайли на храносмилателния тракт, при което се образува възпалението. При естествени условия възпалението е нормална и нужна реакция на организма в отговор на зараза или пострадване. За пациентите с тези болести обаче чревното инфектиране се трансформира в хронично положение, което продължава цялостен живот – с епизоди на обостряния и интервали, по време на които признаците на болесттите затихват.

Все още не е ясно какви са аргументите за появяването на възпалението и обострянето на положението. Специалистите разискват разнообразни благоприятни условия – фактори на околната среда, генетични фактори, имунната система, микробиом или взаимоотношение сред всички тях. Конкретна причина, макар обширните изследвания, които се вършат по света, към момента не е открита.

В взаимозависимост от локализацията в гастроинтестиналния тракт и от тежестта на възпалението в засегнатата област, признаците на ВЧЗ могат да варират от леки до тежки. Обикновено включват продължителна диария (над един месец), коремни конвулсии и болежка, чувство за незабавна потребност от посещаване на тоалетна, ректално кървене. Симптоми, които също могат да съпътстват ВЧЗ, са загуба на вкус, загуба на тегло, изнемощялост, анемия, нощно изпотяване, нараснала телесна температура, нарушаване на естествения менструален цикъл.

ВЧЗ може да обиден хора, без значение от техния пол, възраст или раса. Основните рискови фактори за поява на хронични ВЧЗ са тютюнопушенето, понижено излагане на чревни бактерии, заразяване с бактерията Ешерихия коли (E. coli), постоянен банкет на обезболяващи, антибиотици или контрацептиви, показаха преди дни от болница „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, основатели на акция за безвъзмездни прегледи, която ще продължи до края на този месец.

Консумацията на бързи въглехидрати, безалкохолни питиета с високо наличие на захар и на храни, богати на мазнини, също могат да бъдат причина за болестта. Засегнатите от ВЧЗ са главно във възрастовата група 15-35 години.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР