Американска златна монета беше продадена на търг на Сотбис в

...
Американска златна монета беше продадена на търг на Сотбис в
Коментари Харесай

Рекорд: $19,5 млн. за уникална златна монета /Фото/

Американска златна монета беше продадена на търг на " Сотбис " в Ню Йорк за рекордните 19,5 милиона $, до момента в който за най-рядката марка в света бяха платени 8,3 милиона $, оповестяват Ройтерс и Франс прес. От аукционната къща чакаха рядката монета да бъде продадена за сума от порядъка на 15 милиона $.

Монетата е от последната серия златни монети, наречени " Двоен орел ", изсечена от Монетния двор на Съединени американски щати през 1933 година Тя става най-скъпата в света, като изпреварва сребърния " Либърти $ " от 1794 година, изобразяващ жена с разпусната коса - знак на свободата, който беше продаден за 10 милиона $ през 2013 година

Монетата в никакъв случай не е била пускана в обращение, откакто тогавашният президент на Съединени американски щати Франклин Рузвелт се отхвърля от златния стандарт поради международната икономическа рецесия.

Повечето изсечени през 1933 година златни монети са претопени, само че няколко от тях " оцеляват " и се появяват на колекционерския пазар, преди да бъдат конфискувани от тайните служби. Остава единствено един " Двоен орел ", който попада в нумизматичната сбирка на египетския крал Фарук.

Ценната монета, чиито следи по-късно се губят в продължение на десетилетия, е закупена през 1995 година от английски колекционер, който след 5-годишна правосъдна борба получава правото да я препродаде на сегашния й притежател, американския дизайнер Стюарт Вайцман, през 2002 година за 7,9 милиона $.

Вайцман има неповторима сбирка, която с изключение на монетата " Двоен орел ", включва и най-рядката марка в света - едноцентова маджента, отпечатана в Британска Гвиана през 19-и век. Дизайнерът " поставя ръка " върху нея през 2014 година против рекордната сума от 9,4 милиона $. За марката, която също беше препоръчана на търга на " Сотбис ", бяха платени 8,3 милиона $. Организаторите на аукциона чакаха тя да бъде продадена за по-висока цена.

През същата година Стюарт Вайцман съумява да се снабди и с американска марка, която е изключително ценена от филателистите и е известна като " Обърната Джени ". Тя е от рядка серия от четири марки, които поради неточност при отпечатването изобразяват биплан " Къртис JN-4 ", именуван " Джени ", извърнат наобратно.

За марката " Обърната Джени " на търга на " Сотбис " бяха платени 4,9 милиона $, като и за нея уредниците имаха по-високи упования.

" Историята на монетата и двете марки умерено може да послужи за сюжет на филм ", съобщи преди няколко месеца Ричард Остин от аукционната къща, когато беше оповестен търгът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР