Амбициозен, любопитен и скаран с правилата - така най-кратко може

...
Амбициозен, любопитен и скаран с правилата - така най-кратко може
Коментари Харесай

Какво знаем за милионера, който изчезна с подводницата си край Титаник

Амбициозен, любопитен и скаран с разпоредбите - по този начин най-кратко може да бъде разказан изобретателят, авиоинженер и бизнесмен Стоктън Ръш, който дружно със своя батискаф Titan (потопяем съд, сходен на подводница) изчезна, до момента в който се спускаше към отломките на кораба " Титаник " дружно с трима милиардери и френски подводничар.

Какъв човек провежда сходно вълнуващо, само че, както към този момент е прекомерно явно, рисково странствуване?

Началото : 61-годишният през днешния ден Ръш през 1984 година приключва университета " Принстън " с тапия за аерокосмически инженер. Както по-късно ще каже в изявление, към оня миг към момента е воден от детската си фантазия да стане астронавт - поради незадоволително положително зрение няма по какъв начин да лети в задача на НАСА, по тази причина се занимава с развойна активност. Тя включва и работа по изтребителя F-15 за McDonnell Douglas, написа в собствен материал CNN.

През 1989 година приключва бизнес администрация и стартира да мечтае да стане галактически екскурзиант.
 Съоснователят на Apple основава компания за наличен галактически туризъм
Съоснователят на Apple основава компания за наличен галактически туризъм

Стив Возняк започва своя галактическа компания Privateer Space

Когато Ричард Брансън изстрелва галактически транспортен съд през 2004 година, Ръш обаче осъзнава, че това не е " неговото ": " Прозрях, че това въобще не е това, което желая да върша. Не желаех да хвърча в космоса като екскурзиант. Исках да бъда капитан Кърк на " Ентърпрайз ". Исках да проучвам ", споделя пред Smithsonian той.
 Снимка 623479
Източник:

Към дълбините : Компанията му OceanGate е учредена през 2009 година с задачата да " увеличи достъпността на дълбокия океан посредством нововъведения ".

Подобно на множеството бизнесмени с сходни впечатляващи проекти, и Стоктън Ръш има грандиозно звучаща визия за това каква е задачата на компанията му. Според него точно в морето човечеството може да оцелее, в случай че повърхността на земята стане необитаема: " Бъдещето на човечеството е под водата, не е на Марс. Ще имаме подводна база - в случай че съсипем планетата, най-хубавата ни избавителна лодка е под водата ", декларира той пред Estrada.
 Снимка 623482
Източник:

Компанията предлага услугите си на научни организации, кино продукции и заможни туристи, които биха дали 250 000 $, с цел да видят " Титаник " от близко.

За задачата им предлага няколко плавателни съда, измежду които най-впечатляващ е батискафът Titan, който може да се спуска на 4000 метра дълбочина. Именно той го пилотира и по време на злополучното гмуркане в неделя.

Правила и икономии : В интервютата си Ръш постоянно е сериозен към регулациите в сферата, в която работи. По думите му комерсиалните подводници не се развиват и бизнесът с тях не пораства, " тъй като имаме всичките тези регулации ".

Същото обаче е отношението му и към опасенията на чиновници, че плавателният съд не е задоволително безвреден. Сред обезпокоените е шефът на морските интервенции на OceanGate Дейвид Локридж, който е уволнен през 2018 година по думите му - тъй като обществено е изразил противоречие с метода, по който текат тестванията на Titan.
 Снимка 623480
Източник:

През март същата година самостоятелната експертна група по въпросите на пилотираните подводни апарати Marine Technology Society написа на Ръш, с цел да показа опасенията си към създаването, която не е сертифицирана на нито една от стъпките си по метода, общопризнат от цялата останала промишленост.
 Компанията за галактически туризъм на Джеф Безос направи тестов полет на ракетата си New Shepard
Компанията за галактически туризъм на Джеф Безос направи тестов полет на ракетата си New Shepard

Blue Origin е доста покрай това да реализира полети с хора

На този декор, публицист от CBS се потапя с Titan. За към два часа още веднъж губят връзка с повърхността. Прави му усещане, че пробният кораб се ръководи с джойстик като за PlayStation, а LED светлините са купени от магазин за каравани, а баластът е от остарели ръждясали тръби. " Имаше неща, които сигурно демонстрират икономии ", разяснява журналистът пред USA Today след изгубването на Titan.
 Снимка 623481
Източник:

Преди изгубването си Ръш беше безапелационен, че не е проблем потреблението на общоприети елементи, в случай, че основните съставни елементи са добре направени.

Последното пътешестване : На борда на Titan се намират петима души, в това число английският милиардер и авантюрист Хеймиш Хардинг, пакистанският предприемач Шахзада Дауд, синът му Сюлейман и френския подводничар Пол-Анри Наржоле.

Връзката с тях се загуби в неделя вечер локално време при посещаване на останките на " Титаник ".

Какво следва : Докато четете този текст, запасите от О2 на Titan би трябвало да са се изчерпали. Според специалисти, обаче, към момента има късмет да бъдат открити живи хора вътре. Проблемът е, че дори да е изплувал, батискафът остава херметизиран - люкът му е завинтен извън...
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР