Дългосрочното присъствие на Луната е стара мечта на човечеството, но

...
Дългосрочното присъствие на Луната е стара мечта на човечеството, но
Коментари Харесай

NASA планира... железница на Луната

Дългосрочното наличие на Луната е остаряла фантазия на човечеството, само че това е обвързвано с някои усложнения, които не са вдъхновяващи като ракетите и галактическите кораби, само че изискват също толкоз огромни инженерни старания. Такова предизвикателство е превозът на тежки товари по прашната и напукана повърхнина на естествения ни сателит.

Отговорът на НАСА - железопътна линия с магнитна левитация. Това е един от плановете, които американската галактическа организация финансира, като цялото му название е FLOAT (Flexible Levitation on a Track или Гъвкава левитация на релси), написа Gizmodo.
 Извънземен интернет: Проектът на NASA и Nokia за 4G на...Луната
Извънземен интернет: Проектът на NASA и Nokia за 4G на...Луната

Лунният интернет може да е реалност още тази година

Системата употребява безмоторни роботи, които левитират върху трислойна гъвкава фолийна писта: графитен пласт разрешава на роботите пасивно да се носят по пистата, употребявайки диамагнитна левитация, пласт с гъвкава верига генерира електромагнитна двигателна сила за следено задвижване на роботите по пистата, а спомагателен пласт с тънкослойни слънчеви панели генерира сила за базата, когато е на слънчева светлина.
 Снимка 636624
Източник:

Роботите, оборудвани с колички, ще могат да придвижват потребен товар с друга форма с тегло до 33 кг със скорост от половин метър в секунда. Системата обаче няма да транспортира хора. FLOAT е предопределена главно за доставка на лунна почва, строителни материали и съоръжение за астронавтите, работещи в бъдещите бази.

Цялостната система ще може да транспортира до 100 тона дневно.
 Новите астронавти, които NASA набира за задачи до Луната и Марс
Новите астронавти, които NASA набира за задачи до Луната и Марс

Какви са условията и кой може да взе участие в състезанието?

Предвижда се FLOAT да се разпростира извънредно елементарно. Железопътната система ще работи автономно; релсите ще могат да се разпростират непосредствено на повърхността като килим, без да е належащо огромно строителство на място.
 Снимка 550858
Източник:

Проектът за FLOAT е нов, само че концепцията за лунна железница съществува от дълго време. Northrop Grumman работи по лична идея за лунна железница, която би могла да транспортира както товари, по този начин и хора.

Изследователите, които стоят зад FLOAT, ще се съсредоточат върху проектирането и тестването на серия от прототипи на роботи/релси в по-малък мащаб, ще проучат евентуалните въздействия върху околната среда и ще усъвършенстват симулациите на железопътната система.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР