Много устройства и предмети от нашето ежедневие са ни станали

...
Много устройства и предмети от нашето ежедневие са ни станали
Коментари Харесай

Трите древни изобретения, без които не можем и днес

Много устройства и предмети от нашето всекидневие са ни станали толкоз привични, че не се замисляме по какъв начин и по кое време са били изобретени. Често тези неща ни се костват като модерни изобретения и технологии, до момента в който в действителност те са основани в антични времена и се употребяват от епохи.

В тази публикация става дума точно за три в действителност реформаторски решения от древността, които ни се костват съвременни придобивки, единствено че не са. Ето и образците.
 Швеция, която пусна първа книжните пари в Европа, е на път да се откаже от тях вечно
Страната, пуснала първите книжни пари в Европа, в този момент е на път да се откаже изцяло от тях

Скандинавската страна първа вкара книжното разплащане в приложимост в далечната 1661 година

Банкноти

Време на изобретението: към 10-ти век

Те се появяват в античен Китай, през 600 година прочие н. е. и изначало замествали монетите от благородни метали дадени за предпазване. В нещо сходно на банка се издават като документ, допускащ с него да се заплащат за артикули на други търговци. Като гаранция, че хартията в действителност има своята стойност, лицето може да показа касова записка за притежавани от него железни монети.

На държавно равнище хартиените пари стартират да се издават в Китай през 10 век. Династията Сун вкара деноминацията на две банкноти: " 1 " и " 100 " цзяоцзи. Първоначално банкнотите се издавали с стеснен интервал на годност и може ли да се употребяват единствено в избрана част от страната.
 Снимка 395180
Източник:

С появяването на династията Юан териториалните ограничавания върху първите печатни хартиени банкноти се отстраняват. Пускали се в послание от 4 китайски града.

С завладяването на китайските земи от монголците, обществото трябвало да изостави нормалната форма на издаване на пари в продължение на 10 години. След това процесът се възобновил и хартиените пари още веднъж се трансформирали в платежно средство.

Глобалната стопанска система стартира всеобщо да употребява такива " хартиените бележки " в края на 19 век.
 Снимка 361160
Източник:

Слънчеви очила

Време на изобретението: към 13-ти век

Първите средства за отбрана на очите от слънчева светлина са направени от поданици на Далечния Север, Азия и Америка. Очилата им били скотски кости или части кора с тесни прорези за очите.

За първи път слънчеви очила - или по-скоро техните далечни прадеди - се появяват в Китай. През 12-ти век цветни кварцови плочки са били употребявани от съдиите, с цел да попречат на очевидците да видят израза в очите им.

Преди появяването на очила, обособени полирани кристали или части стъкло за едното око са били употребявани като устройства за възстановяване на зрението. Съвременните очила най-вероятно са измислени в Италия през 13 век.

Предполагаемата година на изобретяването им е 1284 и Салвино Арпмати се смята за основател на първите очила, макар че няма документални доказателства за тези данни. Първите документални доказателства за съществуването на очила датират от 1289 година.
 Снимка 472385
Източник:

Тоалетна хартия

Време на изобретението: към 6-ти век от новата епоха

За първи път потреблението на хартия за санитарни цели стартира в Китай. Най-ранното споменаване за това датира от 589 година.

И към 1391 година 720 хиляди листа тоалетна хартия към този момент са били доставяни на императорския двор годишно, както и 15 000 листа специфични хартии - дебели, меки и ароматни - за фамилията на императора.
 7 изобретения на античен Рим, които използваме и през днешния ден
7 изобретения на античен Рим, които използваме и през днешния ден

От правото до акведуктите и градоустройство, въздействието на Римската империя върху развиването на международното развиване е огромно
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР