Алпинистът Атанас Скатов се изкачи на вр.Гашербрум 1 (8080м) в

...
Алпинистът Атанас Скатов се изкачи на вр.Гашербрум 1 (8080м) в
Коментари Харесай

Атанас Скатов изкачи Гашербрум 1

Алпинистът Атанас Скатов се изкачи на вр.Гашербрум 1 (8080м) в ранните часове през днешния ден, като част от експедиция с уредник компания “Каракорум Турс Пакистан ”.

Това е втори осемхилядник за него тази година след сполучливото му нанагорнище на вр . Канчендзьонга (8586м) на 15 май, се оповестява на страницата на алпиниста в обществените мрежи.

Гашербрум I (наричан още Скритият връх поради отдалечеността си или K5) е единадесетият по височина връх на Земята от 8080 м. Намира се на границата сред Китай и Пакистан и е част от масива Гашербрум, намиращ се в планината Каракорум, регион в Хималаите.

Атаката на върха стартира на 11 юли в 15.27 часа българско време и продължи 15:00 часа, когато в 06.34 часа се получи известие от СПОТ устройството на Скатов с текст “На върха съм! ” отбелязващо достигането му на върха.

“Изкачването беше мъчно в условия на доста мощен вятър. Аз съм доста изтощен, защото последните 5 дни съм спал едвам по 1-2 часа на денонощие и съм преодолявал дълги дистанции в условия на разводнен въздух.-->

Много се чудех дали да потегли откакто не съм спал и нямах опция да се възстановя след адаптацията, само че взех решение, че съм пристигнал да катеря върхове и потеглих уверено и с религия в личните сили нагоре. 

Дадох всичко от себе си и още веднъж тествах силата на духа и физическите си сили. Радвам се, че съумях! ”, показа Скатов по сателитния си телефон.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР