Алпинист от международната експедиция на К2 (8611 м), от която

...
Алпинист от международната експедиция на К2 (8611 м), от която
Коментари Харесай

Алпинист от експедицията на Атанас Скатов бе евакуиран от К2

Алпинист от интернационалната експедиция на К2 (8611 м), от която е част българинът Атанас Скатов, беше евакуиран от пакистанската войска, написа " Монитор ". Полякът Валдемар Ковалевски е бил откаран с хеликоптер до болница в Скарду, откакто се оплакал от болки. Той пръв от групата стигна лагер 1 (6050 м) на 31 декември, а на връщане в базов лагер е открита херния.

Ковалевски счита, че я е получил, до момента в който мъкнел тежкия багаж по време на едноседмичния трекинг през ледника Балторо. Самият Скатов акцентира, че зимната експедиция изисква доста повече екипировка.

Той също към този момент направи първа ротация до лагер 1, до който отиде с шерпа Лакпа. Вчера той осведоми във Facebook: „ Слязохме назад на базов лагер след две нощи в японския лагер 1 на 5850 м. Силен вятър и ниски температури е особена композиция, заради която 20 години върхът не е изкачен (през зимата – б. р.). Разликата е голяма сред летните и тази зимна експедиция до К2. Силно имам вяра, че е допустимо изкачването на върха “.

Според някои испански медии Скатов и Карлос Гаранцо са имали стомашно-чревни проблеми в първите дни на базов лагер.

Самият Валдемар Ковалевски за повторно нападна втория по височина осемхилядник през зимата след 2019 година Тогава той също се върна прибързано, откакто бе ударен от мразовит пай, само че през лятото на същата година въпреки всичко съумя да стигне до върха.

Според сънародничката му Магдалена Горжковска, която също е част от експедицията на непалската компания “Севън Съмитс “, нощес се е очаквало утежняване на времето. „ Студът по лагерите нагоре безусловно сковава мозъка.

Гледката обаче напряко ни стопира дъха “, описа испанецът Серхи Минготе, който си беше сложил за цел да изкачи всички 14 осемхилядници без О2, само че пандемията осуети проектите му. Проектът му стартира през лятото на 2018 година, когато той стъпи на Броуд Пик и К2.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР