Алергията се нарича Епидемията на XXI век, защото броят на

...
Алергията се нарича Епидемията на XXI век, защото броят на
Коментари Харесай

Менюто при алергии: Забранени храни и тези, които да хапвате без страх

Алергията се назовава Епидемията на XXI век, тъй като броят на случаите нараства всеки ден. Днес повече от 30% от жителите на света постоянно демонстрират алергични реакции. Хранителната нетърпимост е записана при 3% от възрастните и 20% от децата: с цел да се справите с нея и да предотвратите развиването на затруднения, е належащо да следвате специфична диета.

Когато в фамилията има алергичен човек, въпросите за менюто стават не просто настоящи, а жизненоважни. Трябва освен да планирате щедро и вкусно хранене, само че и да се грижите всеки ден диетата да не навреди на вашето здраве. Така стартира търсенето на предписания, в които няма алергени. Ще се опитаме да разберем каква храна може да се употребява при алергии без боязън и от коя е по-добре да се въздържате.

Какви са аргументите за алергиите

Някои хранителни субстанции, когато бъдат погълнати, се възприемат като рискови. Човешката имунна система дава свръхчувствителна, прекомерно дейна реакция в битката с тях.

Хранителните алергии са самостоятелни, само че главните аргументи могат да бъдат разграничени на две групи:

- неналичието в организма на ензими, нужни за разграждането и асимилацията на несъмнено вещество или няколко съставния елемент в продукта;

- нараснало количество протеини или мазнини в ядене, което тялото не може да усвои заради възрастта или положението на стомашно-чревния тракт.

Хранителните алергии са най-чести при децата. Пропускливостта на стените на стомаха при дете е по-висока, в сравнение с при възрастен, а киселинността на стомашния сок е по-ниска, също така има разлика в микрофлората. Това основава удобни условия за пряк контакт на клетките на имунната система с алергена.

Патологичните реакции към храната постоянно се срещат и при бременни дами. В тези случаи има вяра за смяна на обстановката: дребният алергичен човек ще порасне, тялото му към този момент няма да реагира внезапно на рисковото вещество и храната може да се върне към естественото. Бременността също завършва. По-трудно е с вродена патологична реакция към храни и алергиите в преклонна възраст. Тук ще би трябвало трайно да премахнете рисковите храни от диетата си.

Какво да изключите от менюто при алергии

 Забранени храни при алергии

Дори благодарение на най-съвременното здравно съоръжение и потвърдени лекувания лекарите не всеки път могат да разпознават алергена, който провокира бурна реакция на имунната система. Освен това питателните алергии са освен директни - към ядки или млечни артикули, само че и кръстосани: да вземем за пример, с нетърпимост към прашец от бреза, мнозина не могат да ядат пресни ябълки.

Храненето би трябвало да бъде уравновесено и разнообразно. Колкото повече типове и вариации на продуктите, толкоз по-добре. Въпреки това при мъчителни реакции на тялото ще би трябвало да се откажете даже от обичаните си ястия.

Най-често менюто за страдащите от алергия не би трябвало да включва:

- цитрусови плодове - лимони, портокали, грейпфрути;

- оранжеви или червени плодове, плодове - пъпеш, ананас, касис, ягоди, диня;

- пикантни зеленчуци - ряпа, хрян, репички, пикантен червен пипер;

- сосове - изключително кетчуп и майонеза;

- консервирани плодове, зеленчуци;

- краве мляко и артикули от него;

- пресни сладкиши, торти, шоколад;

- пушени меса;

- обработено месо;

- твърди сирена;

- яйца;

- птичи меса;

- ядки;

- гъби;

- домати;

- патладжани;

- пчелен мед;

- кафе;

- алкохол;

- фъстъци;

- черупкови плодове, най-вече лешници;

- риба, изключително морска;

- миди;

- зърнени култури и зърнени артикули: пшеница, ечемик, ръж, малц;

- ягоди;

- соя;

- хранителни добавки: оцветители, сулфити, нитрити, глутамати.

Списъкът е дълъг, само че не всеки алергичен човек изпитва неприятни реакции към всички тези съставки. Вероятно единствено няколко продукта предизвикват казуса във вашия случай. Трябва да разберете кои и да ги изключите от менюто.

Важно е да не се вкарват по този начин наречените кръстосани алергени в диетата. Например, в случай че човек страда от нетърпимост към мляко, е допустима и отрицателна реакция към телешко, говеждо и соя. Също по този начин не е извънредно алергичният човек да възприема бобовите растения като сходни на кафе, а плодовете и ядките като пъстър прашец от цъфтящи растения.

Какви храни може да яде алергичен човек без боязън

 Хранене при алергии

Дори и с много огромни ограничавания, храната може да бъде разнообразна, тъй като има доста други артикули, измежду които има доста хипоалергенни, като:

- елда, ориз, овесени ядки, царевица, просо;

- пилешко, пуешко, заешко, телешко;

- множеството зеленчуци;

- картофи;

- зелени ябълки и круши;

- печени ябълки;

- ферментирали млечни несолени продукти;

- слънчогледово олио и зехтин;

- печива без квас и глутен;

- сушени плодове, като се изключи сушени кайсии;

- чай.

При липса на реакция към лактозата можете да добавите към менюто масло, прясна извара, кефир, кисело мляко без захар и пълнители.

Дори единствено от позволените артикули можете да съставите забавно меню при алергии. Има и различен вид - в случай че измежду съставките на ястието, което харесвате, има нежелани, те могат да бъдат сменени с аналог. Например, можете да замените маслото в супата – със зарзават, яйцата в палачинките – с банан, свинското – със заешко месо.

Хипоалергенно меню

Хипоалергенни супи

 Менюто при алергии: Забранени храни и тези, които да хапвате без боязън

Супите би трябвало да участват в менюто на дете и възрастен. Ястията се подготвят на основата на телешки или зеленчуков бульон. Можете да вземете пуйка, само че е по-добре да откажете пиле и дивеч по време на диетата. Препоръчително е да приготвите месен или зеленчуков бульон за чорба сами, без да добавяте сухи закупени смеси - те могат да съдържат алергени и да провокират мощна реакция на тялото до появяването на атопичен дерматит.

За да спестите малко време, варете две или три порции бульон едновременно и замразете. В тази форма основата за супата се съхранява до шест месеца.

Първите ястия по време на диетата се подготвят от позволените съставки:

Картофи, карфиол и броколи, елда, ориз, просо, праз и лук, зеленчуци, зелени подправки. За да извършите супата по-питателна за малко дете, прибавете масло, приспособено мляко или кърма. Не се опитвайте да добавите допустимо най-вече съставки към супата - колкото по-прост е съставът, толкоз по-безопасно е както за вас, по този начин и за детето.

Супите са два типа – елементарни или пасирани. За кремообразна основа като част от диетата са подобаващи картофи, карфиол, тиквички. Достатъчно е единствено да сварите зеленчуците в бульона и да ги пасирате.

От предлаганите типичен супи може би най-вкусната и питателна е чорба топчета. Премахнете морковите от рецептата и използвайте смляно говеждо месо, с цел да спазите всички ограничавания на хипоалергенната диета.

Хипоалергенни каши

 Каша от елда при алергия

Основната заплаха от зърнените храни е глутенът, който би трябвало да се изключи от менюто. Този протеин постоянно предизвиква храносмилателни проблеми. Съдържа се в пшеница, ръж, ечемик и грис, кускус, булгур, създадени от изброените зърнени култури. Хипоалергенните зърнени култури, подобаващи за каши включват: елда, ориз (всякакъв вид и метод на обработка), царевичен грис, просо, киноа. Менюто може да се разнообрази с по-малко известни амарант, лен, коноп – от тези зърнени култури се вършат доста здравословни каши.

Отделно си коства да споменем овесената каша, тъй като с тази зърнена просвета не всичко е толкоз просто. Самият овес не съдържа глутен, само че съдържа сходен протеин, авенин, който е релативно безвреден за алергии. По време на развъждането, превозването и преработката обаче глутенът от пшеницата може да попадне в овеса, което е толкоз рисково, колкото и потреблението на пшенично брашно или зърнени храни. Ето за какво в магазините има опаковки, маркирани без глутен - това значи, че зърнените култури се отглеждат и обработват настрана от продуктите, съдържащи глутен, и също по този начин деликатно се ревизират за съществуване на рискови протеини преди пакетиране.

За дете или възрастен с алергии можете да приготвите ароматна каша от елда - тя е подобаваща за закуска и като гарнитура за обяд или вечеря. Оризът също се вари просто във вода или растително мляко, а от царевично брашно може да се подготви качамак.

Хипоалергенни съществени ястия

 Менюто при алергии: Забранени храни и тези, които да хапвате без боязън

Наличието на алергии доста понижава разнообразието на диетата, защото при хипоалергенна диета са неразрешени домашни птици, риба и морски блага, лимитирани са сосове, зеленчукови добавки и гарнитури. Препоръчително е храната да не се пържи, а да се подготвя на пара, да се вари, задушава или пече, изключително в случай че е за дете.

При алергии като главно ядене можете да приготвите вкусна яхния от телешко с картофи. Съставките могат да бъдат всевъзможни, главното е да изключите домати, патладжани и гъби от състава. По-жилавото телешко месо се пече на скара, задушава се в гювеч, пече се на фурна. Но най-мекото месо се получава в мудна готварска печка, изключително в случай че вашият апарат има функционалност за готвене под налягане. Приготвят се и котлети от месо или зеленчуци - пекат се на фурна или се подготвят на пара. За гарнитура можете да сварите ориз или елда, да извършите качамак, задушите зеленчуци или да ги изпечете във фурната. Особено положителни за тава са картофите, броколите или карфиола и задушеното зеле.

Десерти и питиета при алергии

 Менюто при алергии: Забранени храни и тези, които да хапвате без боязън

Прост, апетитен и здравословен десерт за възрастен и дете е плод. За най-безвредни се смятат бели, жълти, зелени ябълки, круши, сливи. В лимитирани количества в менюто могат да се включат банани. От сушените плодове лекарите не предлагат стафиди, останалите могат да се прибавят към компоти, а в чист тип - единствено сини сливи.

Например, можете да приготвите елементарен и бърз хипоалергенен десерт - печени ябълки. Обелете плодовете от сърцевината, поставете вътре сушени кайсии и сини сливи и ги изпратете във фурната, микровълновата или различен апарат. Ястието може да се съхранява в ледник за не повече от един ден, само че е по-вкусно топло.

Тортите и сладкишите по време на диетата ще би трябвало да бъдат съвсем изцяло изключени. Кифличките и бисквитите имат прекалено много глутен, а безглутеновите суфлета и чийзкейкове имат яйца и мляко. Но в случай че в действителност желаете да зарадвате себе си или детето си, направете мочи - вкусни японски сладкиши от оризово брашно с разнообразни пълнежи.

Препоръчва се унищожаване от диетата на пакетирани сокове, сладки газирани питиета, кафе, алкохол, в това число безалкохолна бира и вино. Вместо това прибавете към менюто билков или зелен чай без добавки, ябълково желе, чай от шипка. Детето ще хареса домакински компот от кайсии, сини сливи, ябълки и круши.

Примерно меню при алергии

 Менюто при алергии: Забранени храни и тези, които да хапвате без боязън

Хипоалергенната диета би трябвало да бъде разнообразна, тъй че както възрастният (особено значимо за бъдещите майки), по този начин и детето да получават задоволително витамини, минерали и хранителни субстанции.

Алергията изключва нормалните яйца за закуска. Вместо тях заран можете да сготвите каша от просо, ориз или от елда, да извършите тост с безглутенов самун, сандвич с варено телешко или плодова салата.

Второто хранене е главно и най-питателно. Започнете с купа гореща чорба. Менюто може да включва също варено, печено или задушено месо и да приготвите хипоалергенни зърнени храни или зеленчуци като гарнитура.

Вечерята при алергии е желателно да се направи лека - не претоварвайте тялото преди лягане. Салата от пресни краставици и зеле или винегрет, яхния без месо, печена ябълка, порция овесена каша. Менюто може да бъде и месно, само че тогава би трябвало да вечеряте най-малко три часа преди лягане.

Алерголозите и ендокринолозите при алергии поучават да се яде не три пъти дневно, а пет или шест с дребни закуски. Между главните хранения яжте хипоалергенни плодове или сушени плодове, зеленчукови салати, желе или компот.

Какво още може да се направи в храненето при алергия

Консултирайте се с алерголог, в случай че е належащо, вземете специфични проби и разработете самостоятелно меню въз основа на резултатите. Хранете се постоянно. Спазвайте нормите за консумация на протеини, мазнини и въглехидрати, осигурявайки уравновесена диета. Контролирайте енергийната стойност на ястията, като вземете поради цената на калориите. Ако смятате, че не можете да се справите сами с тази задача, консултирайте се със експерт диетолог. Той ще сформира за вас примерни менюта съгласно вашите усети и здравословно положение, като се съобрази с алергиите ви.

Вижте коя е вярната хипоалергенна диета при деца.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР