Алексей НавалниНавални вероятно е най-известното лице на руската опозиция. Оценките

...
Алексей НавалниНавални вероятно е най-известното лице на руската опозиция. Оценките
Коментари Харесай

Не е само Навални: политическите затворници в Русия са много

Алексей Навални

Навални евентуално е най-известното лице на съветската съпротива. Оценките за него обаче са спорни, защото мнозина го считат за прекомерно упорит и за популист, написа АРД. Той е правист по обучение, а политическата си активност стартира с блогове, отдадени на корупцията на локално равнище. Оттам нататък изгражда национална мрежа от организации, в това число Фонда за битка с корупцията. Властите нападат Навални и съидейниците му по правосъден път и непрестанно лимитират активността им. Те са обявени за " задгранични сътрудници " и " екстремисти " и в последна сметка интензивността им е парализирана. През 2020-а година Навални едвам оцеля след отравяне, поради което бе откаран и лекуван в берлинската болница " Шарите ". След сполучливата рехабилитация там през януари 2021-а година той се завърна в Москва, където бе арестуван още на летището. Оттогава е осъждан неведнъж, последната му присъда е за 19 години зад решетките.

 

Иля Яшин

Иля Яшин има зад тила си дълга опозиционна кариера. На млади години заема постове в партията " Яблоко ", а по-късно се включва в разнообразни сериозни по отношение на Кремъл сдружения. Плановете му да се кандидатира на изборите за кмет и общински съвет в Москва бяха осуетени от управляващите, но той продължи да се изявява като критик на Кремъл, в това число на своя канал в YouTube. През лятото на 2022-а година Яшин е задържан за следващ път по обвинявания в съпротива против полицейски чиновници. Веднага след освобождението си е арестуван още веднъж - за обществена рецензия на съветското кръвопролитие в Буча. През ноември 2022-а година е наказан от московски съд на 8,5 години затвор, напомня АРД.

 

Андрей Пивоваров

Андрей Пивоваров бе отпред на сериозната по отношение на Кремъл организация " Открита Русия ", учредена от Михаил Ходорковски. Самият Ходорковски също е бил политически пандизчия сред 2003-а и 2013-а година. През 2021-а " Открита Русия " е оповестена за нежелана организация, а целият личен състав е застрашен от преследвания. Пивоваров разпуска организацията, с цел да предотврати последващи наказания и се качва на аероплан от Санкт Петербург за Полша. Оттам обаче го смъкват и го водят в затвор в Краснодар. През 2022-а година Пивоваров е наказан на четири години затвор. Правозащитни организации като " Амнести Интернешънъл " акцентират, че " дейностите в интерес на нежелана организация ", каквото е обвиняването против Пивоваров, не съставляват " интернационално прието закононарушение ", показва АРД.

 

Владимир Кара-Мурза

Владимир Кара-Мурза става прочут при започване на хилядолетието като политик и консултант на Борис Немцов, който беше погубен през 2015-а година в Москва. След това Кара-Мурза работи за организацията " Открита Русия ". През 2015-а и 2017-а година е лекуван интензивно поради отравяния. В момента страда от нервно заболяване, известно като полиневропатия. След нахлуването на Русия в Украйна през 2022-а година Владимир Кара-Мурза произнесе тирада против войната в американския щат Аризона. Заедно с други дисиденти основа и групата " Антивоенен комитет ". Скоро по-късно е задържан в Москва. През 2023-а година е наказан на 25 години затвор за измяна. Кара-Мурза съпоставя процеса си с показните правосъдни каузи против политически съперници от времето на сталинизма. Московски съд отхвърли опита му за обжалване.

 

Иван Сафронов

Иван Сафронов следи ресора войска и защита като публицист за съветските вестници " Коммерсант " и " Ведомости ". През 2020-а година шефът на Федералната галактическа организация на Русия го прави собствен консултант. Малко по-късно Сафронов е задържан по обвиняване, че е предал секретна информация на страни от НАТО, до момента в който в действителност е писал публикации за продажбите на оръжия от Русия в Близкия изток и Африка по поръчки на чешки и немски клиенти.

Руската правосъдна система дефинира това като държавна измяна и го осъжда на 22 години затвор. Според негови сътрудници и поддръжници обвиняванията са неуместни. Самият Сафронов приказва за " нарушение на справедливостта и здравия разсъдък ". Той също загуби обжалването, показва АРД.

 

Алексей Горинов

Алексей Горинов е първият, който през 2022-а година е наказан за " подправени изказвания за съветската войска ". Московският политик се афишира на съвещание на районния съвет срещу провеждането на конкурс за детска рисунка, до момента в който в Украйна всеки ден умират деца. Наложената тогава от Кремъл дефиниция е  " специфична военна интервенция ", а Горинов в речта си назовава войната война. Според съдията, който го осъжда на седем години затвор, той е работил " от политическа ненавист ". На правосъдното съвещание 62-годишният Горинов издигна афиш с надписа " Все още ли имате потребност от тази война? ".

 

Александра Скочиленко

Художничката Александра Скочиленко е известна най-много на по-младото потомство в Русия, в това число със своя комикс от 2014-а година, наречен  " Книга за депресията ". В него тя изяснява психическите болести по дестигматизиращ метод, написа АРД. Скочиленко е задържана през април 2022-а година след арт акция в супермаркет в Санкт Петербург, където облепя етикетите с цените с послания срещу войната в Украйна. Оттогава художничката е в следствения арест, с многократни удължавания на периода. Ако бъде наказана, Скочиленко може да получи до 10 години затвор, а престоят ѝ в ареста може да увреди нейното здравословно положение. Както напомнят правозащитни групи - Скочиленко има сърдечен недостатък и нетърпимост към глутен, само че не получава нужната диета зад решетките.

 

Александър Габишев

Александър Габишев, който е роден в Якутия, персонално се афишира за шаман. През 2019-а година той потегля на 8000-километров пеши поход към Москва, с цел да извърши обред за " изпъждане на злия дух Путин от Кремъл ". Пътьом към него се събират хора, които го съпровождат и се стига до конфликти със силите на режима. Походът е спиран няколко пъти, а самият Габишев е задържан. След като през 2021-а година обявява в YouTube, че счита да язди до Москва, управляващите го водят принудително от жилището му в психиатрична клиника. По решение на Якутския градски съд той би трябвало да остане там за неопределен срок за интензивно лекуване, написа АРД.

 

Дмитрий Иванов

Дмитрий Иванов следва математика в Московският държавен университет " Ломоносов ", през което време се застъпва за деятели, наказани при съмнителни условия. Включително в процес срещу хипотетична анархистична мрежа, която със задна дата е избрана като терористична организация, въпреки евентуално в никакъв случай да не е съществувала в тази форма, отбелязва АРД. Иванов имаше канал в Телеграм, в който публикуваше сериозни постове и информация за съветските набези против Украйна, а в Русия от началото на нашествието насам тези действия са наказуеми като " разпространяване на подправена информация за въоръжените сили ". През пролетта 23-годишният Иванов бе наказан на 8,5 години затвор, а и четири години след освобождението си няма да има правото да употребява интернет. Дмитрий Иванов се опълчи на присъдата, заявявайки, че правосъдната система е тази, която е произвела един огромен фалшив - всеки публикуван от него факт е бил потвърждаван неведнъж.    

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР