Александър Георгиев – Коджакафалията е най-големият дарител на Бургас. Живял

...
Александър Георгиев – Коджакафалията е най-големият дарител на Бургас. Живял
Коментари Харесай

Бургас е на път да поправи една голяма несправедливост

Александър Георгиев – Коджакафалията е най-големият донор на Бургас. Живял при започване на 19 век, той е дал безплатно земя на доста свои съвременници, с цел да построят домове за децата си. В Бургас обаче, няма монумент на индивида, дарил хиляди декари ниви на общината и на бедните. Дори Коджакафалийската махала, където всяка педя земя е подарена от него за къщи, в този момент е жилищен комплекс, който се назовава „ Братя Миладинови”.
Единственият монумент, който може да припомня на идващите генерации за милосърдното му, не е пред погледите на бургазлии.
Сега община Бургас се пробва да поправи тази липса на благодарност. През пролетта ще бъде оповестена процедура за възлагане на публични поръчки. Ще бъде отрит конкурс за абстрактен план за монумент от бронз или камък. Има вид да бъде направен нов монумент, или имитация на единствения действителен до в този момент, който е от двадесетте години на предишния век.
Община Бургас е взела мнението и на създателите от Дружество на художницитe по работния вид, заложени в двете механически задачи.
След разискване е станало ясно, че от Дружеството на художниците нямат забележки по показаната документи за построяването на монумент.
Относно концепцията да се сътвори имитация на единствения монумент на Коджакафалията, създателите са дали мнение да бъдат непокътнати камъните от оригинала.
След като завърши на работата по документите, тя ще бъде изпратена в Дирекция " Обществени поръчки " на общината.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР