Албена Шкодрова Facebook Twitter Viber Още възможности за споделяне Google Plus LinkedIn

...
Албена Шкодрова Facebook
Twitter
Viber Още възможности за споделяне Google Plus LinkedIn
Коментари Харесай

Парижки фей с ракия, или рецепти от 1940

Албена Шкодрова
Facebook Twitter Viber Още благоприятни условия за шерване Гугъл Plus LinkedIn Email 11:31, 18 юни 17, 2468 6
© Анелия Николова

Снимката е илюстративна и не показва торта от рецептите в текста

В текста " Въпреки изключителните времена готви се единствено с масло и свинска мехлем " Албена Шкодрова (FOST) показа книгата от 1940 година - " Ръководство по сладкарство и готварство ". Тя избра и няколко предписания от нея, които ви предлагаме:

Повечето от рецептите в " Ръководство по сладкарство и готварство " на Иван Маринов са комплицирани и изискват или знания в сладкарството, или четене на указания на няколко места в книгата.

Избрах няколко по-прости, които са по-скоро изключение, и също историческа рецепта за торта " Гараш ", която може би е първата, появила се в българска книга въобще.

Пишингер торта (Гараш)

От книгата на Иван Маринов става явен произходът на торта " Гараш ", която е считана през днешния ден от мнозина за истинска българска торта. За страдание не е - произходът е от немската торта " Пишингер " (все отново оригиналът на " Пишингер " с вафлени кори е много друг от българската версия от края на предходното столетие). Рецептата е разказана, както е показана от създателя на книгата, и не е напълно изчерпателна и прецизна в инструкциите.

1 кг смлени орехи
1.2 кг пудра захар
брашно
ванилия

Замесваме с белтъци, които прибавяме последователно, до момента в който получим гъста каша. Оставяме да седи 5-6 часа да се отпусне. В тава, намазана с масло и поръсена с брашно, разстиламе тънки блатове и печем. Оставяме ги 5-6 часа да се овлажнят, като посред им пръскаме брашно, с цел да не се залепят един за различен. След това с четка почистваме брашното и слепваме блатовете със " златна крема ". Блатовете би трябвало да са 5-6. Заливаме в профил и от горната страна с кувертюр и поръсваме краищата с шоколадов барот.


© Албена Шкодрова

Страница от книгата

Златна крема (Паризиена)

На 1 кг каймак (прясна сметана), 800 гр захар, 100 гр гликоза и откакто се стопи и кипне, слагаме 1.3 кг ковертюр. Бием по-късно на студено с телта, доста бързо, по-късно бием с лъжица, по този начин до момента в който получим сгъстена маса и още мека я разстиламе на хартия.

Оставяме я да изстине, режем по-късно с парещ нож в мечтаната форма.

Шоколадов барот

От пояснения в разнообразни предписания за барот в книгата излиза наяве, че по този начин са наричани декоративните гранули за " паниране " на сладкиши - т.е. за овалване. Иван Маринов предлага предписания за барот от лешници, орехи и шоколад.

Шоколад се омесва с мляко или с незаквасена сметана, до момента в който се трансформира в твърда, едва еластична маса. Изстудена масата се прекарва през решето (или ренде). Трябва да се рони и да не се слепва.


© Албена Шкодрова

Корицата на книгата

Парижки фей (с ракия)

8 яйца се разрушават доста добре на слаб огън с 350 гр. захар. Прибавят се 250 гр. ситни бадеми и 30 гр. джиброва ракия. Накрая (се добавят) 200 гр. нишесте и 150 гр. накълцани захаросани плодове. Получената примес се излива във формички за тарталети, авансово намазани с масло и поръсени с брашно.

Тарталетите се пекат в умерена фурна. След като са изпечени, се намазват с желе от кайсии и се поливат с фондан кирш.

Виенско тесто линзуаз (за бисквити или мармаладена торта)

500 гр. брашно, 250 гр. захар, счукана канела, 400 гр. масло, 6 сварени жълтъка, 4 сурови. Сварените яйца се разрушават със суровите и захарта, прибавят се брашното и маслото. Ароматизира се с канела. Това тесто се разбърква с дървена лъжица или с кухненски нож. Когато тестото се замеси, размесва се с ръце и се оформя на руло. Оставя се да почине на закрито хладно място.

Служи за бисквити и мармаладена торта.
Повече за книгата може да прочетете - тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР