Албания предложи на НАТО военноморска база в опит да изтъкне

...
Албания предложи на НАТО военноморска база в опит да изтъкне
Коментари Харесай

Албания предложи бивша съветска военна база на НАТО

Албания предложи на НАТО военноморска база в опит да изтъкне цената на страната в алианса " в тези сложни времена ", заяви пресслужбата на премиера, представена от Асошиейтед прес.

Премиерът Еди Рама съобщи, че военноморската база Пашалиман, на 180 километра южно от столицата Тирана, може да бъде " добавена стойност " за Алианса и че са подготвили план за реновирането ѝ.

" В тези рискови времена имам вяра, че командващите може да помислят да има военноморска база на НАТО в Албания “, сподели Рама в тирада в сряда.

Албания, която стана членка на НАТО през 2009 година, се причисли към позицията на Съединени американски щати и Европейски Съюз в осъждането на войната, която Русия стартира в Украйна.

Базата Пашалиман, намираща се покрай залива на Вльора, е построена през 1950-те години, когато Съветският съюз докара 12 подводници, трансформирайки я в единствената си военноморска база в Средиземно море. След развалянето на връзките сред Тирана и Москва през 1961 година, Пашалиман остана военноморска база, приютяваща четирите останали подводници и други дребни военни кораби.

Базата беше разграбена, в това число материали от подводниците, през анархичната 1997 година в Албания, когато най-бедното тогава население на Европа загуби спестяванията си в провалили се капиталови пирамиди. Три от подводниците бяха продадени за скрап, до момента в който четвъртата остана, а държавното управление обмисля дали да я трансформира в музей.

Пашалиман беше реновирана от Турция и от този момент се употребява като военноморска база за някои военни кораби, патрулиращи в Йонийско и Адриатическо море.

НАТО също по този начин стартира работа за модернизиране на албанската авиобаза от комунистическата епоха в Кучова, на 85 километра южно от столицата Тирана, което ще разреши потреблението ѝ за интервенции на Алианса.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР