Ал Капоне е безспорно най-известният престъпник в криминалната история на

...
Ал Капоне е безспорно най-известният престъпник в криминалната история на
Коментари Харесай

Ал Капоне: бандит или филантроп

Ал Капоне е несъмнено най-известният нарушител в престъпната история на Щатите. Неговият живот вълнува и до през днешния ден, макар че са минали десетилетия от гибелта му. Холивуд е основал най-малко дузина кино лентата за Белязания (последния с Том Харди в основната роля излезе тази година). Мнозина повтарят именитата му фраза: „ Нищо персонално, това е единствено бизнес ”, без да знаят, че е негова. Капоне вкарва рекета и прането на пари, а корупционните му схеми работят и през днешния ден по целия свят.

Как се стига от нормално италианско момче, наследник на небогати имигранти, до разбойник, който на 26 години към този момент стои на върха на мафията? Не е нужно единствено свирепост, безкомпромисност, граничеща с психопатия, а и нещо друго. Това друго търси известната биографка Диърдри Беър в сензационната си книга „ Ал Капоне. Истинската биография на именития незаконен необут “, която от 26 юни е по книжарниците с емблемата на издателство „ Кръг ”.



Възможно ли е палач, на чиято съвест лежат минимум 200 разстрела, рекетьор и притежател на бардаци, да бъде човеколюбец и грижлив татко и брачен партньор? „ Аз съм предприемач като другите. Всичко, което върша, е да задоволя търсенето “, споделя Капоне. Има ли нормалност в един облик, който сме привикнали да преглеждаме като безспорен умопобъркан? Беър търси отговори на тези въпроси, предлагайки нов взор върху персоналния живот на боса, отвън рамките на известните легенди. Тя прави дълги изследвания, с цел да разсее наложеното мнение, че мафиотът е свиреп умопобъркан. Авторката показва комплицирания темперамент на човек, който е безмилостен водач на незаконна империя, учредена върху боязън, само че в това време е доблестен и сензитивен в фамилните си каузи.

Беър се среща с доста хора, които носят семейството Капоне, като измежду тях има и директни наследници на боса. Мнозина са сменили името си, с цел да не бъдат уличени като негови роднини и са извънредно внимателни към всевъзможен външен интерес. Покрай работата си върху биографията, писателката среща родственици, които даже не са предполагали за съществуването си. Така книгата, с изключение на особения взор към самия Ал Капоне, заживява собствен обособен живот и става причина за доста щастливи срещи в неговия огромен жанр.

Визитните картички на известната биографка Диърдри Беър (1935–2020) са задълбочените ѝ проучвания на двама литературни титани – Самюъл Бекет и Симон дьо Бовоар. За първото тя получава Национална литературна премия в Америка през 1981-а. Доктор по сравнителна литература от влиятелния Колумбийски университет, Беър списва животоописанията и на други създатели: писателката Анаис Нин (1995), психиатъра Карл Юнг (2003), илюстратора Саул Щайнберг (2012). Последният ѝ труд от 2016-а е отдаден на Ал Капоне и е бурно признат от рецензията и читателите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР