Актуалните екстремни метеорологични условия предоставят добър повод и идеална възможност

...
Актуалните екстремни метеорологични условия предоставят добър повод и идеална възможност
Коментари Харесай

Четири е повече от две – как работи системата 4MOTION на VW

Актуалните рискови метеорологични условия дават добър мотив и идеална опция да се запознаете по-задълбочено с тези преимущества и да хвърлите къс взор обратно в историята на двойното предаване на VW.

Фантастични снежни пейзажи в цяла Европа и температури много под нулата. Истинска зимна приказка, само че на пътя тези условия изправят водачите и колите пред доста специфични и нерядко тежки провокации. В продължение на десетилетия на помощ в такива случаи идват системите за задвижване на четирите колела, които предотвратяват буксуването на колелата и усъвършенстват сцеплението със заснежената и заледена настилка.
 Четири е повече от две – по какъв начин работи системата 4MOTION на VW

През 1984 година Volkswagen показва на пазара един напълно нов артикул в лицето на Passat Variant GT syncro, оборудван с едноименната система за двойно предаване. От този миг нататък моделите на Volkswagen с четири задвижващи колела поемат ролята на самобитни крайъгълни камъни в моделната гама на марката. Междувременно инженерите на Volkswagen не престават и за момент да усъвършенстват технологиите в тези системи. През 1996 година името „ syncro “ е сменено с „ 4MOTION “, а в днешно време двойното предаване в моделите 4MOTION е неразривно обвързвано с авангардните асистиращи системи и предлага по-добра и по-ефективна работа след като и да било преди. От тази позиция няма нищо чудно във обстоятелството, че моделите със задвижване на всички колела са търсени освен от феновете на зимните спортове.

Версии със система 4MOTION се оферират в съвсем всички моделни линии на марката Volkswagen. Въпреки че двойното предаване усъвършенства сцеплението и динамичните характерности на пътя при всевъзможни метеорологични условия, през зимните месеци ще срещнете най-вече коли Volkswagen 4MOTION на местата, в които снегът, студът и комплицираните пътни условия са част от всекидневието. Задвижването на четирите колела обаче има смисъл и е от изгода освен в заснежените планински региони или при превъзмогването на рискови офроуд терени.

Тази технология усъвършенства сцеплението и динамичността на шофиране на съвсем всеки терен и пътна настилка и по този метод се грижи за обезпечаването на оптимална връзка сред автомобила и пътя. Нещо повече – всички модели на Volkswagen, оборудвани със система за задвижване на четирите колела, са извънредно подобаващи за изтегляне на разнообразни типове прикачни товари и това качество ги прави идеални и желани спътници за притежателите на лодки, ремаркета за транспорт на коне или каравани.
 Четири е повече от две – по какъв начин работи системата 4MOTION на VW

Как работи системата 4MOTION
Интелигентната система за двойно предаване 4MOTION задейства:

• колелата на предния и на задния мост
• според от типа на терена
• в границите на едвам няколко хилядни от секундата.

По този метод системата предотвратява дейно загубата на сцепление и буксуването на колелата и спомага за обезпечаването на оптимално сцепление и двигателна сила за модела на Volkswagen.

Volkswagen предлага разнообразни разновидности на системата за двойно предаване 4MOTION. Най-често срещаната версия е системата с електронно ръководен многодисков съединител, която се употребява при моделите с напречно ситуиран мотор (като T-Roc, Tiguan, Passat01, Arteon и други). В естествени условия при тази система задвижващи са най-вече колелата на предния мост. Ако датчиците на електронното ръководство на системата открият загуба на сцепление, то подава незабавна команда за включване и на задното предаване. На процедура този развой протича толкоз бързо и гладко, че лидерът не го усеща по никакъв метод – с изключение на посредством усъвършенстваното държание на пътя вследствие от действието на системата 4MOTION, несъмнено. А защото при положителни пътни условия се употребяват единствено колелата на предния мост, тези модели са и доста икономични.

Стандартното съоръжение на третото потомство на Touareg включва и система за непрекъснато двойно предаване 4MOTION. Задвижването на всички колела е съчетано с осемстепенна автоматизирана трансмисия с напълно електронно ръководство (превключване на предавките „ Shift by Wire “), с екран за предавките на скоростния лост и на екрана на блока на контролните принадлежности зад кормилото. При 4MOTION в Touareg блокировката на централния диференциал с асиметрично динамично систематизиране на въртящия миг работи като разпределителна кутия на въртящия миг сред предния и задния мост – до 70% от него може да се съобщи на предните колела, а към задните може да се изпрати до 80% от тягата.
4MOTION Active Control – самостоятелни профили за придвижване по всевъзможен тип терен  Четири е повече от две – по какъв начин работи системата 4MOTION на VW

Touareg и версиите с двойно предаване на T-Roc, Tiguan и Tiguan Allspace оферират на лидера и опция за избор на самостоятелни профили на шофиране според от типа на терена и настилката. Това става с лекост благодарение на превключвателя с въртене и натискане 4MOTION Active Control, ситуиран на централната подпора зад скоростния лост. Многофункционалният и доста подсъзнателен за приложимост уред управлява работата на другите функционалности на системата за двойно предаване, а с нея и съответните профили на шофиране. Водачът може да го употребява за активиране на четири съществени профила и разнообразни подменюта. При завъртане на превключвателя наляво се обезпечава достъп до двата профила за придвижване по твърда настилка „ Street” и „ Snow”, а завъртането надясно води до двата офроуд профила „ Offroad” (автоматична конфигурация на параметрите за придвижване без път) и „ Offroad Individual” (гъвкави настройки).
Въртящият се комутатор на 4MOTION Active Control
Напълно естествено, настройките, направени посредством 4MOTION Active Control в границите на секунди оказват въздействие и върху работата на всички асистиращи системи, които имат отношение към стабилността и динамичността на автомобила в съответната обстановка. Профилите на шофиране „ Comfort”, „ Normal”, „ Sport”, „ Eco” и „ Individual”, също се избират посредством 4MOTION Active Control и се употребяват за конфигурация на самостоятелните желания на лидера във връзка с работните параметри на мотора, автоматизираната трансмисия, климатизацията на купето и реакциите на електромеханичното сервоуправление.
Системата за двойно предаване 4MOTION обезпечава доста преимущества
Централният ръководещ модул на системата следи непрекъснато динамичните параметри на държанието на автомобила, както и оборотите и сцеплението на обособените колела и с помощта на стремително бързите си реакции разпределя интелигентно въртящия миг. Това води до следните изгоди:

• По-добро сцепление
• Отлично държание на пътя
• Оптимално ръководство на силовия тракт – да вземем за пример при завиване. режим на придвижване с висиоки обороти или при изтегляне на прикачен товар
• Оптимален баланс на тягата сред предния и задния мост
• Максимална непоклатимост както на пътя, по този начин и отвън него
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР