Актуализацията на пенсиите вече е в ръцете на депутатите. От

...
Актуализацията на пенсиите вече е в ръцете на депутатите. От
Коментари Харесай

Високите пенсии в ръцете на депутатите. Къде е капанът?

Актуализацията на пенсиите към този момент е в ръцете на депутатите. От тях зависи дали възрастните хора у нас ще вземат повече пари от 1 октомври.

Парламентарната комисия по труда, обществената и демографската политика ще прегледа на първо четене предложенията на служебното държавно управление за актуализация на пенсиите.

С препоръчаните промени се подсигурява, че всички към 2 млн. и 80 хиляди пенсионери ще получат нарастване на прихода си от пенсия от държавното публично обезпечаване, като междинното нарастване на един пенсионер е 64 лева, написа в претекстовете на законопроекта за смяна на Закона за държавното публично обезпечаване за 2021г..

В последния месец обаче породи спор сред депутатите специалисти и служебния кабинет. Според препоръчаната от вицепремиера и обществен министър Гълъб Донев формула 50 лв. бонус влизат в новите пенсии. Така, съгласно изчисленията на парламентаристи, бедните пенсионери ще бъдат ощетени с 10 лева Този проблем би трябвало да бъде изчистен в Народното събрание.

Според държавния план е планувана смяна на прилаганата тежест за една година застрахователен стаж в пенсионната формула, по която ще се пресмята размерът на пенсиите, свързани с трудова активност с началната дата след влизане в действие на закона от 1 октомври 2021 година От началото на 2019 година тя е 1,2 на 100. Със законопроекта се планува увеличението й на 1,35 на 100, което съставлява нарастване приблизително с 12,5 на 100 на пенсиите.

Минималната пенсия се усилва от 300 на 340 лева Това води до повишаване с 13,3 на 100 на всички пенсии за трудова активност, избрани в най-малък размер, съобщи Българска телеграфна агенция.

Увеличение ще получат и пенсионерите, които все още получават пенсия над минималния размер за съответния тип, само че след преизчислението с по-голямата " тежест " на една година застрахователен стаж ще останат под новия най-малък размер. В резултат от препоръчаната смяна, със същия % ще се покачат минималните размери и на останалите пенсии за трудова активност, които се дефинират в % от пенсията за застрахователен стаж и възраст.

Максималният размер на получаваните една или повече пенсии без добавките към тях се покачва от 1440 лева на 1500 лева Тази смяна ще обезпечи опция да се покачат размерите на пенсиите както на пенсионерите с автентичен размер на пенсията над 1440 лева, по този начин и на пенсионерите, които сега получават под 1440 лева, само че след преизчислението с по-голямата тежест на година стаж, размерът на пенсията им ще надвиши 1440 лева

В законопроекта са планувани и нужните средства за повишение размера на обществената пенсия за напреднала възраст от 148,71 лева на 170 лева месечно от 1 октомври 2021 година В резултат от препоръчаната смяна ще се покачат размерите и на останалите пенсии, несвързани с трудова активност, както и на нормативно откритите добавки към пенсиите, които се дефинират в % от обществената пенсия за напреднала възраст.

В законопроекта са планувани нужните средства за погашение на спомагателната сума към пенсиите за септември 2021 година в размер на 50 лева Целта е поддръжката за пенсионерите да продължи досега, в който влязат в действие наредбите, на съображение на които се покачват главните размери на всички пенсии - от 1 октомври 2021 година

В Народното събрание към този момент са постъпили мнения от синдикати, работодатели и Национален осигурителен институт. От тях оказва се, че обществените сътрудници поддържат актуализацията на пенсиите, като считат този вид за най-приемлив все още. Законопроектът беше подсилен и на съвещание на НСТС.

Становището на Национален осигурителен институт е, че законопроектът, въпреки и да води до увеличение на разноските с 2,4 %, не води до утежняване на финансовото положението на консолидирания бюджет на Държавното публично обезпечаване, като в същото време се реализира доста нарастване на прихода от пенсии /ръст от 64 лева на човек приблизително за октомври, ноември и декември/ и растеж на междинната пенсия от 38 лв. за годината по отношение на заложеното в бюджета. Увеличението на % на година стаж подсигурява по-голяма адекватност на пенсиите на пенсионерите с новотпуснати пенсии, се отбелязва още в мнението на Национален осигурителен институт.

Финансовият запас, нужен за реализация на ограниченията, се прави оценка на към 133 милиона лв. месечно или 399 милиона до края на годината, в случай че ограниченията влязат в действие от 1 октомври. Други 104 милиона лв. са нужни за погашение на 50-те лв. към пенсиите за септември, като по този начин общият финансов запас за погашение на пенсиите през 2021 г, е 503 милиона лв..

При подготовката на измененията е заложена и предстоящата спестовност в разноските за пенсии, която е 150 милиона лв., като тя се образува на база на допускане за по-малък брой пенсионери в съпоставения със заложения при създаване на Закона за бюджета на ДОО за 2021 година брой, което е резултат от отрицателните демографски трендове през последните месеци на 2020 година

От Национален осигурителен институт регистрират и намаляването на безработицата, която доближи рекордните 5 % за месеца, както и данните за обезпечените, които демонстрират, че през юни 2021 година броят им е бил със 116 хиляди повече спрямо юни 2020 година или растеж от 4,2 на 100. Осигурителният приход през юни набъбна до 1138 лв. и регистрира растеж от 8,4 на 100, допълват от Национален осигурителен институт. В мнението се отбелязва, че тези процеси дават съображение да се позволява, че приходите от осигурителни вноски ще надвишават заложеното в бюджета на ДОО за 2021 година

За КНСБ измененията са наложителна мярка, от Конфедерацията са задоволени от определения метод за увеличение на тежестта на година застрахователен стаж, защото синдикатът от години упорства за подобен метод. КНСБ обаче прави една забележка - синдикатът смята, че с коефициент 1,35 би трябвало да се правят оценка единствено ефикасните години застрахователен стаж, а не общият брой години. Това е годно за случаите, когато в общия стаж има години на т.н трансфорат стаж, т.е стаж, който според от категорията труд е бил повишен 3 пъти, 1.67 пъти или 1,25 пъти.

Според КНСБ разликите до годините общ стаж след превръщането им би трябвало да се правят оценка със настоящия коефициент 1.2, тъй като в противоположен случай ще се получи тъй че хора с по-малък брой години ефикасен стаж ще получат много по-високо нарастване на пенсиите. От КНСБ считат, че хората с трансфорат застрахователен стаж няма да бъдат ощетени, защото общият им стаж към този момент е бил оценен при първичното разпределяне на пенсията и при смяна на тежестта на стажа от 1,1 на 1,2. Според синдиката не е и без значение фактът, че използването на високия коефициент на стажа към общия стаж на хората, които са с трансфорат подобен, е една от аргументите за удвояване на броя на хората над оптималния размер на пенсията от 17 000 на 36 000 души.

КНСБ предлага и да се разиска вид за минимална пенсия от 370 лв., с един лев над настоящата линия за беднотия, тъй като съгласно синдиката предлаганият от служебното държавно управление метод за допълнение на прихода до линията на беднотия през общественото подкрепяне може и да не се разбере на този стадий от някои пенсионери. Разработването на общ механизъм за обезпечено равнище на приходите да остане за 2022 година, оферират още от КНСБ. Исканията на синдиката за оптималната пенсия са тя да стане най-малко 1630 лв., тъй като съгласно синдиката по-малкото нарастване на тавана на пенсиите няма да се одобри и не е потребно за доверието в системата. Затова от КНСБ желаят тя да нарасне най-малко с % на нарастване на минималната пенсия. КНСБ желае да се отстрани въздействието на превърнатия стаж за генериране на нови пенсии над оптималния размер.

АИКБ е на позиция, че това е най-приемливият за момента метод за актуализация на пенсиите при недостиг на време и единодушие в обществото за друго решение.

БТПП изрично не поддържа продължаващата тежест за бизнеса да заплаща първите три дни болнични и напомня, че мярката беше въведена като краткотрайна през 2010 година, а продължава към този момент 11 години. От палатата оферират първоначално да бъде въведен остарелият режим, при който работодателите заплащат единствено първия ден, а по-късно " това несъответстващо обвързване " да отпадне.

БСК поддържа определения метод за нарастване на пенсиите, доколкото се усилва ролята на приноса на хората към осигурителната система и предлага по-плавно увеличение на коефициента на всяка година стаж до 1.30 през 2023 година, като по този начин съгласно Камарата ще се обезпечи предвидимост и няма да се окаже несъразмерен напън на бюджета. От БСК желаят оптималната пенсия да стане 1660 лв., поддържат запазването на тавана на оптималния застрахователен приход на 3000 лв..

С препоръчаните промени в ДОО за първи път се ползва сложен метод сред правилата и разпоредбите на пенсионносигурителната система и тези на общественото подкрепяне, декларират от Съюза за стопанска самодейност. От ССИ регистрират и позитивния резултат върху потреблението, който ще се реализира с измененията.

Социалната комисия ще прегледа на първо четене и препоръчаните промени в държавния бюджет, предава още Българска телеграфна агенция.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР