Акция за бездомните кучета започва община Смолян в продължение на

...
Акция за бездомните кучета започва община Смолян в продължение на
Коментари Харесай

Акция Бездомни кучета започва в Смолян

Акция за бездомните кучета стартира община Смолян в продължение на идващите 10 дни, след десетки сигнали от смолянчани, че внушителни глутници са завладяли плашат деца и възрастни в регионалния град. Кметът на Смолян Николай Мелемов съобщи, че компанията, която е наета от общината, с цел да обработва бездомните псета, ще бъде накарана 10 дни, по повече от 8 часа дневно, да обработва четириногите от улиците, с цел да се реши казуса. Според Мелемов, казуса с кучетата назрява най-силно през месеците октомври и ноември, когато с леки коли се докарват едри четириноги от аграрни парцели в града, които са пазили лятото, и се пускат по улиците.

За всеобщите сигнали, че кучета се докарват и от други градове и се пускат в Смолян Мелемов съобщи: " Аз персонално не съм виждал това, само че съм ходил на място след подобен сигнал и когато желая номера на колата, от която споделят, че са свалени кучетата дават отговор, че не са го записали. Моля жителите, които видят коли да разтоварват кучета да запишат номера на колата, по този начин може и полицията да помогне, и да прекратим това, тъй като множеството са огромни кучета, които се появяват там, където не са живели преди.

От 2006 година не сме спрели да се борим с този проблем и това всички го виждат. Вярно е, че на моменти нещата се успокояват, на моменти се изострят, само че това е нещо, което кметът самичък не може да реши, има потребност от помощ от жителите ". Той прикани и във фейсбук жителите да подават незабавно сигнали в общината на телефона на дежурния в общината 0301/ 67 625 при съществуване на глутница на някоя улица, с цел да може управата да реагира съответно, защото кучетата се местят бързо. За обработката на едно пес община Смолян заплаща на компанията по 100 лв..

Кучетата се обезпаразитяват, кастрират, чипират и пускат още веднъж, както е по закон. Най-агресивните се евтаназират.
Мелемов прикани за национално решение на казуса, защото по закон периода за основаване на кучешки приюти все се удължава, а би трябвало да се направи по едно и също време от всички общини в страната, с цел да се реши казуса, другояче смолянчани би трябвало да заплащат за обработката на кучетата и на прилежащите общини.

Кметът съобщи, че ще се вземат и фрапантни ограничения за няколкото случая на развъждането на десетки кучета в къщи в града. Досега се опитвахме с тях да решим казуса с положително, само че очевидно се постанова да предприемем дейности с полиция и прокуратура и кучетата да бъдат взети от там, обработени и пуснати на друго място, както е по закон.
тагове акция бездомни кучета Смолян кмет  Акция
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР