Акция срещу телефонните измамници във Ветово. Специализираната прокуратура и жандармерията

...
Акция срещу телефонните измамници във Ветово. Специализираната прокуратура и жандармерията
Коментари Харесай

Задържаните във Ветово са извършили телефонни измами за 300 000 лева

Акция против телефонните измамници във Ветово. Специализираната прокуратура и жандармерията блокираха тази заран града. Задържани са осем души от Ветово и още двама в страната, които са били " мулета ". Част от тях неведнъж са осъждани за телефонни измами.

Към момента има доказателства, че арестуваните са направили шест телефонни измами през последните девет месеца. Впечатляващи са и приходите им - 300 хиляди лв.. Най-големият им удар е за 130 хиляди лв., взети от възрастен мъж в София. С всеки минал ден телефонните измамници стават все по-дръзки, а схемите им все по-изобретателни. Набирали са стотици телефонни номера, до момента в който намерят подобаващата си жертва. Още за профилираната акция във Ветово.

В ранни зори дребното градче Ветово осъмна под полицейска обсада. Претърсвани бяха къщи в квартала на ромския клан " бургуджиите ".
Иван Гешев - зам. основен прокурор: Ветово е един от центровете с централизация на хора, които се препитават с осъществяване на „ ало " измами. Намерени са тротил в размер да срути 2-3 къщи, 400 година тротил, оръжие, доста сим карти и телефони, които са оръдието на труда на тези хора.
Арестуваните 10 души са престъпно проявени, а огромна част от тях са неведнъж осъждани за телефонни измами.
Ивайло Иванов - основен секретар на Министерство на вътрешните работи: Има открити много първокласни коли, къщите - макар че външният им тип не е толкоз първокласен, вътре са сносно обзаведени, вътре има парични суми, които са открити.
Сред арестуваните е Христо Николаев с прякор Пожарникаря. Баща му отхвърли той да се занимава с телефонни измами. Казва, че внасял парфюми от Гърция и ги продавал в Румъния.
Никола Христов: Полиция, лумбур вратата, потрошиха, разтършуваха цялата къща наобратно и ми демонстрираха документ от профилирания съд за лишаване на автомобила.
Заместник-главният прокурор заяви още, че част от телефонните измамници са се ориентирали към Румъния и Гърция.
Иван Гешев - зам.-главен прокурор: Една българска телекомуникационна компания има софтуерен артикул, който проучва вида позвънявания от непознати страни и приключва позвъняванията при положение, че се касае за повикване за машинация.
За последната година телефонните измами в страната са намалели с 40 %, а упоритостта на прокуратурата и Министерство на вътрешните работи е да бъдат сведени до най-малко, добави Гешев.

По случая е формирано досъдебно произвеждане, а след приключването на акцията жандармерия се изтегли от Ветово.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР