Акциите на Mercedes-Benz се понижиха в четвъртък, след като германският

...
Акциите на Mercedes-Benz се понижиха в четвъртък, след като германският
Коментари Харесай

Акциите на Mercedes-Benz се понижиха с над 6% поради спад на печалбата

Акциите на Mercedes-Benz се намалиха в четвъртък, откакто немският производител на коли регистрира спад в облагата и приходите за третото тримесечие на 2023 година поради провокациите, свързани с конкуренцията в сегмента на електрическите транспортни средства.

Към 16:00 ч. българско време листнатите във Франкфурт акции на компанията падат с над 6%, отбелязвайки най-лошия си ден от 4 май, съгласно данни на LSEG.

Компанията съобщи, че се е сблъскала с „ потисната пазарна среда, белязана от интензивна ценова конкуренция “, изключително при електрическите автомобили.  

По време на диалог с анализатори по отношение на резултатите, основният финансов шеф Харалд Вилхелм разказа EV пазара като „ много брутално пространство “, оповестява Reuters.

Изказването му идва на фона на тактиката на някои обичайни производители да продават електрически автомобили на по-ниска цена от тези с ДВГ – макар по-високите индустриални разноски.

„ Едва ли мога да си показва, че настоящето статукво е изцяло стабилно за всички “, разяснява Вилхелм, представен от осведомителната организация.

Печалбата на групата преди лихви и налози (EBIT) е паднала със 7% до 4,8 милиарда евро (5,06 милиарда долара) през третото тримесечие на 2023 година Приходите са намалели с 1,4% до 37,2 милиарда евро, под консенсусната оценка, защото продажбите на леки коли са спаднали с 5%, частично заради провокациите във веригата за доставки.

Инфлацията също в измежду основните предизвикателство за компанията, дружно с проблемите с веригата за доставки и загубите от валутни курсове.

Резултатите демонстрират, че общите продажби на коли за първите девет месеца на годината са били почти постоянни, с растеж в Германия и спад в Китай.

Mercedes-Benz се стреми към 50% световни продажби на хибриди и електрически автомобили до 2025 година, като по-късно ще пуска единствено електрически модели. Компанията съобщи в четвъртък, че остава ангажирана с тези цели.

Въпреки бавния старт на прехода към електрически транспортни средства, производителите на ДВГ коли оповестиха амбициозни цели през последните години, само че са изправени пред мощна конкуренция от Tesla на Илон Мъск и доста китайски играчи, измежду които BYD, подкрепян от Уорън Бъфет.

Делът на Mercesdes в продажбите на напълно електрически транспортни средства е повишен от 6% на 11% през първите девет месеца на годината, демонстрират още резултатите.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР