Акциите на британската компания за дизайн на чипове Arm скочиха

...
Акциите на британската компания за дизайн на чипове Arm скочиха
Коментари Харесай

Акциите на Arm скочиха с 25% при пазарния си дебют за оценка от 65 млрд. долара

Акциите на английската компания за дизайн на чипове Arm скочиха с 25% в първия ден на листването си на Nasdaq, с което пазарната капитализация доближи 65 милиарда $. Това е най-голямото първично обществено предложение (IPO) за 2023 година и дава очаквания на вложителите, че се задава възкръсване на фондовия пазар в идващите месеци. Компанията, която през 2016 година беше добита от японския конгломерат SoftBank за 32 милиарда $, като притежателите взеха решение да я делистнат от Лондонската фондова борса (LSE).

Предлагането набра близо 4.9 милиарда $ за SoftBank, която пусна за търговия 95.5 млн. от общо 1 милиарда акции. Японската група ще продължи да има към 90% от акциите на Arm. Клиенти на Arm, измежду които Apple, Гугъл, Nvidia, AMD, Samsung, Intel и TSMC, са изразили подготвеност да закупят акции на стойност 735 млн. $, заяви Financial Times.

SoftBank реши да листне Arm на фондовата борса, откакто при започване на предходната година " регулаторни спънки " провалиха съглашението за продажба на производителя на чипове Nvidia за 40 милиарда $. Arm е считана за незаменима в тех бранша, защото проектираните от компанията чипове се употребяват в съвсем всеки един смарт телефон на планетата. Преди месец групата разкри, че приходите й за паднали с 1% поради закъснение на двата й съществени сегмента - смарт телефоните и компютрите, само че компанията възнамерява да навлезе и в бранша с чипове за изкуствен интелект (AI).
Реклама Първи ден на търговия
Акциите на английската компания отвориха 14 септември на цена 56.1 $ - растеж с 10% по отношение на емисионната цена - и доближиха до 63.6 $ в края на работния ден, отбелязвайки растеж от 24.7%. Цената продължи да се покачва и след привършване на борсовата сесия, достигайки общ растеж от 33.3% в първия си ден.

" Първичното предложение е сполучливо и ще се отрази доста позитивно на задаващите се IPO ", разгласи пред Reuters Салман Малик, сътрудник в брокерската компания Anson Funds в Торонто. Инвеститорите следяха деликатно дебюта на Arm, с цел да видят какъв брой мощно ще е търсенето след две години на застоялост на листванията поради геополитическото напрежение и по-високите лихви. През идващите седмици се чакат няколко IPO, измежду които услугата за доставка на хранителни артикули Instacart, немският производител на обувки Birkenstock и платформата за автоматизация на маркетинговите процеси Klaviyo.
Американски дебют
През март Arm разгласи, че акциите на компанията няма да се търгуват на LSE, въпреки да беше ухажвана персонално от английския министър председател Риши Сунак. Херман Хаузeр, който е взел участие в създаването на първия процесор Arm, съобщи пред BBC, че решението на Англия да напусне Европейския съюз е частично отговорно за листването на акциите в Съединени американски щати, а не на Острова, защото се е отразило на престижа на LSE.

" Надеждата, несъмнено, беше за двойно листване... само че това не беше допустимо заради размера на първичното обществено предложение, а размерът на Лондонската фондова борса към този момент не е подобен, какъвто беше преди ", сподели Хаузeр.
Реклама Свързани публикации Строител на капитализма: Рене Хаас, основен изпълнителен шеф на Arm 8 септември 2023, 07:43 Листването на Arm може да съживи пазара на IPO-та 31 август 2023, 11:20 Броят на европейските IPO спада до най-ниско равнище от 2009 година 3 август 2023, 14:47 Париж измества Лондон като максимален европейски пазар за акции 21 ноември 2022, 08:45
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР