Акциите и облигациите са на път да запишат първото си

...
Акциите и облигациите са на път да запишат първото си
Коментари Харесай

Акции и облигации вървят към първо седмично повишение от месец

Акциите и облигациите са на път да запишат първото си седмично покачване от месец на фона на упованията на вложителите, че централните банки ще овладеят инфлацията, макар че опасенията по отношение на икономическия напредък повлякоха надолу цените на суровините.

Медта, която с необятната си индустриална и строителна приложимост е считана за знак за положението на стопанската система, поевтиня с 3% на борсата в Шанхай и губи над 7% от цената си за седмицата. Това е и най-голямото седмично намаляване от март 2020 година, когато започваше пандемията.

Цената на петрола също се намали през вчерашния ден, като фючърсите на Брента губят 2% за седмицата до 110.62 $ за барел, до момента в който пшеницата поевтинява с близо 9% за седмицата на борсата в Чикаго и се търгува на най-ниското си равнище от март при 9.42 $ за бушел.

Спадът в цените на суровините донесе известно облекчение при акциите, защото енергийните и питателните артикули бяха в основата на инфлацията. След огромните разпродажби в предходните седмици световният борсов показател MSCI World нараства с 2% за седмицата.

Азиатско-тихоокеанският показател на MSCI нараства с 1% през днешния ден, откакто акциите на Alibaba нарастнаха с 5%.

Японският Nikkei се увеличи с 0.8% и регистрира растеж от 1.6% за седмицата, до момента в който фючърсите на щатския S&P 500 се търгуват без изменение откакто показателят набъбна с близо 1% през вчерашния ден. Доларовият показател се движи малко под достигнатия неотдавна 20-годишен връх.

Държавните облигации нарастват в резултат на очакванията, че нападателните покачвания на лихвите ще би трябвало да бъдат лимитирани, като доходността по щатските двегодишни бумаги пада с 22 базисни пункта, което е най-голямото намаляване от 2008 година

Доходността по щатските 10-годишни държавни облигации се намали със 7 базисни пункта през вчерашния ден и през днешния ден остава без смяна при 3.0944%.

Щатският $ отстъпи от достигнатите неотдавна върхове, само че не доста, защото вложителите остават внимателни. Доларът се търгува на равнище от 1.0529 по отношение на еврото и се разменяше против 134.79 йени.

Йената се стабилизира тази седмица и получи лека поддръжка през днешния ден от данните за инфлацията в Япония, която надвиши таргета от 2% на централната банка на страната във втори следващ месец, което слага под напън политиката й на ниски лихви.

По-късно през днешния ден се чакат изявления на представители на Европейската централна банка и Федералния запас, а вложителите ще наблюдават и данните за продажбите на дребно във Англия и за бизнес доверието в Германия. Основните терзания обаче остават какво значи всичко това за представянето на фирмите.

Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР