Активизира се старо свлачище на крайбрежния път Албена – Балчик.

...
Активизира се старо свлачище на крайбрежния път Албена – Балчик.
Коментари Харесай

Активизира се старо свлачище между Албена и Балчик

Активизира се остаряло свлачище на крайбрежния път Албена – Балчик. Пропаднала е една от отвесните шахти, която е част от системата за отклоняване на дъждовната вода. Участъкът е бил укрепен спешно преди 23 години. Тогава са построени отвесните шахти за отводняване на свлачището.



Свлачището е интензивно от десетилетия. През последните две години отвесната шахта, построена върху ската, е пропадала по-малко. Няма заплаха от сриване на намиращите се наоколо почивни бази, които от години са затворени. При пропадането обаче се е свлякла една от отвесните шахти.

Тя не извършва функционалности за дрениране на подпочвени води. Нейната функционалност е само връзка сред отвесна шахта 5 и тръбата, която се зауства в морето, изясни Димитрин Димитров, зам.-кмет на Община Балчик.

В момента засегнатото оборудване не може да отводнява по-горната шахта, която се намира на крайбрежния път Балчик - Албена.

Действията, които на този стадий би трябвало да се подхващат, е да се откри решение за отводняване на водите, които биха се събрали във отвесна шахта 5, при повече превалявания, сподели Димитрин Димитров.

Ако шахтата не бъде отводнявана постоянно, водата може да прелее и да овлажни в допълнение свлачището. А това може да провокира ново струтване. За тази година в бюджета на общината в Балчик не са планувани средства за решаването на казуса.

Възможно е решението да не е толкоз скъпо, което ще ни бъде препоръчано, разяснява зам.-кметът на Балчик.

На този стадий е решен казусът с отвеждането на подпочвените води, които през август предходната година активизираха срутище в курорта Албена. Тогава земната маса затрупа двама души, които оцеляха по знамение.

Има направен план и за подсилване на свлачището във вилната зона " Фиш-фиш " сред Балчик и курорта Албена. За реализирането му ще са нужни над 10 милиона лв., които се чакат от държавния бюджет.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР