Актът за свободата на медиите, който обсъждаме в Европейския парламент,

...
Актът за свободата на медиите, който обсъждаме в Европейския парламент,
Коментари Харесай

Йончева: Патриотичната журналистика е другото име на пропагандата

Актът за свободата на медиите, който обсъждаме в Европейския парламент, би трябвало да подсигурява свободата на публицистите, публицистичната самостоятелност, прозрачността на собствеността на частните медии и плурализма на публичните. Журналистите би следвало да са предпазени от заплахата да бъдат следени с шпионски програмен продукт. Това съобщи евродепутатът Елена Йончева в изявление за БНР.

Някои сътрудници от Германия не са доста въодушевени от сходно наложително европейско законодателство, тъй като смятат, че обстановката с медиите в тяхната страна е задоволително добре уредена съгласно националните им правила, добави още Елена Йончева. Но за страни като България, в които липсва политическа воля, с цел да се подсигурява свободата на публицистите, европейската рамка е нужна, съгласно нея. България е измежду страните в Европейски Съюз с максимален риск от политическа интервенция в медиите – риск, оценен на 73% от Европейския център за медиен плурализъм.

Искаме съответни гаранции, с цел да може феновете, читателите да преценяват дали да дадат заем на доверие на информациите в тях, изясни тя. Евродепутатът изброи и някои други оферти, за които ще упорства – да има означение на спонсорираното наличие, изключително в цифровите медии, елементарен достъп на читателите до информация за донорите, ясни пълномощия на регулаторните органи и други Елена Йончева показа опасението си от така наречен сива зона в частта за отбраната на публицистите против шпионски програмен продукт. Тя няма да съществува при положение на опасност за националната сигурност. Знаете че всяка властническа власт може да облече подслушването и следенето на публицисти с изказванието, че съществува такава опасност, разяснява Елена Йончева.

Попитана за новия европейски регулаторен орган, който ще бъде основан от представителите на националните институции в страните членки, тя разясни, че задачата му не е да бъде самобитен цензор. Напротив – стига членовете му да са хора, които могат да отстояват своите позиции, задачата е да дава справедлива информация за положението на медиите в Европа, а не да постанова какво да четем, слушаме или пишем, разяснява още тя. Този нов орган ще реагира, когато не се дава задоволително независимост на публицистите, на редакторите, когато откри липса на бистрота на собствеността и други

Актът идва в миг, в който европейската публицистика като че ли работи във военновременна обстановка, показа Елена Йончева. В последните месеци сме очевидци на забрани, изтриване, прекъсване на медии, а целият развой е показан като битка с подправените вести. Това е обречена борба, сподели тя. Истинската борба с подправените вести е в същинската публицистика.

``Патриотичната публицистика е другото име на пропагандата``, добави още тя.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР