Ако зачестят прозявките по време на срещи в 14:00 часа

...
Ако зачестят прозявките по време на срещи в 14:00 часа
Коментари Харесай

Признаци, че сте изтощени (не просто уморени): 6 сигнала на тялото за които да внимавате

Ако зачестят прозявките по време на срещи в 14:00 часа и усетите, че сте измръзнали по време на предварителните прожекции на филмовите вечери, това с първите признаци, че сте изтощени.

Но има огромна разлика сред умората и изтощението – и признаците не са толкоз явни, колкото елементарното възприятие на отмалялост.

Важно е да знаете разликата, тъй като изтощението може да бъде напряко рисково.

Сънят е един от най-недооценените аспекти на здравето. Последиците от това да го жертвате могат да се разпространят в разнообразни области от живота ви.

Изтощението е обвързвано с проблеми с регулирането на апетита, сърдечни болести, нараснало инфектиране и 50-процентно нарастване на риска от вирусна зараза.

Признаци, че сте изтощени

Скорошни проучвания също откриха връзка сред изтощените имунни кафези – пристъпите на малко сън могат да отслабят имунната ви система. ( 1 )

Така че, в случай че сте изтощени и изпитвате някой от признаците по-долу, това може да значи, че сте изтощени — и е време да посветите съществено време на отмора, допустимо най-скоро.

1. Устните ви са сухи.

Ако устните ви са напукани, кожата ви е суха и страдате от чести главоболия, повода може да е дехидратацията.

Да, това е постоянно срещан проблем в климатичните условия със студено време. Но в случай че се чувствате изтощени, би трябвало да знаете, че това върви ръка за ръка с изтощението. Колкото по-дехидратирани сте, толкоз по-уморени се чувствате.

Ако непрекъснато жадувате за нещо за пиянство или имате суха кожа и устни, може да имате работа с ниско равнище на хидратация, което може да докара до безсилие.

Също по този начин ще имате и проблем и с паметта, защото мозъкът ви зависи от съня, с цел да преработи това, което сте претърпели денем.

Водата визира толкоз доста системи в тялото ви, че е невероятно да поддържате енергийните си равнища, в случай че не пиете задоволително количество H20.

Хората постоянно не помнят да се хидратират, тъй като просто не мислят за това. Всеки е друг, само че би трябвало да пиете вода, най-малко по 2 литъра дневно.

2. Умът ви е мъгляв.

Вашият мозък има потребност от сън, както колата има потребност от бензин. Наред с други неща, тялото ви употребява съня, с цел да стабилизира химическите несъответствия, да освежи областите на мозъка, които управляват настроението и държанието, и да обработи спомените и знанията, които сте получили денем.

Това е изключително значимо по време на 90-минутния интервал, прочут като REM (бързо придвижване на очите) сън.

Когато е нарушен, мозъкът ви може да е ленив на идващия ден. Изтощението може да ви направи уязвими да забравите значими неща, като огромна среща на работа, или да се почувствате изключително раздразнителни.

3. Тренировките ви са сложни

Не ви е прелестно във фитнеса, както нормално? Изтощението кара всеки аспект от живота ви да страда – в това число тренировките.

Добрата подготовка изисква мисловен фокус, както и физическа интензивност “. Ако мозъкът ви изостава, тъй като не сте добре отпочинали, способността ви да предизвиквате вярно тялото си ще бъде лимитирана.

Друг огромен знак: не можете даже да се накарате да стигнете до фитнеса. Телата ни са програмирани да намерят лесния излаз. Това значи, че една нощ без сън може да докара до седмици пропуснати тренировки и нездравословни ястия.

4. Вие сте супер уплашени (и се пробвате да го игнорирате)

Не е изненадващо, че стресът може да ви държи будни през нощта, само че методът, по който се справяте с него, е това, което може да аргументи бодърствуване, предизвикващо безсилие.

За задачите на изследването откривателите попитали близо 2900 мъже и дами за напрежението в живота им, в това число какъв брой дълго ги е засягал, какъв брой тежък е бил и по какъв начин са се справяли с напрежението.

Година по-късно откривателите откриха, че хората, които се оправят със напрежението, като се разсейват, задълбочават се върху проблемите или се пробват изцяло да го пренебрегват, имат по-чести случаи на хронично бодърствуване. Те го характеризират като три безсънни нощи седмично в продължение на месец или повече.

Това може да се трансформира в циничен кръг от стрес и безсилие, подхранващи се взаимно. Изследователите допускат, че потреблението на техники за внимателност за облекчение на напрежението може да бъде по-добър метод за справяне.

5. Ядете повече нездравословни храни от нормално

Оказва се, че постоянно посягате към нездравословна храна. Колкото по-изтощени сте, толкоз повече жадувате за храни с високо наличие на мазнини и въглехидрати.

Изтощението постоянно подхожда на високи равнища на кортизол, хормона на напрежението. За да понижи кортизола, мозъкът ви постоянно ще търси удар на невротрансмитера серотонин.

Цялата тази нездравословна храна може просто да ви направи още по-изтощени. С високо модифицирани храни с висок гликемичен показател като безалкохолни питиета, бонбони или гевреци равнищата на кръвната захар и инсулина ще се покачат фрапантно.

Повишените равнища на инсулин в действителност предизвикват внезапно намаление на кръвната захар, тъй че мозъкът ви провокира [повече] предпочитание за нещо, цялостно със захар, мазнини и калории.

След това всичко стартира изначало. Вместо да посягате към утешителни отпадъци, подхранвайте тялото си със здравословни храни с невисок гликемичен показател.

Може да се насочите към плодове и пълнозърнести храни, които могат да оказват помощ за стабилизиране на кръвната ви захар и да предпазят равнищата на инсулина ви от необикновени съмнения в двете направления.

6. Спите зле даже един път седмично

Вероятно знаете, че хроничното бодърствуване може да провокира безсилие. Но знаете ли, че даже една нощ на пресечен сън може да ви прецака на идващия ден?

В изследване в списание Sleep Medicine 61 участници в изследването са спали осем часа за една нощ.

На идната вечер почивката им беше прекратена от четири телефонни позвънявания, които ги инструктираха да завършат малко компютърно предизвикателство, преди да могат да продължат да спят.

Изследователите откриха, че след нощ на фрагментиран сън, хората изпитват по-лошо въодушевление, дружно с по-слабо внимание, което допуска, че прекъснатият сън може да бъде също толкоз нездравословен, колкото и изтощението, което идва с цялостното ограничаване на съня.

Или може би вместо да се справяте с прекъснатия сън, просто си лягате доста по-късно, в сравнение с би трябвало. Отлагането на лягане е нашумял термин в медицината на съня.

В изследване в Frontiers in Medicine откривателите откриха, че в нощите, когато 177-те участници оповестяват, че отсрочват съня си, те спят по-малко и с по-лошо качество. ( 2 )

Плюс това, те са изпитали по-интензивна отмалялост на идващия ден. Задайте времето си за лягане и се придържайте към най-малко 8 часа здрав сън.

Намалете стимулацията 30 минути преди да заспите, като изключите мобилните телефони, тв приемниците и другите устройства.

Признаци, че сте изтощени – Обобщение

Разпознаването на признаците на безсилие е от решаващо значение за поддържането на цялостното ни богатство и предотвратяването на прегаряне.

Когато телата и мозъците ни са натоварени до рамките си, те постоянно изпращат сигнали за злополучие, които демонстрират, че би трябвало да забавим темпото и да дадем приоритет на грижата за себе си.

Като обръщаме внимание на тези признаци, като непрекъсната отмалялост, затруднена централизация, нервност и отслабена имунна система, можем да предприемем нужните стъпки, с цел да презаредим и се възстановим.

Важно е да слушаме телата си, да сътворяваме пространство за отмора, релаксация и подмладяване и да търсим поддръжка, когато е належащо.

Не забравяйте, че грижата за себе си не е разкош, а жизненоважен съставен елемент на здравословния и уравновесен живот.

Така че, когато се появят признаци на безсилие, оставете ги да служат като нежно увещание да дадете приоритет на благосъстоянието си и да тръгнете на странствуване към възобновяване и жизнеспособност.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР