Ако юлският ръст на инфлационните показатели в САЩ е указател

...
Ако юлският ръст на инфлационните показатели в САЩ е указател
Коментари Харесай

Облигациите на Индия, Русия и Мексико са най-застрашени от инфлационен шок

Ако юлският растеж на инфлационните индикатори в Съединени американски щати е справочник за бъдещето на световните пазари, той може да се окаже извънредно неприятна вест за вложителите в държавни облигации на Индия, Русия и Мексико.

Книжата с закрепен приход на тези три страни наподобяват най-уязвими на скок на потребителските цени, сочи изследване на екип на организация "Блумбърг " под управлението на Маркус Вон - пълководец за разрастващите се стопанства. Анализирани са 10 разрастващи се пазари - Индия, Русия, Мексико, Бразилия, Китай, Малайзия, Тайланд, Турция, Индонезия и Южна Африка. Изводът е, че действителната рентабилност на индийските, съветските и мексиканските облигации е най-ниската в тази група по отношение на усреднената им стойност за последните три години. Което им оставя минимален буфер, в случай че плахите първи инфлационни признаци се окажат въведения към световен ценови потрес.

На противоположната страна са облигациите на Южна Африка и Индонезия, които наподобяват в най-хубави позиции да преодолеят какъвто и да било инфлационен растеж, провокиран от великодушните тласъци, които централните банки хвърлиха в помощ на националните стопански системи в борбата им против COVID-19, установяват анализаторите на "Блумбърг ".

Ускоряването на инфлацията може да се окаже изключително деструктивно за разрастващите се пазари, тъй като смъква действителната награда на доходността, която компенсира вложителите за вложенията им в активи с по-висок риск. Натискът от растящите цени лимитира и опциите на централните банки да намаляват лихвените проценти, което може да усложни в допълнение процесът на възобновяване от пандемията от ковид.

Пробити тавани

Една от страните, които към този момент се сблъскват с растяща инфлация, е Индия. Там показателят на потребителските цени надвишава избрания от централната банка таван от 6% през всеки месец от тази година като се изключи март поради поредицата от лихвени редукции. Това тласна надолу действителната рентабилност на десетгодишните облигации до минус 0.68% - много под междинната стойност за последните три години. Основният дял от изненадващия индийски инфлационен напредък идва от растящите цени на храните, до момента в който в останалите дялове от стопанската система се следи по-нисък ценови напън от локалните "карантини " за преодоляване на болестта.

Расте инфлационното предизвикателство и в Русия, където показателят на потребителските цени се изкачи до 3.4% годишно през юли - най-високата стойност за последните осем месеца. Това смъкна действителната рентабилност на десетгодишните съветски облигации до 2.78 %.

В Мексико скокът на цените на горивата и на силата изпрати инфлацията до 3.62% през юли - най-солидна от една година насам. И изправи мексиканските управляващи пред алтернативата дали да продължат да намаляват лихвените проценти или да се въздържат.

Широкият проект не е еднопосочен

По-широката картина за разрастващите се пазари е много по-неясна. Индексът на потребитеските цени на тези стопанства като цяло падна до 3.01% през второто тримесечие при приблизително 4.75% рентабилност на десетгодишния дълг.

Според анализатори, в искорически проект ценовият напън, провокиран от великодушна парична или фискална политика по предписание прелива от развитите към разрастващите се пазари и сега се следят първи проблясъци на напредък. Което значи, че централните банки на разрастващите се стопанства би трябвало да стартират да покачват лихвените проценти през 2021-а, когато латентният инфлационен напън стартира да избуява.

Индексираните по отношение на инфлацията облигации, които регистрират упованията за потребителските цени, също не са еднопосочни. Доходността на южноафриканските бумаги от този вид се е повишила до 5.14% (най-високата стойност за последните шест седмици), само че към момента е под междинните за последното десетилетие 6.19 %. Възвръщаемостта на бразилските десетгодишни инфлационно-индексирани облигации пък се изкачи до 4.21% през предходната седмиа - над тазгодишния най-малко от 3.47 %.

Въпреки пъстрата картина обаче, общата инфлационна наклонност наподобява възходяща. И се следи доста деликатно от вложители и търговци.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР