Ако все още имате желания, които не са реализирани, през

...
Ако все още имате желания, които не са реализирани, през
Коментари Харесай

Дъжд от падащи звезди ще сбъдва желанията ни през октомври

Ако към момента имате стремежи, които не са осъществени, през месец октомври ще шанса да ги извършите с помощта на потока от падащи звезди Ориониди, който се чака на 20 октомври.

Очаква се да падат по 20 метеора на всеки час, а на добра панорама може да се насладите, в случай че сте надалеч от града и намерите намерено пространство.

Метеоритният поток е бледен и в комбиниране с неприятното време през октомври единственият метод да ги видите на нощното небе и да си пожелаете нещо е като напуснете града.

Падащите звезди ще са от потока Ориониди, които обичайно следим през октомври.

Те се образуват в опашката на Халеевата комета, която за последно е прекосявала наоколо до Земята през 1986 година. Метеоритния поток навлиза в земната атмосфера два пъти през годината – през май и октомври.

Ориноидите носят името на съзвездието Орион, защото от там произлиза техния радиант.

 комети

Падащите звезди ще се движат със скорост от към 66 километра в секунда, а при изгарянето в земната атмосфера ще оставят бяла следи. В редки случи светлината им може да зелена, алена или жълта.

През последните години пикът на Орионоидите, които следим, спада и от 150 метеора на всеки час те към този момент доближават до 20 в най-хубавия случай.

Това се дължи на въздействието на Юпитер, който притегля метеоритните частици към себе си и вследствие на това всяка последваща година виждаме по-рядко падащи звезди.

В предишното орбитите на Земята и Халеевата комета са били доста близо една до друга, само че с течение на времето са почнали да се отдалечават. Това също е снижило интензивността на метеоритните потоци.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР