Ако Великобритания не се откаже от съкращаването на военните си

...
Ако Великобритания не се откаже от съкращаването на военните си
Коментари Харесай

Пентагонът посъветва Великобритания да се равнява по Франция

Ако Англия не се откаже от съкращаването на военните си разноски в бюджета, тя е застрашена от загуба на статута си на международна военна мощ, а дружно с това - и на благоразположението на Белия дом. Такова предизвестие към управляващите на кралството насочи шефът на Пентагона Джеймс Матис, разяснявайки готовността на британците да отразяват зараждащите пред Запада провокации.

Тревогата си по отношение на бъдещето на английските военни сили Матис изрази в писмо, адресирано до министъра на защитата на кралството Гавин Уилямсън. Текстът на писмото не е оповестен публично, само че наличието му изтече в медиите. В него Матис показва подозрение по отношение на устойчивостта на ситуацията на Англия като международна военна страна.

" Обезпокоен съм, че вашата дарба да давате своя принос в построяването на военния пиедестал, обезпечаващ нашия дипломатически триумф, се оказа под въпрос ", написа Матис.

Шефът на писмото обръща внимание също по този начин на стремителния темперамент, който са придобили измененията в интернационален подтекст, и на нуждата съдружниците да подхождат към решаването на новите провокации " от позиция на силата ". " Не съм аз този, който да ви споделя за какви потребности би трябвало да харчите своите бюджетни средства ", обръща се Матис към Уилямсън. " Но бих желал да се надявам, че още в най-близко време Обединеното кралство ще може да показа с нас явен и резистентен от финансова позиция... план (за развиване на военните сили), с цел да можем дружно да обсъдим бъдещите проекти и тяхната реализация ".

Наред с понижаването на боеспособността на армията, друга заплаха от съкращаването на военния бюджет, предизвестява Матис, се състои в опасността за репутацията на Англия, която се пробва да укрепи имиджа си на световна страна след излизането си от Европейски Съюз. " Такава страна, като Обединеното кралство, която има световни упоритости, би трябвало да поддържа по-високо ниво на военните разноски, в сравнение с страните, преследващи единствено районни ползи ", написа той на английския си сътрудник.

Ще отбележим, че в настоящия миг Англия е една от трите (наред с Гърция и Естония) страни от Европейския съюз, които харчат над 2 % от своя БВП за защита. През 2017 година общите разноски за военни потребности да островната страна възлязоха на 47 милиарда $ - повече в действително изражение измежду членките на Европейски Съюз харчи единствено Франция (около 60 млрд.). Освен това кралството е водач измежду европейските страни по размер на износа на оръжия.

Писмото на Матис е обезпокоителен сигнал за английското управление, което с всички сили се пробва да икономиса бюджетни средства в подтекста на растящите разноски за опазване на здравето и евентуалните разходи по отношение на Брекзита. В тази светлина тематиката за военните разноски стана взривоопасна за министрите на кралството. Споровете по контурите на проекта за рационализация на английската войска, в частност, провокираха внезапни несъгласия сред военния министър Уилямсън, от една страна, и премиерката Тереза Мей и финансовия министър Филип Хамънд, от друга.

Уилямсън упорства, че с цел да се достави армията с всичко належащо и да се поддържа числеността й на настоящето ниво, в течение на идващите 10 година на неговото министерство ще са нужни в допълнение 20 милиарда паунда. Именно такава сума той изиска от хазната за реализация на своята стратегия за рационализация на армията.

Мей и Хамънд, обаче, имат съществени въпроси към проекта на Уилямсън. На премиерката на първо място не се харесва това, че в проекта единствено апропо попадат ограничения по отбрана от неконвенционални закани. Затова, както отбелязва в. " Файненшъл таймс ", Мей поискала от министъра на защитата да се приготвят спомагателни ограничения за отбрана от хибридни провокации, а също и за активизиране на дейностите на Лондон в киберпространството.

Като цяло контурите на проекта, обрисувани от Уилямсън, се сториха на Мей и на Хамънд незадоволително ясни, с цел да се отделят незабавно за него обилни средства. Затова, преди да се вземе дефинитивно решение, премиерката изиска да се приготви за нея по-подробен брифинг за ролята на Англия в системата на интернационалната сигурност. " Неправилно е да се каже, че статутът на Обединеното кралство като водач в региона на защитата е под въпрос, - сподели прессекретарят на Мей. - Премиерката е последовател на поддържането на мощта на (британските) войски и на запазването на опцията им да подхождат и да отговорят на заканите, с които се сблъскваме. "

Планира се пълностоен проект за рационализация на английската войска да бъде квалифициран до зимата.

Както акцентира Матис, Вашингтон не предявява към британците несъразмерни условия, а единствено ги моли да вървят в крайник с сътрудниците. " Като световни играчи, Франция и Съединени американски щати стигнаха до извода, че точно в този момент е времето доста да повишим размера на нашите вложения в защитата ", разяснява той в писмото си до Уилямсън.

Ще отбележим, че предходната седмица френският парламент утвърди проектозакон за рационализация на военните сили на Франция за интервала 2019-2025 година Той планува разноските за защита на страната в околните години да доближат до 2 % от нейния БВП. За да доближи този индикатор,, започвайки от 2018 година, Париж счита да харчи в допълнение по 1,7 милиарда евро за военни разноски. Това е първият случай от момента на края на Студената война, когато Франция усилва своите военни разноски, установи министърката на защитата на страната Флоранс Парли. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР