Ако в началото на инвазията в Украйна руската армия се

...
Ако в началото на инвазията в Украйна руската армия се
Коментари Харесай

Западни експерти: Сега Русия воюва така, както очаквахме

Ако при започване на нашествието в Украйна съветската войска се биеше обратно на личната си теория, то по време на борбата за Донбас дейностите ѝ започнаха да дават отговор на упованията на специалистите. Това значи ли, че може да настъпи повратна точка във войната? Как ще се развият събитията и какъв вид война следва, проучва Руската работа на Би Би Си.

Западни специалисти предизвестяват, че несполучливата офанзива против Киев не би трябвало да се преглежда като мярка за бойната подготвеност на съветската войска - това е било политическа интервенция.

Това обаче не значи, че ще настъпи радикална смяна във войната - понесените загуби при започване на войната са отслабили настъпателния капацитет на съветските войски.

" Сега те се бият по метода, по който чакахме. Все още има недостатъци, само че те водят общовойскови пердах, по-добре употребяват пехотата, дроновете и артилерията ", сподели Роб Лий, върховен чиновник в Изследователски институт за външна политика на Съединени американски щати и някогашен морски пехотинец на Съединени американски щати, в изявление за Руската работа Би Би Си.

" Удивително е, че те не направиха това първоначално - обратно на личната си теория, учения и метода, по който водиха война в Сирия, " разяснява Лий.

Комбинираният общовойскови пердах включва съгласуване и сливане на дейностите на разнообразни типове и родове войски - пехота, танкове, леки бронирани машини, дронове, артилерия и авиация.

Към средата на юни съветските военни работят по-близо до метода, което се очакваше от тях, склонен е Майкъл Кофман, шеф на Руската стратегия в Центъра за военноморски разбор на Съединени американски щати.

" Първоначалната акция беше просто интервенция за промяна на режима без проекти за същински общовойскови сражения. И съветската войска се възстановяваше дълго време след нея ", сподели Кофман пред Би Би Си.

" Очевидно първият месец от войната съвсем не отразяваше съветския боен капацитет - заради политическия темперамент на организацията на акцията. Докато в този момент, след 100 дни, имаме повече материал за оценка. "

Адаптира ли се съветската войска?

Експертът споделя, че съветските войски са се провалили на теста за осъществяване на огромни настъпления. Според него е невероятно да се оценят качествата на армията в региона на огромните интервенции в спокойно време - те стават ясни единствено по време на същинска война.

Но в това време съветската войска се приспособява и откри метод да води война на относително дребен фронт. С изместването на фокуса към Донбас проблемите (на руснаците) не са изчезнали, само че някои от тях се вземат решение, споделя експертът.

" След два месеца война започнахме да виждаме обилни промени в дейностите на съветската войска. И множеството от ранните оценки, коства ми се, се оказаха неправилни. Те се основаваха на чудовищни ​​грешки в интерпретацията на данните. Затова някои като мен се пробваха да не осъждат и предизвестиха други да не бързат с изводите ", сподели Кофман.

През първия месец на войната битуваше мнение, че съветската войска не може да води комбинирани общовойскови сражения и то се оказа неправилно, акцентира Роб Лий: " Не е по този начин. Просто не се опитваха ".

В борбата за Донбас съветските войски от ден на ден координират разузнаването, пехотата, артилерията и авиацията, споделя Кофман: " Това се разисква малко, само че съветските сили интензивно употребяват авиацията. В Донбас имат локално въздушно предимство. В някои елементи на Донбас, несъмнено е по този начин. "

Руската авиация продължава да обстрелва предните украински позиции от доста разстояние, страхувайки се от украинската противовъздушна защита, само че тези въздушни удари водят до увеличение на загубите измежду въоръжените сили на Украйна, счита специалистът.

Официално Киев не разкрива броя на загубите си, само че през юни украинският президент Володимир Зеленски сподели, че сред 600 и 1000 украински бойци умират дневно, а скоро по-късно съветникът му Михайло Подоляк даде друга оценка - от 100 до 200 души.

Друг президентски консултант, Алексей Арестович, допусна, че 10 000 украински бойци към този момент са починали във войната.

Русия за последно разкри загубите си в края на март - тогава заяви за 1351 души. Според английското разузнаване до края на май Русия е изгубила към 15 000 души в Украйна. Би Би Си откри доказателства за гибелта на минимум 3000 съветски бойци по време на нашествието.

Война на безсилие?

Друга област, в която специалистите виждат усъвършенстване, са наземните интервенции на пехотните елементи на съветската войска.

Ако при започване на войната съветските сили просто се опитваха да обхванат в градовете, в този момент от ден на ден и повече елементи оставят бронираните транспортни средства в ролята на поддръжка - в градовете отиват морски пехотинци, въздушно-десантни сили, специфични елементи и офицери от разузнаването, отбелязва Роб Лий.

Сега в отворени източници има доказателства за потреблението на комбинирани бойни тактики на доста равнища - в това число на равнище взводове. Отделни подразделения - в това число елементи от самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР - имат свои лични оператори на дронове, споделя специалистът, макар че това са най-вече търговски налични китайски дронове, които системите на НАТО могат да обезвреждат.

Докато съветските сили в този момент се пробват да избегнат минали неточности, следствията от тези неточности не престават да ги преследват. Поради загуба на персонален състав и техника се постанова интензивно да употребяват нередовни формирования - доброволци, новоназначени по контракт бойци и отряди всред мобилизираните в териториите под контрола на непризнатите ДНР и ЛНР.

Руските сили не са били готови да водят продължителна война, споделя Кофман. Ето за какво в този момент те изпитват забележителен дефицит на личен състав, най-вече в пехотата. Освен това равнището на подготовка на някои елементи беше доста едва.

В резултат на това съветският Генерален щаб остана с една опция - да води война на безсилие, защото няма запаси за настъпателни дейности.

Русия пази боеспособните отряди, концентрира се върху Донбас и обръща по-малко внимание на фронта в Харковска, Херсонска и Запорожка области, където украинските сили имат прочут триумф, счита Роб Лий.

Изключително мъчно е обаче да се планува дълготрайното развиване на събитията, защото има прекалено много незнайни фактори. Кой има повече резервисти? Чии запаси са по-изчерпани? Кой понася повече загуби?

" Моята краткосрочна прогноза е, че и двете страни евентуално ще бъдат изчерпани през лятото и ще се нуждаят от забележителна оперативна пауза ", споделя Майкъл Кофман.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР