Ако в момента се проведат предсрочни парламентарни избори в България,

...
Ако в момента се проведат предсрочни парламентарни избори в България,
Коментари Харесай

Маркет линкс: ГЕРБ расте по-бързо от БСП

Ако сега се проведат предварителни парламентарни избори в България, е доста евентуално да станем очевидци на друга настройка на политическите сили в Народното събрание. Това сочат резултатите от социологическото изследване на организация " Маркет линкс " за настройките у нас за ноември 2018 година

Спрямо данни на организацията, в случай че изборите бяха през днешния ден, партията на Веселин Марешки " Воля " може и да не мине прага от 4%.

" Обединени патриоти " пък означават осезателен спад в електоралната поддръжка, " което подсказва, че можем да чакаме друг парламент ".

По отношение на двете водещи политически сили - ГЕРБ и Българска социалистическа партия, се следят леки отклонения по отношение на предишния месец октомври. Опозиционната Българска социалистическа партия към момента не съумява да извлече осезаеми политически дивиденти от рецесията, в която се намира българското общество, сочат данните. Ако през октомври резултатите на двете партии са били съвсем изравнени, то през днешния ден се следи известна готовност на електората на ГЕРБ.

Ако изборите бяха през днешния ден, ГЕРБ биха получили 27.7% от гласовете на гласоподавателите, или 16.9% от поддръжката на всички българи. За Българска социалистическа партия биха дали своят вот 24.9% от гласуващите, или 15.8% от всички наши сънародници.
Движение за права и свободи се подрежда на трето място, задминавайки Оперативна програма. За партията на Мустафа Карадайъ биха дали своят вот 5.7% от гласоподавателите.

Оказва се, че Обединението " Демократична България " ( " Да, България " -ДСБ- " Зелените " ) също може да изпревари патриотите, получавайки поддръжката на 4.6% от гласуващите българи.

За Оперативна програма на този стадий биха дали своят вот 5.2% от българите, а за " Воля " - 1.5%.

Според запитаните в изследването най-актуален у нас е казусът с ниските приходи и стандарта на живот. 86% от интервюираните са показали, че намирането на решения на тези въпроси е най-належащо.

Според 65% от всички запитани страната се ръководи неприятно, а съгласно 64% настоящ е и казусът със положението на опазването на здравето.

Близо 80% от респондентите са на мнение, че има съображение за митинги у нас. Анализът показва, че огромна част от обществото ги поддържат, въпреки и да не вземат участие интензивно в тях.

Според данните цените на горивата, които се акцентират като съществена причина за митингите, не се оказват този основен претекст, който кара хората да излязат на улицата. Те могат да отключат нови протестни талази, само че сега хората като цяло са неудовлетворени от виталния си стандарт, поясняват от " Маркет линкс ".

Анализът установи доста мощно терзание и неодобрение измежду българите.
Три четвърти от популацията на страната не е предостатъчно от положението на страната сега, като такива резултати са следени през 2013 година по време на митингите при държавното управление на Пламен Орешарски.

" Може да се предвижда, че българските жители сега са в обстановка да чакат предварителни избори, тъй като недоволството и неудовлетвореността от това по какъв начин се развива страната към този момент е доста високо. За съпоставяне през май месец тази година недоволството е било 55%, а през ноември се повишава до 74% ", изясняват от организацията.

Президентството остава единствената политическа институция, която резервира позитивен рейтинг - 51% от имащите право на глас имат доверие в нея.

Доверието в Народното събрание e заявено от едвам 7% от пълнолетните български жители.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР