Ако успеем да гарантираме и да сложим таван на цените

...
Ако успеем да гарантираме и да сложим таван на цените
Коментари Харесай

Министър разкри как може да докараме много туристи през зимата

„ Ако успеем да подсигуряваме и да сложим таван на цените на енергоносителите, мисля че ще имаме един доста мощен зимен туристически сезон “, съобщи в Стара Загора служебният министър на туризма Илин Димитров.

" Интересът е огромен и записванията за идния сезон вървят с положителни темпове ", уточни oще той. По данни на хотелиерите и ресторантьорите в града, тази година летният сезон е бил по-силен от този през 2019 година, разяснява Димитров. По думите му се вижда ясна наклонност – там, където в градовете има културен живот и където се случват събития, възобновяване на туристическия бранш е доста по-бързо.
-->
„ Като Министерство на туризма можем единствено да подкрепяме сходен вид събития и да ги поддържаме, това оказва помощ извънредно доста за възобновяване на бранша “, уточни той. „ В началото на лятото в цялата страна изоставахме доста от 2019 година, сега сме на към минус 16 на 100 от 2019 година “, означи Илин Димитров и добави, че повече туристи не значи по-големи доходи и по-голяма облага. Според него хотелиерите и ресторантьорите срещат компликации с установяване на разходната част на продукта си.

„ Моето персонално виждане е, че летният сезон беше добър и към този момент гледаме с вяра за зимния сезон “, уточни още той. По думите на Димитров в туризма има растеж от доста пазари – Англия, Израел, Полша, Чехия. Той уточни, че на немския пазар възобновяване върви с по-бавни темпове, само че и там се регистрират 20 на 100 повече туристи от предходната година.

„ В положителни години са идвали към 700 хиляди германци, тази година ще са към 250 хиляди “, уточни той. Илин Димитров изрази вяра през идната година да бъдат достигнати и надминати равнищата от 2019 година. Относно програмата за настаняване на бежанци от Украйна Димитров разяснява, че тя завършва в края на октомври, след което би трябвало да бъде взето решение на държавно равнище по какъв начин тя да продължи или да се трансформира.

Той изрази мнение, че бежанците е добре да стартират да бъдат интегрирани в нашата обществена и просветителна система. Според него това може да се случи в градовете, а не в курортните селища. Димитров изясни, че дотациите за хотелиерите за настаняване на украински бежанци не са изплатени изцяло. „ Има 32 стъпки, които би трябвало да се верифицират, само че сме дали обещание, че всички пари ще бъдат изплатени и в края на програмата ще се отвори един интервал, в който ще има опция за тъжби. Персонално ще бъде отговорено на всяка една от тях “, уточни той. Причините да не се заплати за един емигрант могат да бъдат няколко – в случай че той е работил, в случай че е напуснал хотела, а се води, че е настанен, или в случай че има дублаж – т.е. настанен е в няколко хотела ", изясни още Илин Димитров.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР