Ако трябва да отделим някой от героите на древногръцкия епос

...
Ако трябва да отделим някой от героите на древногръцкия епос
Коментари Харесай

Подвизите на Одисей

Ако би трябвало да отделим някой от героите на древногръцкия епос като най-популярен, напълно ненадейно ще открием, че това е Одисей. Не единствено в този момент, само че и в древността този участник в Троянската война е заел централно място измежду толкоз доста ярки облици. Не е инцидентно въобще, че това е и единственият от участниците в Троянската война, на който Омир е посветил обособена поема. Одисея е не по-малко известна творба на великия античен повествовател от историята за Троянската война - Илиада.

Този воин символизира човешката пристрастеност към пътешествията. Когато през днешния ден желаеме да характеризираме неспокойния, плевел и преломен живот на някого, го назоваваме с една дума - авантюра. Поемата за античния воин през днешния ден е нарицателно за неспокойния дух на индивида.

Митът за странстванията на Одисей по пътя към дома

С рухването на Троя приключва Троянската война и участниците в нея поемат противоположния път на домовете си, понесли на корабите си натоварената плячка от разрушеното царство на цар Приам. Към дома си в Итака потегля и Одисей. Но неговото завръщане трае толкоз, колкото и самата Троянска война. Цели 10 години са нужни на Одисей, с цел да откри още веднъж пътя до обичаната Итака, където го чака вярната му брачна половинка Пенелопа.

Омир не се стопира на всички тези 10 години поредно. Макар самото деяние да обгръща към 40 дни от пътуването назад към дома, всичко, което се е случило в този огромен интервал от време, е разказано посредством връщания обратно в описа. Така научаваме от самия Одисей за случилото се с него по противоположния път, който е изпълнен с толкоз инциденти, че най-после героят е единственият оживял от всичките си спътници.

 Подвизите на Одисей

Изхвърлен от морето, той е открит на брега от дъщерята на царя на феаките Навзикая, която го води в двореца. На пиршеството, което дават за него, Одисей слуша античния аед по какъв начин споделя с песни за Троянската война. Развълнуван от чутото, героят стартира на собствен ред да споделя какво го е довело до острова на този гостолюбив цар. И пред слушателите му оживяват разкази за престояване в страната на Циклопите, където Одисей губи част от екипажа си, изяден от човекоядците-циклопи. За страната на лотофагите, които се хранят с един необикновен тип цвете на забравата. За страната на лестригоните, които също са човекоядци. Историята на героя продължава за царството на магьосницата Цирцея, която трансформира спътниците му в прасета и за пленничеството при нея.

Най-дългото престояване в плен е непринудено, при красивата вълшебница Калипсо.

Одисей споделя на изумените си домакини за визитата си в царството на мъртвите, където търси съвет за благополучното прекосяване около острова на Сирените. И за още доста забавни случки и чудеса.

 Одисей убива ухажорите на Пенелопа

Царят на феаките е изумен от чутото и му дава кораби и благосъстояния, с цел да се върне вкъщи. Завръщането обаче го подлага на ново тестване, тъй като в двореца му към този момент са се настанили женихи, които упорстват Пенелопа да се избере нов брачен партньор. Подкрепян от богинята Атина, която постоянно е до него в най-трудни моменти, и правилния си прислужник, свинаря Евмей, Одисей избива женихите и възстановява своето царство.

Значение на поемата Одисея

Тази поема е голяма и сложна крачка в културната история на човечеството. Тя е първият роман, който оставя значимо и изрично подстрекателство. Важно е пътуването, само че доста по-важно от него е завръщането. И всяко пътешестване губи смисъл, в случай че го нямаше моментът на завръщането. Това е по този начин, тъй като няма нищо по-важно от мястото, което индивидът назовава собствен дом.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР