Ако трябва да изброим най-интересните представители на животинския свят, сред

...
Ако трябва да изброим най-интересните представители на животинския свят, сред
Коментари Харесай

Ако намериш прилеп - символика и значение

Ако би трябвало да изброим най-интересните представители на животинския свят, измежду посочените ще бъдат и прилепите. Те са в действителност изумителни създания. Начинът им на живот, който ги свързва с тъмната част от денонощието и влажните мрачни пещери, които населяват, както и особената им анатомия, са събудили интереса на индивида още в древността.

Затова поверията и легендите за тях са безбройни и множеството напълно незаслужени.

Виждането за тях се дължи на двойнствената им същина - те имат крила като птиците, а тялото им е като на мишките. Така летящите гризачи са породили в съзнанието на индивида странни показа и фантастични вярвания.

Почти не са известни изгодите от този приветлив пещерен жител, който се храни с дребни инсекти и унищожава вредители като комарите. Всеки обаче знае за прилепите-вампири и е слушал страховитите разкази за тях.

В демонологията на народа прилепът има вълшебен свойства. Да намериш прилеп вкъщи, значи, че те чака благополучие, ще бъдеш защитен от злото. Затова може да се каже, че прилепът е нещо като домакински тотем, който притегля благосъстоянието и благополучието към къщата.

 Прилеп

Тази визия се свързва със самото име на летящата гад. Прилеп се асоциира с прилепване, прихващане към нещо, привличане и примамване. От тези показа са се зародили и редица ритуали и поверия за прилепите.

В региона на Кърджали имат вяра, че крилото от прилеп може да послужи за любовна магия. Който допре крило от животинчето до дамата, която желае, ще я прилепи, привърже към себе си. В предишното от летящите мишки се правели муски за обич. Беззащитните животинки били умъртвявани, с цел да се употребяват елементи от тях в услуга на суеверията. С муска от прилеп се гонели и отблъсквали и неприятните неща, служели също за предотвратяване от заболявания.

Наивната религия в свръхспособностите на прилепите идва от друго национално схващане - за лековитата им мощ. Вярвало се е, че кръв от прилеп или стритите на прахуляк негови крила са лек за епилепсия, полова уязвимост, обриви и други.

Развенчаването на митовете е първата стъпка към рационалното и вярно отношение към тези потребни жители на пещерите и нощната тъма.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР