Ако тренирате в горещо време на открито, е добре да

...
Ако тренирате в горещо време на открито, е добре да
Коментари Харесай

5 съвета как да тренирате в горещо време

Ако упражнявате в горещо време навън, е добре да спазвате някои правила, с цел да може освен да спортувате, само че да предпазите тялото си от прегряване. Топлината е приятна, само че от време на време крие опасности за здравето. Когато спортувате през лятото, е добре да изберете подобаващ спорт, да пиете повече вода, да носите комфортни облекла, да не вършиме съществени тренировки и да не стоите дълготрайно време на слънце.

Спазвайте своята спортна рутина, само че не забравайте здравето си!

Тази публикация е единствено с осведомителен темперамент и не дава изцяло решение на зародили проблеми. Ако има потребност, би трябвало да потърсите лекарски съвет.

Ето кои са тези 5 значими съвета за вашите тренировки:

1 Слънцезащита от UV лъчи

Използвайте слънцезащитен крем с широкоспектърна отбрана и SPF фактор минимум 30, носете шапка и обличайте светли, комфортни облекла от леки материи, които отразяват светлината.

2 Избягвайте тренировки по обяд

Когато упражнявате в горещо време, най-добре е да го вършиме рано заран или по здрач. Най-високите температури се развиват сред 11 и 16 часа. Следете прогнозата за времето и избягвайте комбинацията от топлота и влага. Влажното време може да попречи на тялото ви да се охлажда, което ще докара до неприятни последствия. Избирайте сянката или стойте към воден басейн.

3 Хидратирайте се и пийте доста вода

Хидратацията е най-хубавата сигурност по време на тренировки. Най-добре е да се пие вода преди и след спорт. Изпийте към 1 л вода най-малко два часа преди подготовка и 0.5 л по-късно. По време на спортуване е добре да пиете вода сред самите серии, по малко на всеки няколко минути. Приемайте вода в точния момент, а не когато ожаднеете. Чрез водата тялото се хидратира и охлажда. Не консумирайте доста студена вода, тъй като вреди на стомаха. Не пийте кафе, алкохол или газирани питиета със захар, тъй като това води до загуба на течности.

 5 съвета по какъв начин да упражнявате в горещо време

4 Спазвайте границите си

Спазвайте вашите физически граници и уважавайте вашите ограничавания. Ако не сте в добра физическа форма, не е добре да упражнявате в горещо време, тъй като сте уязвими.

Слушайте тялото си и ако се почувствате замаяни, изтощени, имате гадене, идете на хладно място. Оставете тялото си да почине и да се зареди, с цел да имате триумф с упражненията.

5 Обличайте уместно облекло

Носете леки облекла от дишащи материи, които разрешават положително проветряване. Изкуствените материи (найлон, полиестер) елементарно всмукват потта и спомагат за изпаряване. Ако упражнявате навън, облеклата с бял цвят най-добре отразяват светлината и са за предпочитане по време на подготовка. Носенето на шапка ви защищава добре и покачва вашия комфорт по време на спорт.

 5 съвета по какъв начин да упражнявате в горещо време

Други значими препоръки:

Планирайте

Ако упражнявате в горещо време, безусловно си направете проект. Ако в програмата влизат бързо вървене или катерене, планувайте по-кратка подготовка и по-дълга отмора. Ако вършиме сериозна подготовка с периодично повтаряне на дълготрайно вървене и отмора за възобновяване, наложително увеличете времето за отмора повече от естественото.

Не бързайте и последователно удължавайте престоя си на открито, когато упражнявате навън.

Електролити

При качествена и продължителна подготовка е добре да употребявате спортни питиета за набиране на електролити. Те ще възстановят калия, който сте изгубили при потене.

 5 съвета по какъв начин да упражнявате в горещо време

Почивка

Почивайте по-често. Тренировките и горещото време може да докара до лесна отмалялост. Затова намалете броя на сериите извършения и правете повече почивки, тъй като имате потребност от тях.

Топлинно безсилие

През лятото, по време на вашите тренировки, може да се появят признаци на топлинно безсилие. Добре е да познавате ранните предупредителни значи на прегряване:

Силна, непрекъсната жадност

Обилно изпотяване

Умора

Мускулни конвулсии

В умозаключение ви съветваме да се хидратирате добре, в случай че упражнявате в горещо време и да наблюдавате тялото си за промени и признаци на прегряване. Не подценявайте топлото време и се подгответе добре за спортуване през лятото.

 infomax-logo-50-15-HW

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР