Ако страдате от недоспиване, най-вероятно сте жертва на някой (или

...
Ако страдате от недоспиване, най-вероятно сте жертва на някой (или
Коментари Харесай

Оставете недоспиването в миналото

Ако страдате от недоспиване, най-вероятно сте жертва на някой (или всички) от следните привички, които съгласно специалистите са в основата на това да не можем да се наспим добре.

Първият, естествено, е кофеинът. Голяма част от нас разчитат на солидна доза кафе, с цел да могат да останат дейни денем, даже когато се усещаме добре отпочинали.

Вторият е, че непрекъснато разчитаме на аларми, които да ни будят заран и по никакъв метод не можем да станем в точния момент, в случай че не са те.

А третият и също постоянно срещан, е проспиването на уикендите. Да, доста от нас разчитат на съботата и неделята, в които можем да спим колкото си желаеме.

Експертите споделят, че прекомерно доста огромен % от младите дами гледат на огромната доза сън като на прелъщение, като бюти процедура или чифт нови обувки. “Нужно е да гледаме на съня като нещо от изключителна значимост, тъкмо като вярното хранене и упражненията, ” споделя лекар Кристен Нътсън.

Един елементарен съвет за справяне с неналичието на сън е този: лягайте си с 15 мин. по-рано всеки ден в продължение на седмица, а на идната прибавете още 15 мин. и т. н. Малките нараствания на часовете сън са по-лесни и могат да доведат до голяма разлика. След един месец ще забележите, че към този момент сте привикнали с този режим и ще си набавите още цялостен час сън.

 Оставете недоспиването в предишното

Намалете температурата в стаята с най-малко 2 градуса, когато лягате. Температурата на тялото пада, когато спим, а малко по-хладната среда ни оказва помощ да спим по-добре. Също по този начин спете на безспорна мрачевина. Светлината пречи на тялото да създава хормона мелатонин, а той контролира съня.

Изключете компютъра, тв приемника и таблета час преди да си легнете. Светлината на софтуерните играчки залъгва хипоталамуса на мозъка ви (частта, която ви кара да заспивате), че сега е ден. Ако пък въобще не можете да издържите да не си ревизирате имейла за финален път, преди да си легнете, дано тогава е от телефона.

Ходенето до тоалетна по средата на нощта също не е добре за съня ви, по тази причина се постарайте да не приемате доста течности директно преди да си легнете, изключително пък алкохол.

Невъзможността да заспим до късните часове на нощта или прекомерно ранното пробуждане също са постоянно срещани проблеми, макар че инсомнията е най-коментираният. Така нареченият “бял звук ” оказва помощ – монотонното въртене на вентилатор да вземем за пример ще ви унесе в сънливост и доста бързо ще потънете в бездънен сън.

Източник: missbloom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР