Ако сте попаднали на тази публикация, тогава вероятно сте се

...
Ако сте попаднали на тази публикация, тогава вероятно сте се
Коментари Харесай

Адвокат: 10 практични съвета как да се подготвите за развод

Ако сте попаднали на тази обява, тогава евентуално сте се замисляли за бракоразвод. Убедени сте, че бракът ви не върви от известно време и това не е просто краткотрайна рецесия. Може би в този момент е моментът да помислите дали нещо толкоз съществено като развода е верният ход за вас.

Трябва да знаете, че разводът е развой, който би трябвало да се приготви доста добре. В последна сметка никой не желае да бъде сюрпризиран от хода на правосъдното съвещание или от дейностите на противниковата страна.

Понякога може да наподобява, че подаването на молба за бракоразвод е първата стъпка, която би трябвало да предприемем, с цел да стартираме делото. Това е колкото правилно, толкоз и неверно.

Ако погледнем от процесуална позиция, подаването на молба за бракоразвод в действителност задейства правосъдния развой. Да не забравяме обаче, че същинското бракоразводното дело стартира доста по-рано.
Много хора идват при юрист за съвет малко откакто са решили да се разделят със брачна половинка или брачната половинка си или даже по-рано, когато да вземем за пример са разкрили невярност и още не знаят дали това е краят или към момента си коства да простят. Доста хора първо желаят да знаят какво включва разводът, какъв брой време лишава, по какъв начин да го получат и по какъв начин наподобява делото в съда.

Тази обява ще ви приготви, в случай че сте решили да заведете дело. Тук ще намерите 10 практични съвета по какъв начин да се подготвите за бракоразвод в съда. Запазете я и я споделете – може да ви потрябва във всеки един миг.

 препоръки за бракоразвод

1. Помислете дали това в действителност е краят

В доста случаи, когато съпрузите решат да се разведат, те са толкоз отрицателно настроени един към различен, че към този момент не помнят положителните моменти в брака си. Нещо повече, може би никой от тях не може да си спомни по кое време и по каква причина са спрели да се схващат.

Когато планирате дело за бракоразвод, би трябвало да погледнете малко обратно, с цел да се подготвите за въпросите на съда:

- бракът по обич ли е;
- от кой момент бракът куца;
- за какво брачните връзки са почнали да се влошават;
- стартирали ли сте брачна терапия, с цел да спасите връзката си;
- към този момент не виждате ли късмет да се върнете при брачна половинка или брачната половинка си.

Съдът задава по тези въпроси, тъй като би трябвало да ревизира дали сте уверени, че разводът е вярното решение, че сте го обмислили деликатно и че е минало задоволително време, с цел да се каже, че раздялата е дефинитивна.

Ако не сте изцяло уверени, че с брака ви е свършено, лечението за двойки може да бъде последното ви средство за избавление. Ако постоянно спорите или се чувствате безразлични един към различен, терапевт може да ви помогне да стигнете до източника на вашите спорове и да намерите метод да постигнете съглашение. Знайте, че лечението е дълготраен развой, не очаквайте чудеса след първата среща. Дайте си повече време за възобновяване на връзката. Ако и това не помогне, предприемете по-нататъшни стъпки към бракоразвод.

2. Преценете дали е настъпило трайно и цялостно раздробяване на брака

Условието за бракоразвод е настъпването на трайно и цялостно разстройство на брака. Това значи, че сред брачна половинка и брачната половинка всички връзки, които съставляват брака, т.е. духовни, физически и стопански (пълно разпадане), са прекратени.
Освен това, положението на цялостно раздробяване би трябвало да съществува задоволително дълго, с цел да може бракоразводният съд да се убеди, че към този момент е невероятно да се поправят брачните връзки (постоянен разрив).

Няма законова наредба, която да прецизира какъв брой време би трябвало да съществува цялостен срив. Средно се приема, че това са най-малко 3 месеца.

Времето е от значително значение в това отношение. Ако от раздялата ви са минали единствено няколко седмици, може да се окаже, че този интервал е прекомерно къс, с цел да се приказва за раздробяване на брака, а рецесията сред брачната половинка и брачната половинка към момента може да бъде позволена. Понякога наподобява, че в действителност е настъпил цялостен срив в живота, тъй като да вземем за пример брачният партньор е изневерил, само че би трябвало да се замислим дали няма късмет да му се елементарни и да се поправят брачните и фамилните връзки.

 препоръки за бракоразвод

3. Говорете за развода с половинката си

Особено когато мислите за бракоразвод без виновност, добра концепция е да информирате другата страна за решението си. Има доста неща, които можете да опитате да обсъдите и уредите умерено в диалог със брачната половинка или брачна половинка си. Благодарение на това делото за бракоразвод може да стане официално и без непотребни разтърсвания.

Опитайте се да установите правила за разлъка:

- решете дали да се разведете без присъда за виновност или с присъда за нея,
Ако имате деца:
- определете с кого ще живеят след развода и какъв брой постоянно другият родител ще може да ги вижда,
- какъв размер на издръжката ще бъде подобаващ, с цел да отговори на потребностите на вашите деца,
- направете проект за развъждане на децата в бъдеще,
- помислете за подялбата на имуществото след бракоразвод.

Ако съумеете да обсъдите горните проблеми и да постигнете съглашение, разводът ви ще протече по-бързо и по-гладко. Освен това ще ви разреши да поддържате по-добри взаимни връзки в бъдеще.

4. Разкажете на децата си за развода

Това е изключително значимо, в случай че имате общи малолетни деца. Трябва да предупредите децата си за раздялата и да ги подготвите по верен метод.
Те не би трябвало да бъдат сюрпризирани от раздялата на родителите си, а би трябвало да бъдат осведомени за измененията и да бъдат готови за тях.

Ако в хода на доказателственото произвеждане се окаже, че разводът на родителите няма да се отрази отрицателно на децата и те са привикнали с новата житейска обстановка, съдът ще постанови решение за преустановяване на брака.

Не забравяйте, че не можете да скриете от съда, че детето не знае за развода или е приело неприятно тази информация - съдът може да ви изпрати пробационен чиновник, който да го ревизира. Ако пробационният чиновник има подозрения по отношение на готовността на детето за бракоразвод, той ще рапортува това на съда в своя отчет.

 препоръки за бракоразвод

5. Мислете за въпросите, свързани с децата

Ако имате взаимни малолетни деца, решението за бракоразвод в съда не може да се ограничи единствено до разтрогването на вашия брак. Съдът също по този начин е задължен да взема решение въпроси, касаещи вашите общи малолетни деца, като: наставнически права, контакти и прехрана.

Родителска власт

Родителската отговорност е способността да се вземат решение делата на детето. Най-често в бракоразводните каузи срещаме два модела на практикуване на тази власт:

1. Оставяне на родителските права и на двамата родители в настоящия обсег.

Това значи, че родителите, макар развода, към момента са в положение да вземат всички решения по отношение на делата на детето заедно; това е по този начин, когато родителите, макар раздялата си, са еднообразно заинтригувани от детето и неговото образование и могат да поддържат връзка в това отношение.

2. Поверяване на упражняването на родителските права на един от родителите и ограничението им до другия родител да взема решения по значими въпроси на детето.

Това значи, че родителят ще може да взема решения по въпросите на детето, посочени в решението, дружно с другия родител (напр. избор на учебно заведение, медицински интервенции, пътувания в чужбина) и няма да бъде желано мнението му по други въпроси (напр. избор на извънкласни дейности).

Помислете дали родителят, който няма да живее с детето всекидневно:

- се интересува от делата на детето (пита за неговото здраве или прогрес в обучението),
- способства за разноските за прехрана на детето,
- прекарва време или търси контакт с детето.

Ако отговорът на горните въпроси е „ да “ и можете да поддържате връзка, когато става въпрос за взимане на решения по отношение на детето, тогава съдът най-вероятно ще остави родителската отговорност и на двамата родители

Ако, въпреки това, един от родителите подценява връзката с детето, рядко се интересува от неговите каузи или не способства за издръжката му, може да е рационално да се ограничи родителската му власт над детето.

Контакти

Когато се подготвяте за бракоразвод, би трябвало да имате поради честотата и формата на контакт сред родителя и детето. Дали ще вижда детето единствено през почивните дни или и през седмицата и по какъв начин всеки от вас ще прекарва времето си с детето на празници и уикенди.

И най-после, належащо е да се проучва дали нищо не пречи на родителя да вижда детето самичък отвън мястото на престояване на сина или дъщерята.

Когато пишете молба за бракоразвод за контакт, помислете за:

- по какъв начин са напреднали тези контакти до момента,
- каква е системата на работа на родител, който не живее всекидневно с детето,
- по какъв начин наподобява учебният график на детето (може ли родителят да го вземе от учебно заведение след часовете),
- в какъв брой часа се организират извънкласните действия, които посещава детето (възможно ли е да се срещат в деня на тези дейности),
- по какъв начин детето може да прекара ваканцията с родителя.

Издръжка на дете

Молбата за бракоразвод би трябвало да включва искане за прехрана на дете. За да определите цената на дължимата прехрана за вашето дете, изчислете разноските за неговата прехрана и образование:

- разберете какви са главните разноски за вашето дете (напр. за жилище, облекло, храна),
- разберете какъв брой костват спомагателните действия, които вашето дете посещава (спорт, език, музика),
- проверете какви са разноските, свързани със здравето на вашето дете (напр. визити при експерти, скоби),
- определете какъв брой ще костват летните или зимните лагери, на които планирате да изпратите детето си.

Не забравяйте, че в случай че срещате компликации във взаимното схващане във връзка с проблемите на детето и това е подбудено от взаимно отвращение, постоянно можете да употребявате поддръжката на терапевт.

Може би това ще ви помогне да се приспособите към новата обстановка, в която към този момент няма да сте женени, само че въпреки всичко ще сте родители на детето си. Благосъстоянието на детето би трябвало да бъде най-висшата полезност за вас, за което би трябвало да си сътрудничите. 

6. Съберете доказателства за виновност за бракоразвод

Ако решите да се разведете с признание на виновност, не забравяйте, че тя би трябвало да бъде потвърдена в съда с подобаващи доказателства. Съдът може да не повярва на думата ви, изключително в случай че брачният партньор ви се признае за почтен.

Вината на брачна половинка би трябвало да бъде потвърдена в съда.

Например, дано приемем, че изневярата на брачна половинка е довела до разпадането на брака. Вината в това отношение може да бъде потвърдена с всевъзможни налични доказателства, например

- показания на очевидци, които ще потвърдят, че са видели брачна половинка с неговата държанка / ухажор,
- разпечатки на текстови известия или комуникатори с любовно наличие, адресирани до ухажор,
- техни фотоси дружно,
- детективски протокол, съдържащ изложение на срещата и илюстриращ снимковия материал.

 препоръки за бракоразвод

7. Събирайте доказателства по противоречиви въпроси

Когато не сте съгласни със брачна половинка или брачната половинка си по отношение на избора на модел на наставнически права, честотата на контактите или размера на издръжката на детето, евентуално ще се изправите пред правосъдна борба по тези въпроси. За да се подготвите за нея, би трябвало да съберете доказателства, които ще поддържат вашата версия. Най-често срещаните доказателства в бракоразводните процедури са:

- показания на очевидци, които имат знания по тематиката (напр. членове на фамилията, другари, преподавател на детето),
- разпечатки на имейли, текстови известия, аудио записи или фотоси,
- документи (напр. фактури, сертификати),
- мнение от анкетата на Експертния екип от правосъдни експерти.

Ако очаквате да се борите за децата, би трябвало да съберете доказателства, които поддържат вашата история.

Ако подозирате, че ще има битка за наставнически права, би трябвало да съберете доказателства, че родителят:

- интересува се от детето;
- занимава се с неговите дела;
- върви с него на доктор.

В обстановка, в която не можете да се споразумеете за контакт с детето, съберете доказателства, които демонстрират, че:

- търсите контакт с детето си, само че вашият брачен партньор не е склонен за това
- насърчавате брачна половинка си да се свърже с детето, само че той го пренебрегва
- уговаряте времето за контакт, само че една от страните не съблюдава тези ангажименти.

Когато става дума за наставнически права или контакти, съдът може да насочи Вас и Вашето дете за педагогическо и психическо проучване, осъществено от съвещателен екип от правосъдни експерти.

Ако издръжката на детето е в центъра на вашия бракоразвод, би трябвало да сте подготвени да се противопоставите на обвиняванията на другата страна. За задачата преди всичко би трябвало да знаете какви са потребностите на детето и какъв брой коства тяхното покриване.

8. Потърсете юридически съвет

Без значение на какъв стадий сте от подготовката на бракоразводното си дело, постоянно можете да се консултирате с юрист преди да подадете молба за бракоразвод в съда. Ако извършите неточност при писане на делото, юристът ще го хване, преди да отиде в съда.

Струва си да се обърнете към експерт, когато имате някакви подозрения по отношение на вашето дело за бракоразвод.

Той ще реши:

- дали във вашия случай е налице трайно и цялостно разстройство на брака,
- кой вид на практикуване на родителските права е по-подходящ във вашата обстановка,
- какви разноски за прехрана на дете са включени в издръжката,
- какви са възможностите да се разведете единствено по виновност на брачна половинка си.

Най-добре е да се консултирате с юрист, преди да подадете молба за бракоразвод в съда.

Не забравяйте, че в случай че някой ваш непосредствен е бил разведен и ви дава препоръки по отношение на бракоразводните процедури, това може да бъде пагубно. Дори вашите обстановки да са сходни, може да има разлики в детайлите, които в действителността на съда може да са доста подобаващи за вашата обстановка.

 препоръки за бракоразвод

9. Попълнете нужните данни и документи

Към молбата за бракоразвод следва да се приложат копия от актове за гражданско положение:

- сватбен договор;
- удостоверения за раждане на общи малолетни деца.

Запомнете, че ще ви е нужен и актуалният адрес на ответника, с цел да заведете дело. Ако желаете съдът да събере показания от очевидци по делото, би трябвало да посочите техните адреси, с цел да може съдът да ги призове на съвещанието.

Проверете каква е правосъдната такса за молба за бракоразвод. Към исковата молба се ползва доказателство за превод на таксата или разписка от касата на съда, потвърждаваща заплащането, или разпечатка от електронния щемпел на съда.

10. Напишете молба за бракоразвод

Ако към този момент сте обмислили всички въпроси, свързани с вашия бракоразвод, можете да започнете да пишете молба.
Делата за бракоразвод се преглеждат от окръжните съдилища, тъй че там би трябвало да подадете своя иск. В наличието на исковата молба би трябвало да посочите ищеца и ответника, да напишете какво желаете и по какъв начин мотивирате настояването си. Исковата молба би трябвало да бъде подписана и показана в съда в два екземпляра.

Надяваме се някои от тези препоръки да са ви били потребни.

Моля, напишете в коментар, в случай че се сещате за още нещо, за което не сме ви уведомили. Споделете тази обява в случай че смятате, че би била потребна на някого. Може пък да го спасите от бракоразвод.

 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР