Ако си мислите, че скоро рансъмуерът, зловредните програми, които криптират

...
Ако си мислите, че скоро рансъмуерът, зловредните програми, които криптират
Коментари Харесай

Не очаквайте тази заплаха скоро да изчезне

Ако си мислите, че скоро рансъмуерът, зловредните стратегии, които криптират данните ви и желаят откуп за тях, ще изчезнат просто по този начин, се лъжете. Програмите от този вид са все по-ценен актив за киберпрестъпниците и бизнес инвестиция, която възстановява в пъти вложените средства. Това излиза наяве от отчет на Carbon Black за рансъмуер стопанската система. В него се показва, че общата стойност на приходите от продажбите му в даркуеб пространствата е повишен s 2502% единствено за година – от $250 000 до над шест милиона $.

Достъпът до този вид стратегии е елементарен – в случай че знаеш къде да търсиш, а фактът, че без заплащане на откуп, данните ви остават заключени и няма друго избавление, кара от ден на ден хора да заплащат големи суми, с цел да си върнат достъпа до тях. Анонимността, обезпечена от биткойн валутата, както и входа на нови бизнес модели, като „ рансъмуер като услуга “, допълват аргументите за невероятния триумф на интернет напастта.

ZDNet цитира някои от цифрите в отчета, съгласно които сходен цената на този вид закани варира в разнообразни граници – от един $ за скрийн-локър, който просто заключва основния екран на Android устройства до $3000 за особено направен рансъмуер. Самите основатели на този вид зловредни стратегии печелят в действителност съществени пари: от време на време по $100 000 годишно , което ненапълно изяснява за какво антивирусната промишленост се оплаква от неналичието на пресен гений в редиците си на фона на увеличаващия се брой произшествия на полето на интернет отбраната. „ Те вършат тези пари посредством продажбата на един или няколко съставния елемент от веригата за доставка, до продажбата на цялостни рансъмуер комплекти “, декларира за медията Рик Маккелрой, основен пълководец в Carbon Black. Той показва и друга причина за жизнеността на рансъмуер стопанската система. За разлика от други елементи на киберпрестъпната сцена, тук става дума за извънредно умели проведени незаконни групи , а не за запалянковци или такива, искащи еднократна облага.

А вероятностите не са розови: „ Не чакаме рансъмуер пазарът да забави растежа си, до момента в който бизнесът и хората не възприемат съществено опасността. Докато може да бъде генерирана облага тук, киберпрестъпниците ще нападат “, убеден е Маккелрой.

Не забравяйте, че като елементарни консуматори може да минимизирате риска от това да загубите данните си. На първо място, не забравяйте да вършиме чести архиви на значимата си информация . Дали ще употребявате автоматизирани софтуерни решения, ще се доверите на експерт или ще намерите друго решение, това ще направи безсмислено заплащането на откуп. Не забравяйте също различен съвет на експертите: правете бекъп по сюжета „ 3-2-1 “ : правете 3 копия на данните си, на два разнообразни носителя, като единия да е физически далечен от вас. Дръжте операционната си система и софтуера, който има връзка с Интернет, постоянно освежен до последната версия . Проявявайте здравомислие при пътешествията си в Интернет и внимавайте къде кликате с мишката. Използвайте модерно решение за отбрана , което след какво се случва на системата си в действително време и знайте, че такова животно като „ цялостна сигурност “, както в действителния, по този начин и във виртуалния свят, няма.

Пълният отчет на Carbon Black може да откриете тук (pdf).
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР