Ако се замислим, посвещаваме около от 1/4 от живота си

...
Ако се замислим, посвещаваме около от 1/4 от живота си
Коментари Харесай

Пет стратегии за ефективно четене

 Ако се замислим, посвещаваме към от 1/4 от живота си на официално обучение. Нещо повече, в случай че искаш да си сполучлив в днешния свят, е належащо да учиш и да се развиваш непрестанно, през целия си живот. Учим непрестанно, учим всеки ден…. Учили са ни да четем и пишем, само че никой не ни е учил, по какъв начин да учим. А умеенето да учиш дейно, става все по витално значимо и належащо. Това е и една от тематиките, на които е отдаден този блог – Как да учим по-ефективно.

Стратегия 1: Имайте поради, какво желаете да знаете?

Първото нещо, което да се запитате е: Защо четете този текст? Имате ли избрана цел, с която четете или четете просто за наслаждение? Какво бихте желали да знаете, откакто го прочетете? След като имате отговор и изясненост по горните въпроси, може да прегледате текста, с цел да разберете, дали информацията в него ще ви придвижи към вашата цел. Един елементарен метод да разберете това е, като погледнете въведението и заглавията на обособените елементи. От въведението би следвало да разберете, за кого е предопределена книгата (или материала, който четете) и какво цели да покаже. Заглавията на обособените елементи, биха ви посочили по какъв метод е структурирана информацията и наличието.

Стратегия 2: Да знаете в каква дълбочина желаете да проучите материала.

В случай, че желаете да придобиете бегла визия за тематиката, може просто да прегледате криво-ляво материала. В този вид преглеждате единствено заглавията, въведението и крайното резюме. Ако имате потребност от някакво приблизително равнище на осведоменост, тогава може и да прегледате главния текст. В този вид се предлага да прочетете въведенията и обобщенията на обособените елементи. След това може бързо да прелистите главния текст на обособените елементи, като търсите единствено избрани основни думи и понятия. На това равнище на ревизиране на документа, се предлага да се обръща внимание на приложените графики, диаграми и схеми. Само, когато имате потребност от задълбочени знания от въпросната тема, е нужно да изучите цялостния текст. В този вид, най-добре е първоначално просто да прегледате цялостния материал, с цел да придобиете обща визия за тематиката. Това ви дава схващане за цялостната конструкция, в която може да наместите обособените елементи, когато започнете да четете текста.

Стратегия 3: Активно четене

Когато детайлно четете избрана книга или документ, доста оказва помощ да си подчертавате, отбелязвате значимите неща и водите бележки, до момента в който четете. Това укрепва значимата информация във вашето схващане и ви оказва помощ да прегледате значимите елементи на по-късен стадий. Също по този начин това ви оказва помощ да се концентрирате над наличието и да не се разсейвате. Разбира се, по този начин може да вършиме, в случай че притежавате документа! Ако откриете, че това интензивно четене ви е от изгода, може да ксерокопирате значимите и скъпи книги или документи и да работите върху копията. Ако се притеснявате, че по този метод унищожавате книгата, запитайте се, какъв брой коства вашето време и какъв брой влагате в научаването на тази информация. Ако изгодата от дейното прочитане на книгата надвишава нейната стойност, то може умерено да я унищожите по този метод.

Стратегия 4: Четене без пропуск

Когато четете даден документ за рецензия, вие възприемате структурата и последователността на мислене на създателя. Това значи, че може да не забележите пропуща на значима информация или пък вмъкването на някой подробност, който е без изключително значение. Един добър метод за хващане на тези неща е, като авансово си маркирате лично наличие. След това може да употребявате това наличие, с цел да прочетете документа в реда, по който на вас ви е комфортно. По този метод бързо ще може да забележите пропуските.

Стратегия 5: Използване на речник с механически документи.

Ако четете огромни количества от сложни, механически материали, би било потребно да се сдобиете или съставите речник. Дръжте го до вас, до момента в който четете. В следствие той може да ви бъде от изгода, когато си записвате основните хрумвания и понятия, като употребявате лични думи.

Инфо: www.inspirelearning.net

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР