Ако руският президент Владимир Путин е помогнал за инсталирането на

...
Ако руският президент Владимир Путин е помогнал за инсталирането на
Коментари Харесай

Тръмп и Путин могат да се унищожат взаимно

Ако съветският президент Владимир Путин е оказал помощ за инсталирането на Доналд Тръмп в Белия дом, това би бил извънреден триумф на специфичните служби. Това също по този начин може да е направено поради лична цел. Операция, имаща за цел облекчение на натиска върху държавното управление на Путин посредством инсталиране на другарски настроено лице в Белия дом, вместо това докара до стягане на глобите против Русия и рисково увеличение на вътрешния политически напън върху съветския президент.

Що се отнася до Тръмп, хипотетичният сговор на неговия избирателен щаб с Русия може да е подкрепил неговата изборна победа с риска да унищожи президентството му. Би било странна подигравка, в случай че интимността на лагерите на Путин и Тръмп в последна сметка докара слагането на завършек на политическите кариери и на двамата президенти.

Това се показва в коментар на английския публицист Гидеон Рахман в авторитетния английски в. " Файненшъл таймс ".

Разбира се, съветското държавно управление и твърдоглавите бранители на Тръмп към момента отхвърлят, че се е случил сходен скришен сговор. Ала американските специфични служби са сигурни, че Русия стои зад хакването на имейлите на Демократическата партия. Изглежда, че хакерските офанзиви са повлияли на хода на оспорвани избори. Привържениците на Бърни Сандърс бяха уверени, че техният човек е бил ограбен. А гласоподавателите на Сандърс, които минаха на страната на Републиканската партия, бяха от решаващо значение за успехите на Тръмп в жизненоважните щати Пенсилвания, Мичиган и Уисконсин. Сега също по този начин знаем, че съветски сътрудници са употребявали " Facebook " и " Туитър ", с цел да популяризират послания против Хилари Клинтън.

По време на предизборната акция Тръмп непрекъснато беше благосклонен към Кремъл. Дали той беше стимулиран от идеология, вложения или някаква неуместна загадка, към момента следва да се разбере.

Ала съветската връзка взриви веригата от събития, което може в края на краищата да провали президентския му мандат. Разтревожен от следствието на Федералното бюро за следствие (ФБР), Тръмп уволни шефа му Джеймс Коми.

Острата реакция против уволнението на Коми докара до назначението на Робърт Мюлър, някогашен началник на ФБР, като специфичен прокурор, който да проверява връзката сред Тръмп и Русия. А безпощадният прогрес на следствието на Мюлър евентуално ще провокира обвинявания и оставки. Това на собствен ред може да докара до импийчмънт на Тръмп - и неуспех на неговия президентски мандат.

Що се отнася до Путин, моментът, в който стана ясно, че рискованото му дружество може да пропадне, беше когато Тръмп беше заставен да уволни ген. Майкъл Флин, неговия първи консултант по националната сигурност, поради неразкриване на контактите му с съветското държавно управление. От този миг нататък стана политически невероятно за Тръмп да помогне на Русия посредством облекчение на глобите. Напротив, острата реакция против съветската интервенция в американските избори докара до усилване на глобите, като мнителен Конгрес подсигурява, че Тръмп не може едностранно да анулира тези наказания.

Всъщност за доминирания от републиканците Конгрес да бъде корав против Русия наподобява се трансформира в сурогат на това да бъде корав против Тръмп. Допълнителните наказания, наложени през лятото, бяха ориентирани съответно към петролната и минната промишленост на Русия. В отговор съветският министър председател Дмитрий Медведев упрекна Съединени американски щати в " оповестяване на пълномащабна икономическа война против Русия ".

Досега след подобрението при ръководството на Тръмп, американско-руските връзки в този момент са също толкоз тежки, колкото когато и да е от времето на апогея на Студената война. Осъзнавайки, че администрацията на Тръмп няма да може да анулира глобите, Кремъл прибягна до всеобщо експулсиране на американски дипломатически чиновници в отговор на по-ранното експулсиране на съветски дипломати от администрацията на Обама. Перспективата Съединени американски щати да доставят оръжия на Украйна стана доста по-реална. А Русия пък стартира огромни военни учения в Източна Европа, които ще засилят страховете на Съединени американски щати.

Иронията за Путин е, че в случай че просто не разреши на събитията да поемат своя ход, глобите против Русия биха могли да бъдат облекчени от естественото протичане на събитията - даже и с Хилари Клинтън в Белия дом. Клинтън към този момент се опита да рестартира връзките с Русия като държавен секретар и може би се приготвяше да предприеме още един " рестарт ". Мнозина в Европа също бяха изморени от глобите против Русия.

Когато завърши следствието на Мюлър, евентуално ще има още веднъж огромен скок в американската агресивност към Русия. Най-очевидната опасност е за Тръмп. Но следствието на Мюлър също по този начин съставлява непряка опасност за Путин. Той ще взе участие на президентските избори през март, като отсреща си има дръзка съпротива в лицето на известния и самоуверен Алексей Навални, както и влошаваща се стопанска система, която засегна тежко съветските консуматори. Въпреки че доста малко хора чакат Путин да загуби изборите, еуфорията по отношение на Путин от преди няколко години явно понижава. Статии за епохата след Путин стартират да се появяват в съветските медии.

Преди всичко най-мощните стопански ползи в Русия към този момент знаят, че няма каквато и да е светлина в края на тунела със наказания. Всъщност нещата евентуално ще се влошат. Нещо коренно ще би трябвало да се промени, с цел да бъдат анулирани глобите. И тази смяна може да бъде отстраняването на Путин от Кремъл. Всъщност единствено тогава, когато Тръмп и Путин паднат от власт, е фактически допустимо да се рестартират връзките сред Съединени американски щати и Русия. /Financial Times
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР