Ако работодателските организациии през тази година бойкотират преговорите със синдикатите

...
Ако работодателските организациии през тази година бойкотират преговорите със синдикатите
Коментари Харесай

Държавата ще определи осигурителните прагове, ако бизнесът бойкотира преговорите

Ако работодателските организациии през тази година бойкотират договарянията със синдикатите за минимални осигурителни прагове, размерът ще бъде избран от страната. Това заяви пред медиите министърът на труда и обществената политика Бисер Петков, представен от Българска телеграфна агенция.

Вторият стадий на договарянията сред национално представителните работодателски и синдикални организации е плануван за идната седмица.

Както и през предходната година, бизнесът отхвърля да взе участие в договарянията, тъй като счита, че определянето на най-малък застрахователен приход по длъжности и сектори е остаряло. Те упорстват да се премине към нов модел на установяване на минимална работна заплата.

След миналогодишния им протест държавното управление резервира в бюджета за тази година същите равнища на минималния застрахователен приход, само че от думите на Петков се схваща, че евентуално ще ги увеличи в бюджета за 2018 година

Пенсиите ще порастват без промени в системата

На днешната конференция, на която бяха показани целите на държавното управление в обществената област,
министърът увери, че нови промени в пенсионната система след промяната от 2015 година, няма да се вършат. Няма да се трансформират нито схемата на повишаване на възрастта за пенсиониране, нито условията за застрахователен стаж, записани в Кодекса за обществено обезпечаване.

Той предвижда, че пенсиите ще нарастват обективно както поради нарастването на междинния застрахователен приход, по този начин и на тежестта на всяка година застрахователен стаж при изчисляването им, както планува законодателството. Според Петков плануваното в закона отпадане на тавана на новоотпуснатите пенсии от началото на 2019 година също би трябвало да стане.

Според министъра минимална работна заплата от 650 лв. и междинна заплата до 1500 лв. в края на мандата са реалистични цели.

Детски надбавки ще се дават и без показан акт за раждане

Предвижда се фамилните надбавки на деца да се отпускат и без от родителите да се желае да показват акт за раждане на детето, заяви Петков. Процедурите за кандидатстване за фамилни помощи за деца ще бъдат опростени.

Предстои 20 млн. лева да бъдат отделени за безработни, които не могат да запишат детето си на ясла или на детска градина, с цел да гледат децата си вкъщи.

Предвижда се и да се ускори ролята на учителите в преценката за нужда дадена помощ за децата да се заплаща в натура. Сега тази преценка се прави най-вече от обществения служащ.

От 1 юни работи правилото, съгласно което майка, върнала се на работа преди края на първата година от майчинството, получава в допълнение 50% от полагащото й се обезщетение. Досега от програмата са се възползвали 275 дами.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР