Ако приемете втори път Закона за околната среда, го внасяме

...
Ако приемете втори път Закона за околната среда, го внасяме
Коментари Харесай

Нинова заплаши ГЕРБ със съд заради Закона за околната среда

Ако приемете повторно Закона за околната среда, го внасяме в Конституционния съд – не може поради целенасоченост да погазваме правомерност. Това сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на дебатите по новото разискване на измененията в закона.

Днес депутатите преглеждат още веднъж противоречивите промени в Закона за околната среда. В началото на август президентът Румен Радев им наложи несъгласие. Още с приемането на измененията няколко партии, както и 27 неправителствени организации, желаеха президентът да спре закона. Бизнесът обаче застана твърдо зад промените.

"Конституционният съд се е произнасял по сходни проблеми, само че за подобен не е. Ето за какво с сътрудниците събираме подписи - юридическият спор и констутционността ще я реши този в България, който има тези пълномощия. В тази зала са взимани противоконституционни решения.Стъпка по стъпка се разрушава държавността и взаимния надзор сред управляващите. Това би трябвало да е огромния диалог тук “, сподели Нинова.

Тя бе безапелационна, че парламентарната група на Българска социалистическа партия няма да поддържа второто гласоподаване на закона и ще поддържа ветото на президента.

Промените, който се плануват в новия закон, е обжалването на екооценката на огромни и значими инфраструктурни обекти към този момент да става единствено на една инстанция, а не както до момента на две или три инстанции.

Мотивите на вносителите от ГЕРБ бяха, че по този начин няма да се бавят национални обекти като автомагистрали, жп, пътна и пристанищна инфраструктура.

Според президента, с цел да извърши конституционното си обвързване за обезпечаване опазването на околната среда, страната би трябвало да основава освен регулации за съхраняването и възпроизводството на околната среда, само че и за ефикасен надзор за тяхното използване. Такъв надзор се реализира от административните съдилища, чиято правозащитна функционалност се осъществя на две инстанции. Премахването на втората инстанция понижава интензитета на отбраната, нужна за гарантиране на околната среда като конституционно приета полезност.

Отпадането на втората правосъдна инстанция е стимулирано със редуциране на времето за реализирането на обекти с национално стратегическо значение. Екологичното законодателство е превантивно ориентирано – да не настъпят непоправими екологични последствия, гаранция за което е и съществуващото двуинстанционно правосъдно произвеждане.

Законът за околната среда и водите провокира мощна социална опозиция, защото в българското право няма каузи, които да се водят единствено на една инстанция.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР