Ако през 2020 г. хората и финансовите институции все още

...
Ако през 2020 г. хората и финансовите институции все още
Коментари Харесай

Българите търсят по-големи суми и управляват по-разумно личния си бюджет

Ако през 2020 година хората и финансовите институции към момента се приспособиха към новата обстановка, през 2021 година измененията, провокирани от ковид-19, към този момент навлязоха стабилно в метода, по който българите употребяват потребителски заеми. Според един от водачите в бранша в България - " БНП Париба Лични Финанси ", четирите трендове, преобладаващи на пазара през последните 12 месеца, са: търсенето на потребителски заеми с по-големи суми, по-добро ръководство на персоналния бюджет посредством сливане на отговорности, все по-широко потребление на кредитни карти и възходяща известност на цифровите принадлежности за заявяване, асимилиране и обслужване на заеми.
Средната сума на поръчките за потребителски заеми означи двуцифрен растеж
Според данните на " БНП Париба Лични Финанси ", систематизирани в обзора " Потребителският заем на българина ", в интервала ноември 2020 година - октомври 2021 година междинната сума на поръчките за потребителски заем е повишена с 11.8% спрямо година по-рано и доближи 8835 лв.. Най-голям растеж на междинния размер на поръчките е регистриран в интервалите без локдаун. Тогава хората са били по-склонни да осъществят огромни планове като ремонт на дома и покупка на автомобил. Доказателство за това е фактът, че в интервала май - октомври 2021 година размерът на заявките за ремонт на дома набъбна с 6.7% от 8460 до 9026 лв., а за покупка на използван автомобил - с 6.5% от 8596 лева до 9154 лева

Тенденцията за търсене на по-големи потребителски заеми се регистрира и в бранша на покупки на артикули на погашение. Според класацията " Топ 10 на погашение " от " БНП Париба Лични Финанси " за първата половина на 2021 година най-търсеното обзавеждане за спалня струваше 800-850 лв., което е с 30% повече в съпоставяне със същия интервал на 2020 година Най-популярните и търсени тв приемници бяха в сегмента 750 - 800 лева, което е с 23% повече за този вид техника спрямо година по-рано. Най-значителен растеж в междинните цени беше маркиран в категория " Преносими компютри ". В дългите интервали на " хоум офис " и отдалечено образование хората се нуждаеха от по-мощни машини, с които да извършват ежедневните си задания и междинната цена на преносимите компютри набъбна с 35.7% до 900 - 950 лв..
Финансовата просветеност на българите пораства - междинната сума за сливане на заеми доближи 10 890 лева
Данните на " БНП Париба Лични Финанси " демонстрират, че финансовата просвета пораства, което се потвърждава от смяната при потреблението на заеми за консолидация. Към края на 2021 година техният дял е 27.6% от заявките, подадени към " БНП Париба Лични Финанси ", междинната сума е 10 890 лева, което е растеж от близо 10% спрямо година по-рано.
Реклама
Интересното в тази ситуация е, че над 90% от хората употребяват инструмента сливане на отговорности освен за усъвършенстване и преструктуриране на остарели заеми, само че и с цел да финансират нови планове. Това е една от аргументите клиентите на " БНП Париба Лични Финанси " да избират по-висока месечна вноска за консолидация - приблизително 330 лева, в съпоставяне със междинното за останалите потребителски заеми на банката, при които междинната месечна вноска е в размер на 250 лева Допълнително улеснение е, че могат да изчислят примерна оферта и да заявят заема си единствено с един. Това демонстрира, че тези, които употребяват заеми за сливане на отговорности, имат положителни приходи и благоприятни условия да финансират нови планове, т.е. заемът за консолидация при тях не е " лекарство " против висока задлъжнялост, а ключ към ново ползване, с което да покачат стандарта си на живот.
Пандемията ни научи да пазарим онлайн с кредитна карта
Пандемията научи българите да пазарят онлайн с кредитни карти. Само за 6 месеца още в първата половина на годината беше регистриран растеж 75% на онлайн преводите с кредитни карти, издадени от " БНП Париба Лични Финанси " в България спрямо година по-рано. Желанието за безконтактно извършване на покупки докара до забележителен растеж на картовите заплащания за интервала като цяло - с 26.4% на общия брой преводи с кредитни карти. Клиентите най-често използваха картите си в хранителни магазини и хипермаркети - 47.6% от всички преводи, за покупка на артикули и услуги за развлечение - 18.7%, и за артикули за ремонт на дома - 14% от преводите.

Данните на " БНП Париба Лични Финанси " демонстрират, че българите употребяват рационално кредитните си карти и 49.7% от тях изплащат дължимото в границите на гратисния интервал от 58 дни, предоставян от банката. Така те покриват отговорностите си, без да заплащат рента върху употребяваните суми., което е лека и желана алтернатива за от ден на ден клиенти.
Българинът от ден на ден избира отдалечените финансови услуги
Новият метод на живот промени и навиците при кандидатстване за потребителски заеми. Българите правят оценка удобството на отдалечените канали, което се потвърждава от обстоятелството, че в интервала май - октомври 2021 година, 50.8% от заявките за заем в " БНП Париба персонални Финанси " бяха подадени онлайн, а други 21.4% - по телефона.
Реклама
Интернет се употребява освен за кандидатстване за заем, само че и за следпродажбено обслужване. Като водач в бранша на онлайн кредитирането, който има упоритостта да дава все по-добро потребителско преживяване, " БНП Париба Лични Финанси " предложи огромен брой безвъзмездни услуги като заплащане на вноски през уеб страницата без такси или регистрация, която всеки месец се употребява от над 12 000 души, и чатбот за самообслужване, с който повече от 20 000 клиенти намират отговор на въпросите си. Предпочитана услуга е " Дигиталната инфокарта " на банката. Това е гратис приложение за смарт телефон, което дава 24/7 най-важната информация за заема - падежни дати, оставаща сума, и т.н.; осведоми за промоции и обезпечава елементарен достъп до инструментите за заплащане на вноски и до чатбота на банката. Към края на ноември 2021 година приложението е конфигурирано от повече от 60 000 клиенти.
Жозе Салойо, шеф на " БНП Париба Лични Финанси " в България: Дигитализацията и емпатията са двете страни на една и съща монета - отличното потребителско изживяванеВ ДНК на нашата компания е да бъдем измежду моторите на нововъведенията във финансовия бранш и ние непрекъснато създаваме нови артикули и услуги. Още преди пандемията имахме доста хрумвания и планове и коронавирус единствено форсира тяхната реализация. Ние доста бързо прехвърлихме дейностите си в цифрова среда още напролет на 2020 година Екипите ни свършиха страхотна работа и предложихме на клиентите ни доста комфортни цифрови принадлежности. През първата половина на 2021 година пуснахме първата на пазара услуга за заем в цифров портфейл взаимно с Phyre. Така даваме опция на клиентите ни да получат достъп до финансиране непосредствено в цифровия си портфейл.Последната ни иновация е основана с фокус върху потребителите на мобилни устройства. Това е онлайн решение, което комбинира кредитен симулатор и елементарен достъп до цифровите ни услуги. То може да бъде употребявано като приложение или непосредствено в интернет браузър. е с интегрирани благоприятни условия за чат и с понижен брой полета за попълване.Аз съм сигурен, че през идващите години дигитализацията на бранша ще продължи и ще забележим доста нововъведения. Затова влагаме във финтех решения и ги прилагаме във всеки стадий от потребителско преживяване с " БНП Париба Лични Финанси ". Тези решения са основани на данни, на машинно образование, на изкуствен интелект и ние ги прилагаме за по-добре да идентифицираме потребностите на нашите клиенти. Всичко това ни разрешава да персонализираме нашите предложения и да адресираме верния артикул с подобаващите условия към точния клиент. И всичко това идва с поддръжката от страна на сътрудниците ни. Ние сме окуражени да бъдем един от главните мотори на дигитализацията на бранша и работим по доста вълнуващи нови планове. Някои от тях към този момент са действителност.Дигиталната смяна е доста значима, само че за мен от доста по-голямо значение е укрепването на връзките с нашите клиенти. Тук приказваме за това да им предоставим чудесно потребителско преживяване, да проявим емпатия и персонално отношение. Благодарение на нашите нововъведения хората могат да употребяват продуктите и услугите ни отдалечено по същия елементарен и транспарантен метод както в нашите офиси или в магазините на комерсиалните ни сътрудници. В пандемията ние сме консултант на хората и им оказваме помощ да ръководят рационално персоналните си бюджети.Също по този начин поддържаме тези с финансови усложнения и разрешаваме на правилните си клиенти да отсрочат по една вноска годишно без каквито и да е такси. Именно това за нас значи " емпатия " - да сме покрай хората и да ги поддържаме освен в положителни времена, само че и в сложни моменти. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Банки и финанси
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР