Ако ПП-ДБ не иска да повтори сглобката с ГЕРБ и

...
Ако ПП-ДБ не иска да повтори сглобката с ГЕРБ и
Коментари Харесай

Новият Столичен общински съвет: Управление на ПП-ДБ-СС с БСП или плаващи мнозинства

Ако ПП-ДБ не желае да повтори " сглобката " с ГЕРБ и на локално равнище, разновидността е да търси болшинство в Българска социалистическа партия в пъстрота общински съвет. Друг доста вероятен сюжет е да се търси поддръжка от " плаващи болшинства ". т.е. партиите да се сплотяват по разнообразни тематики. Ниската изборна интензивност и невалидните бюлетини смъкнаха прага и по този начин в Съвета влиза Карлос Контрера от Вътрешна македонска революционна организация и по трима съветници от Има Такъв Народ и " Синя София ".
Макар кметът да е лицето и знаковата фигура, действително В София така наречен " градски парламент " се състои от 61 съветници, като за болшинство трябват 31. След изборите тази неделя, които сътвориха доста шарено посланичество в столичния общински съвет, това болшинство обаче наподобява мъчно достижимо. Най-голямата група е на ПП-ДБ-СС, които вкарват 23-ма съветници, следват ГЕРБ с 14, Българска социалистическа партия с 9 и " Възраждане " с 8. Освен тях по трима съветници ще имат Има Такъв Народ и локална коалиция КОД, която издигна Лили Лилков за кандаидат-кмет, а Вътрешна македонска революционна организация също съумява да изправи един консултант - познатия от предходните препоръки Карлос Контрера. Така вероятните обединения, в случай че приемем, че " сглобка " на локално равнище няма да има, са две - сред ПП-ДБ-СС и Българска социалистическа партия, или сложния метод - да се търсят така наречен " плаващи болшинства ", които да сплотяват по тематики разнообразни партии или да стъпват на разнообразни сделки всякога.

Последният вид има доста дефицити и крие опасности - най-много от непрестанни пазарлъци и търговия за поддръжка на едно или друго предложение. Още повече, че общинските съветници в огромна степен са непознати за жителите, а заплащането им е доста ниско и по този начин изкушението от, не е малко - през годините в София, а и в доста други градове е имало десетки и десетки такива образци, при които " странни " решения се взимат тихомълком.
(Д)ефектите на хартиения избор
Заради ниската изборна интензивност и невалидните бюлетини, прагът за влизане в съвета (където границата не е 4%, а се счита съгласно броя на гласувалите) е доста невисок - малко над 5 хиляди гласа за вкарването на един консултант. Така, в края на деня във вторник, след окончателното броене в София, стана ясно, че известния със противоречиви оферти в предишния мандат Карлос Контрера (ВМРО) влиза в съвета - с 5746 гласа. Той бе и претендент за кмет, само че в тази си роля събра с три хиляди по-малко гласа. По същата причина локална коалиция КОД и Има Такъв Народ вкарват по трима съветници въпреки да събират по 14-15 хил гласа общо.
Реклама
Прави усещане и друго: данните от екзитполовете за общински съветници на София (на " Галъп " и " Алфа Рисърч " ) са много точни по отношение на окончателните резултати за всички партии - с разлика до 1%. Но не и за обединението ПП-ДБ-СС. Така да вземем за пример " Галъп " са дали 40.6%, " Алфа Рисърч " - 37%, а действителните резултати, при 100% обработени протоколи, за ПП-ДБ са 34.3%. Тук част от обяснението също са невалидните бюлетини, които без машинен избор са обичайно доста - само че пък единствено това мъчно изяснява, за какво разминаванията в данните и резултатите са толкоз огромни единствено при ПП-ДБ-СС.
С Българска социалистическа партия ли, с ГЕРБ ли?
Подобно на коалирането в Народното събрание, и в общинския съвет е нужна самобитна коалиция за взимането на решения, с разликата, че партиите тук няма по какъв начин да избягат от отговорност и да се проведат нови избори. По всичко проличава, че ръководството на София макар безапелационната победа на ПП-ДБ-СС ще бъде доста мъчно , само че прогнози могат да се създадат на база това по какъв начин са работили групите в Столичния общински съвет (СОС) до момента, както и съгласно поръчките им до момента.

Единият вид е да се търси нежно болшинство сред ПП-ДБ-СС с 23 съветници и Българска социалистическа партия с 9 съветници, като по този начин общият им брой става 32. От дясното обединяване до момента не са отричали опция за подобен сюжет, само че пък левият претендент за кмет, която води и листата на Българска социалистическа партия и " Левицата " - Ваня Григорова, съобщи, че групата няма да взе участие в " сглобки ". От друга страна, в досегашния мандат (2019-2023) " Демократична България " и Българска социалистическа партия имаха идентични позиции за множеството оферти и гласоподаваха дружно, като съпротива, против групата на ГЕРБ-СДС и " Патриотите ". Така че сходно болшинство няма да е тъкмо казус. Въпросът с идеологическите полезности на двете обединения обаче е сериозен поради безапелационните леви позиции на Григорова.

От ПП-ДБ пък неведнъж заявяваха, че няма да вършат коалиция с ГЕРБ, въпреки и това да прави устойчиво болшинство от общо 37 съветници. Най-остра позиция срещу сходна настройка показва лидерът на листата на обединяването Борис Бонев ( " Спаси София " ), само че и претендентът за кмет Васил Терзиев е обещавал същото. Последната му поръчка беше, че ще търси разговор с всички групи.
Реклама
Както при всички избори обаче и в този момент до идната седмица няма по какъв начин да е несъмнено дали ПП-ДБ няма въпреки всичко да промени позицията си и да реши да работи с до момента ръководещата партия, каквато е форулата и на национално равнище. Засега Корнелия Нинова (БСП) е единственият водач на партия, който изрично да е отрекъл бъдеща работа с ГЕРБ на локално равнище, заявявайки, че това е " кардинална позиция ".
И други (не)възможни сглобки
През 2019 г ГЕРБ вкараха 27 съветници и се договориха за поддръжка с " Патриоти за София " (ВМРО, " Атака " ), които имаха пет. Благодарение на това нежно болшинство се взимаха решенията в продължение на четири години и ГЕРБ до последно беше подвластна от гласовете на групата на " Патриотите ", водена от Карлос Контрера. Месеци преди края на мандата Контрера обаче се отдели и съобщи, че е отчаян от държанието на ГЕРБ. Сега едвам с 14 съветника ГЕРБ нямат шансове да реализират елементарно болшинство, даже да съумеят да се договорят и с националистите от " Възраждане " и Вътрешна македонска революционна организация, и с Има Такъв Народ и " Синя София " (Вили Лилков) - общо гласовете са 30. Нужна е и поддръжка от Българска социалистическа партия, което съгласно поръчките на левите дотук, че няма да поддържат ГЕРБ, е по-скоро невероятно.

Друг идеологически спор в толкоз шарено болшинство е този сред " Синя София " и Българска социалистическа партия. Основната теза на Лилков за включването му в локалните избори беше, че е опция за десните гласоподаватели, поради биографията на Терзиев, която обвързва родителите му с Държавна сигурност и комунистическия режим. Григорова пък е най-отявлен бранител на леви позиции, включително има противоречиви изявления и за войната в Украйна и ролята на Путин.
Трудното решение - плаващи болшинства
Така остава и разновидността за " плаващи " болшинства, което за ПП-ДБ може да значи да търсят поддръжка по-близките им идеологично обединения като " Синя София " и ГЕРБ по някои тематики, или с Българска социалистическа партия по други.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР