Ако плановете на НАСА се изпълнят успешно и не възникнат

...
Ако плановете на НАСА се изпълнят успешно и не възникнат
Коментари Харесай

Ще търсят ли астронавтите на Artemis живот на Луната

Ако проектите на НАСА се изпълнят сполучливо и не зародят политически, механически или финансови пречки, Съединени американски щати ще остави нови отпечатъци на Луната към края на 2025 година Мисията Artemis 3 ще е първото кацане на хора на Луната, откакто луноходите на Аполо 17 дигнаха сивия прахуляк през декември 1972 година Ще бъде проучен районът към южния полюс на 84 градуса южна широчина. Има ли възможност там да бъде открит живот? 
Ново проучване издига хипотезата, че бъдещите гости на региона на южния полюс на Луната би трябвало да търсят доказателства за живот в супер студени кратери с непрекъсната сянка. Става дума за организми, които биха могли да създадат прехода от Земята. Микробният живот може да оцелее в суровите условия покрай южния полюс на Луната, допусна Прабал Саксена, планетарен откривател в Центъра за галактически полети Годард на НАСА в Грийнбелт, Мериленд.
„ Едно от най-удивителните неща, които нашият екип откри, е, че като се имат поради последните проучвания на диапазоните, в които може да оцелее избран микробен живот, допустимо е той да вирее в релативно предпазени зони на някои безвъздушни тела “, сподели Саксена пред Space.com.  
Всъщност на лунния южен полюс може да има условия, позволяващи оцеляването, за какво да няма и епизодичен напредък на избран микробен живот, сподели Саксена. Той обясни, че сега екипът му проучва кои  характерни организми биха могли да оцелеят в такива райони и кои области от лунните полярни райони са най-подходящи за поддържане на живот. Вероятно удобните локации са повърхностни ниши, които биха могли да бъдат евентуално обитаеми за редица микроорганизми. 
Възможно ли е мостри от историята на Земята да се крият в закътани от слънцето лунни кратери? Малки части от нашата планета може да са били отхвърлени към Луната като земни астероиди – скали, изстреляни в Космоса от мощни галактически удари. Това в действителност е допустимо, сподели Хедър Греъм, геохимик в НАСА Годард, която също е член на изследователския екип. Но това не значи, че земните микроби също са оживели освен това пътешестване в дълбокия Космос.
Пол Луси от Хавайския институт по геофизика и планетология към Хавайския университет в Маноа също планува допустимо влияние от нараствания трафик към Луната. „ Няма подозрение, че заключителните подходи на галактическия транспортен съд Artemis ще отсрочат въглероден диоксид и воден лед в непрекъснато засенчени райони по траекторията на полета и може да компрометират някои типове проучвания “, сподели Луси пред Space.com. 
За българската диря на Луната прочетете в
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР